ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Τα σενάρια για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα

Καθώς διανύουμε το παρατεταμένο lockdown, το οποίο δυστυχώς έχει αποδειχτεί αναποτελεσματικό, η κούραση (και η υπομονή) των πολιτών φαίνεται να έχει φτάσει στα όρια και να αγωνιούν πλέον με το τι μέλλει γενέσθαι.

Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς το Πάσχα τόσο περισσότερο ανοίγει η κουβέντα για την άρση ή όχι της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό. Και ενώ πριν λίγο καιρό οι ειδικοί δήλωναν σχετικά αισιόδοξοι και σε γενικές γραμμές ότι «θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι», μάλλον η αισιοδοξία δεν συνεχίζεται.

Ωστόσο η συζήτηση έχει αναπόφευκτα ξεκινήσει και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού ενόψει Πάσχα.

Όλο και περισσότεροι πολίτες θέλουν να μάθουν εάν θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού, επιλογή που προκρίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθεί το πράσινο φως.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκανε την εκτίμηση ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί κάμψη του κορωνοϊού, ενώ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα μπορέσει να κάνει Πάσχα στο χωριό.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι λοιμωξιολόγοι φέρεται να διχάζονται με κάποιους να συμφωνούν ότι πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού για Πάσχα στο χωριό και άλλους να τονίζουν πως δεν πρέπει να επιτραπεί προκειμένου να ξεκινήσει με καλύτερη αφετηρία ο τουρισμός στις 14 Μαΐου.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε πως είναι ακόμη νωρίς για τέτοιου είδους αποφάσεις.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Ακόμα είμαστε στον Μάρτιο και δη σε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και την πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ», σημείωσε αναφορικά με το επιβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ της χώρας και την αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζουμε τι ισχύει μέχρι σήμερα για την μετακίνηση από νομό σε νομό

Ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:

Για εργασία: Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Για λόγους υγείας: Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

Για τελετή: που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού)

Για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους: Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας: Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Σχολιάστε