Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει σφοδρά τον κλάδο του τουρισμού. Η έκθεση της Euromonitor International “Accelerating Travel Innovations After Coronavirus” σχετικά με τις μελλοντικές επιπτώσεις του τουριστικού κλάδου ύστερα από την πανδημία καταλήγουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να ανακάμψουν ενώ ο τομέας της φιλοξενίας θα χρειαστεί ακόμα περισσότερο χρόνο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Booking Holding προειδοποιεί ότι το μέλλον των κρατήσεων θα είναι ακόμα πιο δύσκολο
Και μάλιστα βασική προϋπόθεση προκειμένου να αποδειχτούν οι παραπάνω προβλέψεις είναι ότι η πανδημία θα περιοριστεί εντός ενός έτους και η ζήτηση θα αρχίσει να ανακάμπτει το 2021.
Η εν λόγω έκθεση παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στην ψηφιακή εκδήλωση της World Travel Market (WTM).
Η ανεργία στον κλάδο
Σχετικά με την ανεργία του κλάδου, αναμένεται να διπλασιαστεί περίπου 8%. Ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να τριπλασιαστεί αν συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα για ακόμα ένα έτος.
Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οικονομία του θα συρρικνωθεί κατά 11% με πιθανή ανάκαμψη 5% το 2021.
Σανίδα σωτηρίας η καινοτομία
Σύμφωνα με την έκθεση, για να ανακάμψει η βιομηχανία θα πρέπει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει καινοτόμους τρόπους επιβίωσης.
Η στροφή προς τους φυσικούς πόρους και την βιωσιμότητα μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό, ύστερα από τον κορονοϊό.
Εργαλείο ανάκαμψης η αειφορία
Η αειφορία αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Λόγω των περιορισμών και της απομόνωσης που επέβαλε η πανδημία, ο πληθυσμός θα κατευθυνθεί σε εξωτερικές δραστηριότητες, όπως το κάμπινγκ και η πεζοπορία.
Ήδη πολλές εταιρείες εφαρμόζουν προγράμματα θεραπευτικής αποκατάστασης ώστε να μετρήσουν τα ψυχολογικά οφέλη των δραστηριοτήτων στη φύση.
Μάλιστα, αρκετές Σκανδιναβικές ταξιδιωτικές εταιρείες (65%) εφαρμόζουν στρατηγικές οικολογικής φύσεως προκειμένου να ορθοποδήσουν ξανά.
Κορονοϊός: Θα κοστίσει 46 εκατ. θέσεις εργασίας στα ταξίδια!
Μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται να έχει ο αντίκτυπος του κορονοϊού στα ταξίδια όπως προκύπτει από τις προβλέψεις της ATAG, ότι ίσως κοστίσει ακόμα και 46 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από την οργάνωση Air Transport Action Group (ATAG) οι επιπτώσεις στην εργασία όσων ασχολούνται ευρύτερα με τον τουρισμό και τα ταξίδια είναι αργές αλλά αναμενόμενες, καθώς όλα πλέον έχουν αλλάξει σχετικά με τον τρόπο που ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο.
Η ATAG προέβλεψε συγκεκριμένα ότι μεγάλη βουτιά έχει γίνει στη ζήτηση για ταξίδια παγκοσμίως, κάτι που θα πάρει πολύ χρόνο για να αλλάξει και μέχρι να γίνει αυτό 4,8 εκατομμύρια περίπου εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Πιο συγκεκριμένα, πάνω από τις μισές από τις συνολικά 87,7 εκατ. θέσεις εργασίας, που στηρίζει άμεσα ή έμμεσα ο κλάδος των ταξιδίων στις υπηρεσίες αναψυχής και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα χαθούν.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το κοντινό μέλλον στα αεροπορικά ταξίδια και μέχρι να βγούμε από την πανδημία του κορονοϊού είτε με κάποιο εμβόλιο είτε με θεραπεία. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι αεροπορικές που συρρικνώνονται, όπως ο γερμανικός κολοσσός της Lufthansa.
«Γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουν πολλές θέσεις εργασίας στις αερομεταφορές και στην ευρύτερη οικονομία που στηρίζονται στην αεροπορία», δήλωσε ο επικεφαλής της ATAG, η οποία εκπροσωπεί αεροπορικές εταιρίες, αεροδρόμια, κατασκευαστές αεροσκαφών και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.