ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρά εμπόδια στο deal Olympia – Virtus για την Avis

Το δικαίωμα πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης που διατηρούσε αποφάσισε να ασκήσει τελικώς η Avis Budged Group για την πώληση της Avis Hellas (Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.) στο σχήμα Olympia Group  – Virtus International.

Ο αμερικανικός όμιλος, licensor των σημάτων  Avis, Budget και Payless, ενημέρωσε για την απόφαση του αυτή την Τράπεζα Πειραιώς, κάτοχο του 94% της Avis (Olympic), που πραγματοποίησε το διαγωνισμό για την πώληση της εταιρείας, ότι προτίθεται να προσφέρει τίμημα ίσο με εκείνο που πρόσφερε ο πλειοδότης επενδυτής.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται τρεις περίπου μήνες αφότου είχε υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης από την Τράπεζα Πειραιώς του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της που κατέχει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα, σε εταιρία συμφερόντων των εταιρειών “Olympia Group SA” και “Virtus International Partners LP”.

Το σχήμα είχε πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό που είχε πραγματοποιήσει για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς οι Citigroup  Global Markets Ltd (χρηματοοικονομικός σύμβουλο) και “Ποταμίτης Βεκρής Law Firm” και  “Norton Rose Fulbright”  (νομικοί σύμβουλοι)  καταθέτοντας προσφορά συνολικού ύψους 83 εκατ. ευρώ, η οποία ανέβαζε το enterprise value της Avis Hellas σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 320 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε αναφερθεί στο δημοσίευμα του Capital.gr., στο διαγωνισμό είχε συμμετάσχει η κοινοπραξία Otokoc Otomotiv – Avis Budget Group ωστόσο η προσφορά που κατέθεσε κρίθηκε μη ικανοποιητική έναντι της αποτίμησης της Avis Hellas που είχε πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί έλεγχος του στόλου των 30.000 αυτοκινήτων της εταιρείας, κάτι τεχνικά ανέφικτο.

Εν συνεχεία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με έτερους ενδιαφερόμενους, οι οποίες κατέληξαν στην ανάδειξη του σχήματος Olympia Group  – Virtus International ως πλειοδότη, καθώς η προσφορά του κρίθηκε ότι καλύπτει πλήρως τους όρους και της απαιτήσεις του πωλητή. Στο σχήμα “Olympia Group SA” – “Virtus International PartnersLP”, το 51% ελέγχεται από τον όμιλο Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και το υπόλοιπο 49% από την Virtus, που ιδρύθηκε από τον γνωστό επενδυτικό τραπεζίτη Λ. Παπακωνσταντίνου με κεφάλαια Ελλήνων και ξένων επενδυτών, καθώς και από κεφάλαια των οικογενειών Κάτσου, Κυριακόπουλου, Λασκαρίδη, Σαραντίτη. καθώς και του Ιδρύματος Ωνάση. Η σύμβαση μεταβίβασης υπεγράφη στις 15/9 και όλα αυτό το διάστημα αναμένετο  το financial closing της συναλλαγής.

Ωστόσο, καθώς η Avis Budget Group διατηρούσε το δικαίωμα πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης, τα οποία και άσκησε, η υπογραφή της σύμβασης με το σχήμα Olympia Group  – Virtus International θα πρέπει πλέον να θεωρείται ότι ο αμερικανικός όμιλος θα “επιβάλλει” στην πράξη τις αποφάσεις του, οι οποίες και πηγάζουν από νομικά δικαιώματα για τα οποία ήταν ενήμερος ο πωλητής. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς δεν θεωρείται ότι μπορεί να παρέμβει ή να επηρεάσει τις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ABG.

Υπό το φως, πάντως, των νέων εξελίξεων στο σίριαλ της πώλησης της Avis (Οlympic), με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση, εάν υπάρξει, του σχήματος Olympia Group  – Virtus International και κυρίως, κατά πόσον θα αξιολογηθεί η λήψη, εφόσον στοιχειοθετούνται, νομικών μέτρων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Avis Budget Group είχε συμμετάσχει με τον όμιλο Koc στη διαγωνιστική διαδικασία, η πρότασή της είχε απορριφθεί και ήταν ενήμερη τόσο για τη συνέχιση του διαγωνισμού όσο και για την αποδοχή από το δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς της προσφοράς του σχήματος Olympia Group  – Virtus International.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 94% των μετοχών της Olympic, ενώ το υπόλοιπο 6% ανήκει στους κληρονόμους του Ηρακλή Πέττα, πρώην επικεφαλής της Avis στην Ελλάδα.

Σχολιάστε