ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Τουρισμός: Γιατί δεν πρέπει να ακυρώσετε τις διακοπές σας

Με την έξαρση της πανδημίας του Κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας της οικονομίας, που πλήττεται σχεδόν περισσότερο από όλους, είναι ο Τουρισμός, καθώς πλήθος τουριστών ακυρώνει τις διακοπές του και ζητάει τη χρηματική αποζημίωση που δικαιούται.

Όμως αυτή η στάση «πληγώνει» ακόμα περισσότερο τον κλάδο, καθώς οι tour operators, τα τουριστικά γραφεία ακόμα και οι τοπικές επιχειρήσεις στους τουριστικούς προορισμούς εκτίθενται σε ανεπανόρθωτες ζημιές.

Σίγουρα εν μέσω πανδημίας και με το πλήθος ταξιδιωτικών περιορισμών και απαγορεύσεων, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, η πραγματοποίηση διακοπών είναι αδύνατη. Ωστόσο, οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να αναβάλλουν τις διακοπές τους και να μεταφέρουν τις κρατήσεις τους σε ημερομηνίες που θα έχει λήξει η πανδημία.

Τότε η ανάγκη και η επιθυμία για ταξίδια θα είναι ισχυρότερη από ποτέ άλλοτε, γεγονός που θα πολλαπλασιάσει την απόλαυση του ταξιδιού. Επίσης, οι οικοδεσπότες των ανεξάρτητων ξενοδοχείων και οι μικροεπιχειρηματίες στους προορισμούς θα υποδεχθούν τους τουρίστες με πολλαπλάσια χαρά και θα κάνουν την εμπειρία τους ακόμα πιο αξέχαστη.

Ειδάλλως, ναι μεν οι τουρίστες θα έχουν γεμάτες τσέπες, αλλά οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν καταρρεύσει. Δε μιλάμε, επομένως, μόνο για τη μείωση κρατήσεων και εσόδων, αλλά για ένα σοβαρό ζήτημα επιβίωσης του κλάδου.

Τόσο τα ξενοδοχεία όσο και οι tour operators υιοθετούν «ευέλικτες» πολιτικές κρατήσεων, ακυρώσεων και αλλαγών κρατήσεων καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν κρατήσεις και ως εκ τούτου έσοδα. Αυτή είναι η στιγμή που οι operators και τα ταξιδιωτικά γραφεία θέτουν σε πρακτική εφαρμογή την εμπειρία, που έχουν συλλέξει με το πέρασμα των χρόνων, με στόχο πάντοτε οι πελάτες τους να έχουν τις καλύτερες εμπειρίες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Την τάση αυτή για παροχή πιστωτικών αντί χρηματικών αποζημιώσεων εφαρμόζουν οι Σύνδεσμοι tour operators σε πλήθος κρατών.

Στη Γαλλία ο SETO πήρε το «πράσινο φως» από την Κυβέρνηση, ώστε να καθυστερήσει τα ταξίδια που ακυρώθηκαν και να παρέχει πιστωτικά έναντι αποζημιώσεων, ενώ στη Βρετανία ο ABTA προσπαθεί να προστατεύσει τα μέλη του μέσω των πιέσεων που ασκεί στη βρετανική κυβέρνηση.

Με τη λήξη της πανδημίας οι τουρίστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη δύναμη που έχουν ως καταναλωτές. Σίγουρα θα μπορούν να γίνουν πολλά παζάρια και θα υπάρχουν πακέτα με μειωμένες τιμές. Οφείλουν ωστόσο να αναρωτηθούν για το πως η απόφασή τους για ένα οικονομικό ταξίδι θα επηρεάσει  το σύνολο των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων,και τις τοπικές οικονομίες που εξαρτώνται από τον Τουρισμό.

Αποδεικνύεται, επομένως, ότι πρόκειται για ένα κύκλο, ο οποίος ξεκινάει από τον τουρίστα και από την επιθυμία του να ταξιδέψει. Σίγουρα με το τέλος της κρίσης αυτής, η επιθυμία για ταξίδια θα επανέλθει πιο ισχυρή από ποτέ. Γιατί, λοιπόν, να μη λάβουμε υπόψη και τον κάθε ξεχωριστό κρίκο της αλυσίδας των επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τον Τουρισμό;

 

Σχολιάστε