ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για τον Τουρισμό|Στο 0,85 το Rt εμφανίζει μείωση

Είμαστε μέσα στην κοινωνία, δεν είμαστε αποκομμένοι από αυτή. Καταλαβαίνουμε ότι ο άνθρωπος που εργάζεται στην εστίαση ή στον τουρισμό έχει πολύ μεγαλύτερα έσοδα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, ακόμη και Σεπτέμβριο, σε σχέση  με τον μέσο όρο των άλλων μηνών και γι’ αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί με κάποιον τρόπο το χαμένο εισόδημά του.

“Στην Έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα και αφορά το διάστημα 20-26 Αυγούστου, γίνεται εκτίμηση ότι το Rt έχει εμφανίσει μικρή πτώση στο 0,85, ενώ επιδημιολογικά, η συγκράτηση του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μία επαφή”. Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό κ. Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι στη σημερινή Έκθεση καταγράφεται ότι o αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 31 από 23,4, ενώ στην προηγούμενη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό – που αφορούσε το διάστημα 5 έως 20 Αυγούστου – αναφερόταν ότι ο δείκτης «Rt εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τιμή πάνω από τη μονάδα.

«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων καλύτερη η εικόνα της Ελλάδας από άλλες χώρες»

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πέτσας, στον δείκτη θανάτων λόγω κορονοϊού, ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται στην 113η θέση παγκοσμίως με 23 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 105,7 θάνατοι αντιστοίχως, σύμφωνα με την ενημέρωση.

«Ο ιός είναι ανάμεσά μας και είναι χρέος όλων να τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε συνεχώς τον αριθμό των τεστ που διενεργούμε, προκειμένου να εντοπίζουμε έγκαιρα νέα κρούσματα και να περιχαρακώνουμε εστίες διασποράς στην κοινότητα. Συγκεκριμένα, μεσοσταθμικά, μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται 18.740 τεστ ανά ημέρα. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά τεστ, ποσοστό 10% – 15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Πέτσας, είπε για τον Τουρισμό: “Είμαστε μέσα στην κοινωνία, δεν είμαστε αποκομμένοι από αυτή. Καταλαβαίνουμε ότι ο άνθρωπος που εργάζεται στην εστίαση ή στον τουρισμό έχει πολύ μεγαλύτερα έσοδα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, ακόμη και Σεπτέμβριο, σε σχέση  με τον μέσο όρο των άλλων μηνών και γι’ αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί με κάποιον τρόπο το χαμένο εισόδημά του. Είναι θετικό ότι ανοίξαμε τον τουρισμό και αντί να έχουμε μηδέν έσοδα θα έχουμε περίπου 5 δισ. έσοδα. Είναι ένα νούμερο σημαντικό, που φυσικά υπολείπεται πολύ από τα 18,2 δισ. εσόδων από τον τουρισμό που είχαμε πέρυσι, αλλά είναι ένα νούμερο πολύ καλύτερο από το μηδέν. Από εκεί και πέρα, αυτό που θα πει ο Πρωθυπουργός είναι ότι θα έχουμε συνέχιση, επέκταση, της διάρκειας των μέτρων που υπήρχαν μέχρι τώρα, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση από ένα πακέτο που θα στηρίζει τον κόσμο της εργασίας, για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων, από το Φθινόπωρο μέχρι του χρόνου τον Μάρτιο-Απρίλιο, όταν θα ξαναξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Στις 12-13 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα αναπτύξει όλο το πλέγμα των πολιτικών που θα στηρίζει τον κόσμο της εργασίας. Η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών – κάτι το οποίο είναι βασικό και το οποίο θα ειπωθεί από τον Πρωθυπουργό, γιατί είναι συμβατό με όλη μας την πολιτική- ανακουφίζει αυτούς που είχαν εισοδήματα.  Θα υπάρξουν επίσης προγράμματα για την στήριξη των πολιτών στην αντιμετώπιση βασικών τους υποχρεώσεων που είναι τρέχοντα, είτε είναι τα δάνειά τους, είτε είναι οι υποχρεώσεις παρελθόντων μηνών στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα αυτά θα έχουν μια ευνοϊκή αντιμετώπιση. Αλλά δεν θα περιοριστούμε μόνο σε αυτά. Σκοπός είναι να έχουμε πλήρη αξιοποίηση του μεγάλου χρηματοδοτικού πακέτου που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό δουλεύουμε, ώστε μέχρι 15 Οκτωβρίου να είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε τις οριστικές μας προτάσεις στην Κομισιόν. Όλες αυτές οι δράσεις που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό. Θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντικό είναι ότι τα χρήματα του «Προγράμματος Sure», το οποίο έχει να κάνει κυρίως με την ενίσχυση των εργαζομένων, αντιστοιχούν σε 2,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Σχολιάστε