ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Τι δεν πρέπει να φοράμε ποτέ(!) στο αεροπλάνο

Παρά το πόσο θαυμάζεις το στυλ των celebrities στο αεροδρόμιο, δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να το αντιγράψεις όταν τελικά παίρνεις την απόφαση να ταξιδέψεις και πάλι μετά από τόσο καιρό που είχες θέσει σε παύση τα ταξιδιωτικά σου σχέδια λόγω πανδημίας.

Τα στιλέτο και τα ψηλόμεσα δερμάτινα παντελόνια φαίνονται υπέροχα σε φωτογραφίες παπαράτσι με stars να περπατούν στους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου, ωστόσο στην πράξη, αυτά τα statement κομμάτια μπορεί να αποδειχθούν λίγο tricky.

Και παρόλο που όλοι μας θα θέλαμε να δείχνουμε στα καλύτερα μας όταν πετάμε στον ουρανό, ορισμένα κομμάτια της γκαρνταρόμπας μας είναι καλύτερα να τα αφήνουμε σε μια παραδοτέα τσάντα ή χειραποσκευή.

Και ποιος καλύτερος να μας ενημερώσει για το τι δεν πρέπει να φοράμε ποτέ σε ένα αεροπλάνο από κάποιον που εργάζεται στα 35.000 πόδια; Η αεροσυνοδός της American Airlines, Andrea Fischbach, παρουσίασε μία λίστα με όλα όσα πρέπει να αποφεύγουμε τόσο για λόγους άνεσης και πρακτικότητας, όσο και ασφάλειας.

1. Ο,τιδήποτε περιοριστικό

«Θα συμβούλευα να μείνετε μακριά από ο,τιδήποτε πραγματικά στενό», λέει η Fischbach. «Θέλετε να νιώθετε όσο πιο άνετα μπορείτε για να αποφύγετε τις κράμπες, το πρήξιμο και ό,τι μπορεί να σας επηρεάσει αργότερα». Το να επιτρέπεται η υγιής κυκλοφορία του αίματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποφυγή της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, η οποία συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στα πόδια. «Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να κινείσαι λίγο στο κάθισμά σου—πολύ δύσκολο, το ξέρω—και να διατηρείς το αίμα σου να ρέει. Εάν είστε ψηλή, ταξιδεύετε πολύ ή είστε σε μεγάλη πτήση, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε φλεβική θρόμβωση», εξηγεί η Fischbach. Αλλά μπορεί να εμφανίσουμε και κάτι λιγότερο επικίνδυνο, όπως πρήξιμο στο στομάχι, το οποίο θα μας προκαλέσει δυσφορία, ειδικά αν φοράμε περιοριστικά ρούχα. «Το φούσκωμα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, ακόμη και για τις αεροσυνοδούς, οπότε φορέστε κάτι άνετο γύρω από τη μέση σας, όπως λάστιχο. Όσο χαριτωμένα κι αν είναι, τα δερμάτινα παντελόνια μάλλον δεν είναι τα καλύτερα», προτείνει η Fischbach.

2. Items που ενέχουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Αν και μια πυρκαγιά μπορεί να είναι ένα από τα τελευταία πράγματα στη λίστα με τις ανησυχίες μας όταν πετάμε, είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν ντυσόμαστε για να μπούμε σε αεροπλάνο. Η Fischbach ονομάζει τα κρόσσια και τα εύφλεκτα υλικά ως επικίνδυνα αντικείμενα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Μπορεί να μοιάζει λίγο ακραίο, αλλά υπάρχει πάντα ένας έξτρα κίνδυνος με τα μακριά κρόσια σε περίπτωση πυρκαγιάς στο αεροπλάνο», λέει. «Ενώ οι στολές μας έχουν πολυεστέρα, πάντα αναρωτιέμαι και ανησυχώ ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο εάν πλησιάσουν πολύ την υπερβολική ζέστη και λιώσουν πάνω μας». Αν και η Fischbach παραδέχεται ότι είναι λίγο τραβηγμένο (και πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας), είναι μια τρομακτική πραγματικότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Ταξίδεψα πολύ μεγαλώνοντας και ένας κανόνας που με έκανε η μητέρα μου να ακολουθώ μέχρι και σήμερα είναι να έχω πάντα καλυμμένο το σώμα μου», λέει η Fischbach, η οποία επιλέγει μακριά μανίκια και παντελόνια. «Δεν είναι διασκεδαστικό να κατεβαίνεις τις τσουλήθρες έκτακτης ανάγκης και πονάνε πολύ. Δεν είναι ομαλή προσγείωση μόλις φτάσετε στο τέλος της τσουλήθρας», εξηγεί. «Όσο περισσότερο καλύπτετε την επιφάνεια του δέρματός σας, τόσο περισσότερη προστασία για το μεγαλύτερο όργανό σας, το δέρμα σας».

3. Ψηλοτάκουνα ή  σανδάλια

Το να αποφασίσουμε ποια παπούτσια θα φορέσουμε σε μία πτήση μπορεί συχνά να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του outfit μας. Η Fischbach όμως υποστηρίζει οτί υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ που πρέπει απλά να αποφύγουμε, «Τα ψηλά τακούνια και τα σανδάλια δυσκολεύουν τη γρήγορη εκκένωση του αεροσκάφους και τα τακούνια μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στις εξόδους κινδύνου ή να βλάψουν άλλους», λέει. «Πραγματικά θα συμβούλευα να μην φοράτε ψηλά τακούνια ή σαγιονάρες κυρίως για λόγους ασφαλείας. Εάν υπάρχει εκκένωση και απαιτούνται τσουλήθρες, τα ψηλοτάκουνα σας θα πρέπει να μείνουν πίσω, καθώς μπορούν να τρυπήσουν την τσουλήθρα. Ποιος ξέρει πού και υπό ποιες συνθήκες θα προσγειωθείτε. Επιπλέον, δεν είναι πολύ πρακτικά για να τρέχετε από πύλη σε πύλη». Η Fischbach σημειώνει ότι ακόμη και οι αεροσυνοδοί αλλάζουν παπούτσια κατά τη διάρκεια της πτήσης επειδή δεν είναι πρακτικό να φοράτε τακούνια όλη την ώρα. Από την άλλη, τα ανοιχτά παπούτσια μπορούν να κάνουν την επίσκεψη μας στις τουαλέτες του αεροπλάνου εξαιρετικά ανθυγιεινή. «Να είστε προσεκτικοί όταν φοράτε σανδάλια και σκοπεύετε να πάτε στην τουαλέτα», προειδοποιεί η Fischbach.

4. Παπούτσια, κοσμήματα ή αξεσουάρ με μέταλλα

Όπως σημείωσε η Fischbach, τα καρφιά στα ψηλοτάκουνα παπούτσια μπορεί να μας επιβραδύνουν σημαντικά κατά τη διάρκεια του ελέγχου ασφάλειας. Συμβουλεύει να αποφεύγουμε παπούτσια «με μεγάλα μεταλλικά στολίδια» ή «οτιδήποτε με τρουκς ή καρφιά, κάθως κάποιοι υπεύθυνοι ασφαλείας μπορεί να μην το επιτρέψουν». Ακόμη και το σχήμα των κοσμημάτων μας μπορεί να είναι ένα θέμα. Η Fischbach λέει ότι «οτιδήποτε μοιάζει με πιθανό όπλο είναι απαγορευτικό, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας μερικές φορές», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα δαχτυλίδια σε πολλά δάχτυλα. «Πάντα σιγουρεύομαι ότι έχω βγάλει όλα τα κοσμήματα πριν φτάσω στο αεροδρόμιο και τα αποθηκεύω σε ένα βολικό μέρος για αφού περάσω από τον έλεγχο», λέει. «Ακόμα και τα χρυσά σου αξεσουάρ που πιστεύεις ότι είναι ασφαλή μπορεί να μην είναι. Το Cartier Love βραχιόλι μου έχει ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές μετάλλων και η προσπάθεια να το ξεβιδώσω μανιωδώς με ένα καρφί δεν ήταν καθόλου διασκεδαστική», καταλήγει.

5. Όχι αρκετά layers

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που βλέπει η Fischbach όταν οι άνθρωποι πετούν είναι ότι δεν ντύνονται για τις συνθήκες του αεροπλάνου. «Σχεδόν κάθε πτήση, βλέπω κάποιον με σχεδόν καθόλου ρούχα, crop tops με σορτσάκια, αθλητικά σουτιέν και κολάν χωρίς μπουφάν, μαγιό και παντελόνια», αφηγείται. «Και σχεδόν κάθε φορά αυτοί είναι οι άνθρωποι που ζητούν κουβέρτα στις πτήσεις. που είναι κάτι που δεν παρέχουμε. Όλοι γνωρίζουμε ότι στα αεροπλάνα έχει κρύο είναι απλώς κοινή λογική να ντυθούμε κατάλληλα γι’ αυτό».

Μπορούμε πάντα να έχουμε επιπλέον layers, ή ακόμα και μια πλήρη επιλογή ρούχων, στη χειραποσκευή μας. «Δεν βλάπτει να έχεις μια αλλαξιά επάνω σου», προτείνει η Fischbach. «Μπορεί να είσαι αυτή η άτυχη ψυχή που θα την πιάσει ναυτία στην πτήση ή θα καταλήξει με μια χαμένη βαλίτσα, η οποία θα βρεθεί 3000 μίλια μακριά».

Σχολιάστε