ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

Τάλεμπ Ριφάι: «Ένα θαύμα» η επιτυχία της Ελλάδας στον τουρισμό

Μήνυμα για την ισχυρή θέση και εικόνα που έχει χτίσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο τουρισμό καθώς και για τις σημαντικές δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει ως πρότυπο στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια,  έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNWTO, κ. Τάλεμπ Ριφάι, ως κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε στις 2 Μαρτίου το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ για την Ελλάδα ως προορισμό 365 ημέρες το χρόνο και το ρόλο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα που  πέτυχε η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια είναι αξιοθαύμαστα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας τουUNWTO και ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας στον τουρισμό παγκοσμίως, με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του μέσου παγκόσμιου όρου. Ακόμη μίλησε για υποδειγματική διαχείριση όλων των προκλήσεων και δυσκολιών.

Ο κ. Ριφάι χαρακτήρισε το αποτέλεσμα στον τουρισμό “ένα θαύμα”, και κάλεσε τον κλάδο να χαρεί την επιτυχία αυτή.

Στην ομιλία του είπε ότι αυτή τη στιγμή στον ελληνικό τουρισμό υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες. Αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές μέσα από τον τουρισμό να επιτευχθούν οι στόχοι  της βιώσιμης ανάπτυξης, στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον και κάλεσε το σύνολο των φορέων του δημόσιου και τουριστικού τομέα σε συνεργασία ώστε η Ελλάδα να προωθηθεί και να προβληθεί διεθνώς ως παγκόσμιος προορισμός όλο το χρόνο που υποστηρίζει και προωθεί τη βιωσιμότητα.

Ο κ. Ριφάι συνεχάρη το Υπουργείο και την  Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά για την επιτυχημένη τουριστική πολιτική, τη δυναμική  εκπροσώπηση του ελληνικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο και για την ισχυρή πολιτική βούληση που δημιουργεί το περιβάλλον για τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων στον ελληνικό τουρισμό.

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά παρουσίασε την  τουριστική πολιτική του Υπουργείου για την παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως προορισμού 365 ημέρες το χρόνο.

Αναφέρθηκε εκτενώς στους άξονες της τουριστικής πολιτικής που έχουν αποδώσει για τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στην επιτυχημένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων αγορών, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την ανάπτυξη και προώθηση θεματικών τουριστικών προϊόντων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα.

Επισήμανε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια έχει ως στόχο την διαφύλαξη και ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, και την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας μέσα από την ήπια τουριστική ανάπτυξη. «Ο ρόλος μας   και κεντρική μας ευθύνη ως Υπουργείο είναι να δημιουργούμε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις, και να ανοίγουμε τους δρόμους για να μπορέσει ο  ιδιωτικός τομέας να αναπτυχθεί και να  προχωράει σε  επωφελείς κινήσεις και συνεργασίες» τόνισε η κα Κουντουρά και πρόσθεσε «η  Ελλάδα πλέον  αναδύεται ως μία πολύ δυνατή πρόταση για τουρισμό και για επενδύσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας παρουσίασε την τουριστική πολιτική του Υπουργείου για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες και το  πλαίσιο για την ενθάρρυνση νέων μεγάλων τουριστικών επενδύσεων για υψηλή ποιότητα, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τουριστική ανάπτυξη.

“Την τελευταία διετία έχει αυξηθεί το εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής ποιότητας και εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί με ακόμη υψηλότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια»  ανέφερε ο κ. Τζιάλλας.

Η Γενική Γραμματέας Τουρισμού του Υπουργείου κα Ευρυδίκη Κουρνέτα αναφέρθηκε εκτενώς στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου που δημιουργεί το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και την εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς. Η κα Κουρνέτα, επισήμανε ότι βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης το σχέδιο νόμου για την οριστική διευθέτηση όλων των τουριστικών ζητημάτων που περιλαμβάνουν την κάλυψη νομοθετικών κενών και τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και η νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης.

«Αποτελεί χρέος και ευθύνη μας να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν σε ποιότητα, σε υποδομές, σε εκπαίδευση, σε παροχή υπηρεσιών» ανέφερε η κα Κουρνέτα.

O Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος αναφέρθηκε στις συνεχείς διεθνείς διακρίσεις του έργου προβολής του ΕΟΤ το 2016, τονίζοντας ότι με περιορισμένα- συγκριτικά με άλλες χώρες -κονδύλια, ο Οργανισμός σχεδίασε και υλοποίησε πρόγραμμα επικοινωνίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μόνο τα διαφημιστικά μηνύματα για την Ελλάδα στο εξωτερικό ξεπέρασαν τις 600 εκατ. εμφανίσεις και έφτασαν σε 97 εκατ. μοναδικούς χρήστες, ενώ με  ενέργειες επικοινωνίας κόστους 2 εκατ. ευρώ διασφαλίστηκε τριπλάσιο όφελος δημοσιότητας ( περίπου 6 εκατ. ευρώ).

Με ορίζοντα το 2020 το πρόγραμμα περιλαμβάνει μείγμα παραδοσιακών και σύγχρονων διαδικτυακών μέσων διαφήμισης, συνεχή επικοινωνία με μεγάλους tour operators, στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, διοργάνωση ταξιδίων εξοικείωσης με έμφαση στα νησιά που δέχθηκαν μεταναστευτικές ροές, συμμετοχή στις μεγαλύτερες  Διεθνείς Εκθέσεις.

«Έτσι οδεύουμε σε μία νέα χρονιά ρεκόρ για το 2017 – με αυξημένες κατά 950.000 (+6,1%), βεβαιωμένες αφίξεις-και ορατή την προοπτική μέχρι το 2020 να αγγίξουμε τα  35 εκατ. επισκεπτών».

Στην ημερίδα συμμετείχε μεγάλος αριθμός ομιλητών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τοποθετήθηκαν στις δύο θεματικές ενότητες της ημερίδας οι κ.κ. Γ. Χατζημάρκος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, Α. Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ,  Γ. Τσακίρης, Πρόεδρος του ΞΕΕ,  Ευτ. Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος της Aegean και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Λ.Τσιλίδης, Πρόεδρος της FEDΗΑΤΤΑ, Θ. Κόντες Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας Δρ. Αν. Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η κα Κ. Κοσκινά (Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Επίσης, στο στρατηγικό σχεδιασμό αναφέρθηκε η  κα Ε.Προύντζου, Προϊσταμένη Τμήματος Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού.

Στην ημερίδα παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιός,  ο πρέσβης της Ιορδανίας στην Ελλάδα, κ. Fawwaz Al Eitan, η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κα Χαρά Καφαντάρη, η  Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Μ.Βαμιεδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων κ. Σπ. Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, ο κ. Αλ. Βασιλικός, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος, εκπρόσωποι του συνόλου των τουριστικών φορέων των ενώσεων ξενοδόχων, του τομέα της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού του ιδιωτικού τομέα και μεταξύ άλλων οι βουλευτές  ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Ηγουμενίδης, της ΝΔ κ. Μ. Κόνσολας (τομεάρχης τουρισμού)   και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δ. Καμμένος (τομεάρχης τουρισμού) καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Κεντρώων.

Σχολιάστε