ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Τα σενάρια για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα

Η συζήτηση για την πολυαναμενόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» μάλλον έχει παγώσει ενώ και το άνοιγμα του λιανεμπορίου έχει φέρει διαφωνίες και προστριβές.

Καθώς διανύουμε όμως ένα παρατεταμένο lockdown, το οποίο δυστυχώς έχει αποδειχτεί και αναποτελεσματικό, η κούραση (και η υπομονή) των πολιτών φαίνεται να έχει φτάσει στα όρια και να αγωνιούν πλέον με το τι μέλλει γενέσθαι, παρόλο που η επιδημιολογική εικόνα παραμένει κακή και το Εθνικό Σύστημα υγείας εξακολουθεί να υφίσταται ισχυρή πίεση.

Με αυτά τα δεδομένα και όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς το Πάσχα τόσο περισσότερο ανοίγει αναπόφευκτα η κουβέντα για την άρση ή όχι της απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού.

Τα σενάρια για την άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης από νομό σε νομό το Πάσχα δίνουν και παίρνουν…

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανότητες φαίνεται να είναι 50 – 50.

Σύμφωνα με αυτά που είπε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, «Θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας. Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι, δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα. Αλλά αυτή τη στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου. Δεν το αποκλείω, αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει».

Επίσης μίλησε για την πορεία της πανδημίας και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό το τρίτο κύμα. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής είπε: «Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση, θα μπορούσε με έλεγχο-τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα», αναφέροντας πως συγκεκριμένα για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή πιθανότατα θα εισηγηθεί ως βασική προϋπόθεση να έχει προηγηθεί self test. Ο καθηγητής εξήγησε ότι τα ανοίγματα γίνονται εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα πηγαίνουν καλά και με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 7 ημερών και ανέφερε πως αν θεωρηθεί ότι η κορύφωση έγινε την προηγούμενη βδομάδα χρειαζόμαστε περίπου 4 βδομάδες αποκλιμάκωσης και σημείωσε, «Άρα θα φτάσουμε το Πάσχα».

Από την άλλη, διαφορετική ήταν η άποψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος είπε ότι με τα self test θα αυξηθούν τα κρούσματα το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 20 Απριλίου, οπότε «Ουσιαστικά, θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ Πάσχα και καλοκαιριού».

Μετακίνηση εκτός νομού

Τι ισχύει σήμερα για την μετακίνηση από νομό σε νομό

Ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:

Για εργασία: Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Για λόγους υγείας: Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

Για τελετή: που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού)

Για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους: Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας: Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Σχολιάστε