ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Συνάντηση Παρασύρη με Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι «σηκώνουν στις πλάτες τους» τον τουρισμό, δήλωσε ο Φραγκίσκος Παρασύρης στη συνάντηση με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

«Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αποτελούν μια από τις πολυπληθέστερες κατηγορίες εργαζομένων στο Ηράκλειο. Εδώ και χρόνια «σηκώνουν στην πλάτη τους» τη δυναμική πορεία που καταγράφει η τουριστική αγορά. Η προσφορά τους στο ΑΕΠ της Κρήτης είναι μεγάλη και καθοριστική», δήλωσε ο Φραγκίσκος Παρασύρης π. Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ύστερα από μια παραγωγική συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου κ. Νίκο Κοκολάκη και τα μέλη από τη Διοίκηση του Σωματείου κ. Κοφινάκη Γιώργο και  κ. Σμυρνάκη Νίκο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία υπογράφηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων μετέφερε στο Φραγκίσκο Παρασύρη τη θέση του, για την ανάγκη υπογραφής και Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα περιλαμβάνει τα ιδιαίτερα δεδομένα των εργαζομένων στα Ξενοδοχεία του Ηρακλείου, θα καλύπτει τις ανάγκες των 40.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού, με την πρόβλεψη για την υποχρεωτική εφαρμογή της.

Από το Σωματείο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του Ταμείου Ανεργίας, με δεδομένο το γεγονός ότι οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι καλούνται να επιβιώσουν λαμβάνοντας το σχετικό επίδομα για 3 μόνο μήνες, αν και μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2023 οι μήνες που παραμένουν άνεργοι ξεπερνούν τους 6. Η αναλογικότητα των ενσήμων με τις ημέρες επιδότησης ανεργίας προκρίνεται, ως η καλύτερη λύση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, γεγονός που συνεπάγεται και στη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης.

Αναφορικά με τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, τονίστηκε η αναγκαιότητα χρηματοδότης από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών, αλλά και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός της, προκειμένου να μετατραπεί σε μια επαγγελματική σχολή με αναβαθμισμένους τίτλους σπουδών για τους αποφοίτους. Επισημάνθηκε πως είναι αδιανόητο στο νησί που χαρακτηρίζεται ως η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, να μη λειτουργεί μια Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, πρότυπο για όλη τη χώρα.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης τονίζοντας την ανάγκη για την ανάληψη άμεσων πολιτικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των εργαζόμενων στον τουρισμό, όπως και στον επισιτισμό και στους υπόλοιπους εργασιακούς κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό τόνισε «σε μια περίοδο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, με το κόστος επιβίωσης να εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλή τροχιά, με τις τιμές της ενέργειας και των βασικών καταναλωτικών αγαθών να διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες, η ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων του κλάδου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι προτεραιότητα όλων μας». Δεσμεύτηκε μάλιστα να μεταφέρει άμεσα τα αιτήματα του κλάδου στον αρμόδιο Τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Παύλο Γερουλάνου για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών σε πολιτικό και Κοινοβουλευτικό Επίπεδο από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι αν τα επόμενα χρόνια δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τότε ο κλάδος των εργαζομένων στον τουρισμό θα πληγεί σημαντικά, θα μειωθούν οι εργαζόμενοι και αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε λύσεις που δεν θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις ενός δυναμικού και ανταγωνιστικού κλάδου της οικονομίας του νησιού.

Σχολιάστε