ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Τα νέα σχέδια για ακόμη ένα εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ

Η οικογένεια Ναθαναηλίδη κατάφερε μετά από 4 χρόνια να πάρει την έγκριση για την πολεοδομική μελέτη του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού «Ξενία Σκιάθου»

Κέρδισε τον διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το 2013 και υπολόγιζε- χωρίς τον …ξενοδόχο όπως αποδείχτηκε περίτρανα- τη σεζόν του 2017 να «ξαναζωντανέψει» ένα από τα ωραιότερα ΞΕΝΙΑ της Ελλάδος.

Αντ’ αυτού, κατάφερε τελικά μετά από τέσσερα χρόνια να πάρει την έγκριση από τους τέσσερις αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού για την πολεοδομική μελέτη του παραθεριστικού- τουριστικού χωριού «Ξενία Σκιάθου».

Ο λόγος για την οικογένεια Ναθαναηλίδη της εταιρείας ΤΕ.ΝΑ, η οποία έχει αναλάβει μέσω της ΤΕΝΑΜΑΡ την αξιοποίηση του πρώην Ξενία Σκιάθου, σε μία επένδυση τα πέριξ των 15 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από ίδια κεφάλαια, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το «άνοιγμα» της τεχνικής εταιρείας από την Πτολεμαΐδα στον τομέα του τουρισμού. Η εταιρεία κέρδισε το 2013 το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ κι έκτοτε… παλεύει με τις εγκρίσεις των αρμοδίων υπουργείων.

Η πρώτη θετική εξέλιξη για την εταιρεία έρχεται μετά την πάροδο τετραετίας αφού -επιτέλους- εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο και οι περιβαλλοντικοί όροι για το παραθεριστικό – τουριστικό χωριό, επιφανείας 30.700 τ.μ. πολεοδομούμενης έκτασης, στις Κουκουναριές, ωστόσο η επένδυση έχει ακόμη δρόμο μπροστά της μέχρι και τις εγκρίσεις των οικοδομικών αδειών, κατά τη συνήθη …ελληνική εμπειρία όπου οι επενδυτές αποφεύγουν πλέον να θέτουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Επιπλέον, επιτρέπεται η επισκευή και ανακαίνιση του διατηρητέου ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ» επιφανείας 2.543 τ.μ. χωρίς αλλοίωση της μορφής του ή άλλων στοιχείων, ιδίως αρχιτεκτονικών, ενώ το νέο πράσινο σε όλη την έκταση του ακινήτου θα πρέπει να σχεδιασθεί μέσω ειδικής μελέτης, στην οποία θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των δένδρων που θα φυτευτούν θα πρέπει να υπερκαλύπτει το διπλάσιο του αριθμού δένδρων που θα χρειαστεί να αφαιρεθούν κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου.

Η επένδυση για το Ξενία Σκιάθου, ένα από τα ωραιότερα Ξενία που κτίσθηκαν προ 50αετίας στο πλαίσιο του ξενοδοχειακού προγράμματος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με στόχο τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών της Ελλάδας κατά τις δεκαετίες ’60 και του ’70, περιλαμβάνει εκτός από τη ριζική ανακαίνιση του συγκροτήματος bungalows και 11 τουριστικές κατοικίες, ενώ, με βάση το σχεδιασμό της εταιρείας, από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες, η ΤΕΝΑΜΑΡ θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το ξενοδοχείο μετά από ένα χρόνο, με μία πρώτη περίοδο προσαρμογής.

Το Ξενία Σκιάθου κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΞΕΝΙΑ από τον αρχιτέκτονα Γ. Νικολετόπουλο το 1963, είναι εμβαδού 2.550 τετραγωνικών μέτρων με δυναμικότητα 64 κλινών και έχει χαρακτηριστεί μερικώς διατηρητέο, βάσει της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και του ιστορικού του ενδιαφέροντος. Τοποθετείται επί οικοπέδου 66.608 τμ, στην περιοχή Κουκουναριές, σε κατάφυτο τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο, ενώ η ομώνυμη παραλία είναι μια από τις πιο γνωστές των Σποράδων.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιάστε