Σε εκτενή έρευνα που πραγματοποίησε το Tornos News μέσω διαδικτύου για την αγορά εργασίας στον χώρο του τουρισμού καταγράφηκαν από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 300 αγγελίες από ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, για την αναζήτηση ανά περίπτωση από 1 έως και 30 θέσεις εργασίας εν όψει της νέας σεζόν.
Πρώτες στο «κυνήγι» του κατάλληλου προσωπικού στέφονται οι Κυκλάδες, ενώ με πολύ μικρή διαφορά ακολουθούν η Αττική και τα νησιά του Ιονίου.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα ξενοδοχεία αναζητούν καμαριέρες, ρεσεψιονίστ, ξενοδοχοϋπαλλήλους και ειδικότητες μαγειρικής, ενώ λιγότερες παρέχουν διευθυντικές θέσεις.
Για παράδειγμα, ξενοδοχείο 4 αστέρων που ανοίγει τις πόρτες του τον Μάιο στη Γλυφάδα, ζητεί υπαλλήλους για το τμήμα υποδοχής, καμαριέρες, σερβιτόρους, ναυαγοσώστη, υπεύθυνους ασφάλειας, νυχτερινό groom, άτομα γενικών καθηκόντων και υπαλλήλους καθαριότητας ενώ το 5 αστέρων Ikos Resort στη Χαλκιδική, αναζητά διευθυντή για το εξειδικευμένο τμήμα του E-Commerce.
Παράλληλα στη Λάρισα, ξενοδοχείο 5 αστέρων προσφέρει στους ιδανικούς υποψήφιους τις θέσεις του διευθυντή, του σεφ και του ρεσεψιονίστ. Άλλο ξενοδοχείο αναζητεί θέση υπεύθυνου digital marketing, για όλο το χρόνο.
Άλλες ειδικότητες που καταγράφηκαν στην έρευνα ότι αναζητούνται από ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία είναι οδηγοί, συντηρητές, τηλεφωνήτριες, προπονητές θαλάσσιων σπορ, θεραπευτές σπα, υπάλληλοι τουριστικών γραφείων αλλά και ξεναγοί.
Φυσικά δεν λείπουν και τα «ευτράπελα», όπως η ειδικότητα της γυμνάστριας-τραγουδίστριας για ξενοδοχειακή μονάδα σε νησί του Ιονίου αλλά και η αγγελία που ακολουθεί και είναι δημοσιευμένη στην κατηγορία «Ξεναγοί»: «Είμαι Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας ζητώ Ελληνίδα νέα, όμορφη, ηλικία από 18 έως 26 ετών, να με ξεναγήσει σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Μισθός πολύ καλός.»
Περί μισθών ο λόγος, ανάλογα την ειδικότητα, το μηνιαίο καθαρό ποσό κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η προσφορά σε εργασία η οποία παρατηρείται και τη φετινή περίοδο, στην πλειοψηφία της δεν διευκρινίζει ειδικότητες αλλά γενικότερη προσφορά εργασίας κυρίως σε ξενοδοχεία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η εξειδίκευση ακόμη πάσχει.
Συμπερασματικά, οι θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό και στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι οι επαγγελματίες ζητούν εξειδίκευση, κάτι που ως επί το πλείστον οι εν δυνάμει εργαζόμενοι δεν φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί.