“Σπάει τα κοντέρ” ο παγκόσμιος τουρισμός με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, το πρώτο εξάμηνο του 2017, να σημειώνουν νέα άνοδο 6%, που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε περίπου επιπλέον 36 εκατομμύρια.
Έτσι, σύμφωνα με το τελευταίο Τουριστικό Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), τα 598 εκατομμύρια έφθασαν οι διεθνείς τουρίστες τους πρώτους έξι μήνες του έτους, περίοδος η οποία αναδεικνύεται στην πιο δυναμική των τελευταίων ετών για τη βιομηχανία του τουρισμού.
Σε διεθνές επίπεδο, οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη, περυσινή περίοδο, πολύ πάνω από τη διατηρούμενη τάση αύξησης 4%, αποτελώντας το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από το 2010.
Τα αποτελέσματα υποστηρίζονται από την ισχυρή ανάπτυξη που σημειώνεται σε πολλούς προορισμούς και την ανάκαμψη προορισμών που τα προηγούμενα χρόνια κατέγραψαν πτωτική πορεία. Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Μ. Ανατολή (9%), στην Ευρώπη (8%) και στην Αφρική (8%) και ακολουθούν η Ασία-Ειρηνικός (6%) και η Αμερική (3%).
«Το πρώτο εξάμηνο του 2017 δείχνει υγιή ανάπτυξη σε μια ολοένα και πιο δυναμική και ανθεκτική αγορά τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής ανάκαμψης σε ορισμένους προορισμούς που επηρεάστηκαν από τις προκλήσεις ασφαλείας το περασμένο έτος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.
«Ο τουρισμός δεν είναι ο εχθρός, αλλά σημασία έχει το πώς τον διαχειριζόμαστε», τονίζει ο γ.γ. του ΠΟΤ και συμπληρώνει: “Τα διεθνή ταξίδια δημιουργούν θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούν ευκαιρίες για πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, όμως αυτή η πηγή ευημερίας χρειάζεται αποτελεσματική διαχείριση, για το καλό των επισκεπτών και των τοπικών κοινοτήτων».
Ισχυροί η ανάπτυξη στη Μεσόγειο
Οι μεσογειακοί προορισμοί ανέφεραν ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως αντανακλάται στα αποτελέσματα για τη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (12%), τη Βόρεια Αφρική (16%) και τη Μέση Ανατολή (9%). Η τάση αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη δυναμική πολλών προορισμών στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη σημαντική ανάκαμψη προορισμών που παρουσίασαν μειώσεις κατά τα προηγούμενα έτη, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.
Επιπλέον, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, παρουσίασαν αύξηση 8% στη Βόρεια Ευρώπη, 6% στη Δυτική Ευρώπη και 4% στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η υποσαχάρια Αφρική κατέγραψε 4% περισσότερες αφίξεις.
Οι διεθνείς αφίξεις στη Νότια Ασία αυξήθηκαν κατά 12%, συνεισφέροντας στην άνοδο συνολικά της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού. Πιο μικρή ήταν η αύξηση των αφίξεων στην Ωκεανία ( 8%) και τη Νοτιοανατολική Ασία (7%), ενώ ανάμικτα ήταν τα αποτελέσματα στη Βορειοανατολική Ασία (4%) .
Η Αμερική συνέχισε να απολαμβάνει θετικά αποτελέσματα στους περισσότερους προορισμούς. Η ανάπτυξη ήταν σταθερή στη Νότια Αμερική (6%), στην Κεντρική Αμερική (5%) και στην Καραϊβική (4%). Στη Βόρεια Αμερική (2%), τα ισχυρά αποτελέσματα για το Μεξικό και τον Καναδά αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των αφίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο προορισμό της περιοχής.
Η άνοδος των άφιξεων αυτής της περιόδου οφείλεται στην ισχυρή εξερχόμενη ζήτηση από μεγάλες αγορές – πηγές τουριστών. Συγκεκριμένα, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να αναφέρουν σταθερή αύξηση στις εξερχόμενες δαπάνες. Αυτό το πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε επίσης έντονη ανάκαμψη της ζήτησης από τη Βραζιλία και τη Ρωσία.