ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

Σταθμός πρώτων βοηθειών στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου

Από τη Μεγάλη Δευτέρα θα ξεκινήσει η λειτουργία του σταθμού πρώτων βοηθειών στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου, όπως έγινε γνωστό χθες, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου νότιας Δωδεκανήσου (Λ.Τ.). το οποίο ασχολήθηκε με διάφορα τρέχοντα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι, από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Απριλίου θα λειτουργεί το ιατρείο πρώτων βοηθειών στο λιμάνι, από τις 8:00 το πρωί καθημερινά, ακόμα και Σαββατοκύριακα.

Η λειτουργία του, ως γνωστόν, κατέστη εφικτή σε συνεργασία του Λ.Τ. με τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου της Ρόδου με την οποία, όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, έχουν αγαστή συνεργασία. Επίσης, για τη λειτουργία του συνέδραμαν τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου όσο και το Νοσοκομείο και περιμένουν καθημερινά να υπάρχει γιατρός ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με την πρώτη φροντίδα όλων των επισκεπτών στο τουριστικό λιμάνι, εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Για το λιμανάκι των Φανών

Όσο αφορά στο λιμανάκι των Φανών, έγινε ενημέρωση για δικαστική απόφαση που εκδόθηκε υπέρ του Λ.Τ. και ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα για να απεμπλακεί το έργο, κάτι που αναμένεται να γίνει από την ΚΥΔ άμεσα.

Στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης υπήρχε ένα θέμα για την έγκριση αιτημάτων αναλήψεων υποχρεώσεων, διάθεσης πιστώσεων δαπανών τρέχουσας χρήσης». Αυτό  συμπεριελάμβανε και τα έργα συντήρησης του αλιευτικού καταφυγίου των Φανών, προϋπολογισμού 250 χιλιάδων ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, θα προχωρήσουν για ό,τι προβλέπεται και στη μελέτη που είχαν εγκρίνει σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Μάλιστα, επειδή πρόκειται για ένα θέμα κατεπείγον, ενδεχομένως να γίνει και μία έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. τη Μεγάλη Τετάρτη με μοναδικό θέμα αυτό, ώστε να προχωρήσει και να μπορέσουν να εφαρμόσουν τη μελέτη για το λιμανάκι των Φανών.

Μετά από σχετικές ερωτήσεις, ο Πρόεδρος τόνισε ότι το λιμανάκι των Φανών, για πολλούς λόγους, πρέπει να παραμείνει ανοιχτό, και για λόγους ασφαλείας στη δυτική πλευρά, ενώ θύμισε ότι “τρέχει” μία μελέτη χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ και μέχρι να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή δεν γίνεται να το αφήσουν τελείως ανεκμετάλλευτο.

Επίσης, ενημέρωσε ότι ακόμα δεν γνωρίζουν το ύψος του συγκεκριμένου έργου που μία πρώτη εκτίμηση από το μελετητή το κοστολογεί γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η Διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Λ.Τ., κα Μαρίκα Δεληγιάννη, θύμισε ότι η πρώτη εκτίμηση για το έργο αυτό ήταν 6 εκατ. ευρώ και η γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτούνταν ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Γι’ αυτό αποφάσισαν να μειώσουν τη χωρητικότητα των σκαφών και να εκτελέσουν το έργο σε δύο στάδια: Το πρώτο, το λιμενικό, θα έχει κόστος μέχρι 2 εκατ. ευρώ και προβλέπει το μέγιστο να ελλιμενίζονται 120 σκάφη ενώ το δεύτερο στάδιο 50 επιπλέον.
Για το σχέδιο ασφαλείας

Επίσης χθες, ο κ. Χριστοδούλου ενημέρωσε τα μέλη ότι κατέθεσαν τον πλήρη φάκελο και το αίτημα για προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας στις λιμενικές εγκαταστάσεις των λιμένων της πόλεως Ρόδου.

Όπως είπε, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο “τρέχει” και έπρεπε να υποβληθεί η πρόταση μέχρι τις 31 Μαρτίου, κάτι που έγινε. Το έργο είναι προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ με την υλοποίησή του θα αναβαθμιστεί η ασφάλεια των λιμένων μας, που, ως γνωστόν, είναι μία από τις προϋποθέσεις για την αύξηση του θαλάσσιου τουριστικού ρεύματος.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο φάκελος που κατατέθηκε είναι πλήρης και σ’ αυτό βοήθησαν εκτός από τις υπηρεσίες του Λ.Τ. και τις Τ.Υ., ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος καθώς και ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου ενημέρωσε το Δ.Σ. για τα καινούργια μέλη, αφού ο Δήμος Ρόδου, εκτός από τον ίδιο, που ως γνωστόν ορίστηκε εκ νέου Πρόεδρος από τον Δήμαρχο μέχρι το τέλος της θητείας, εκπροσωπείται και από τον κ. Βασίλη Ψυλλάκη αλλά και από τον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας κ. Στέφανο Δράκο. Έτσι, στην επόμενη συνεδρίαση, πιθανόν και τη Μεγάλη Τετάρτη, το Δ.Σ. θα εκλέξει το νέο Αντιπρόεδρό του που θα αντικαταστήσει την κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου.

Πηγή: εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ / rodiaki.gr

Σχολιάστε