ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός golf στην Κύπρο

Η Κύπρος ως ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισµούς για διακοπές στη Μεσόγειο δεν θα µπορούσε να µην επιχειρήσει να αναπτύξει τον τουρισμό golf. Και µπορεί οι αρχικές βλέψεις για τη δηµιουργία 14 γηπέδων γκολφ να µην υλοποιηθούν ποτέ, αφού ο συγκεκριµένος αριθµός είναι πολύ µεγάλος, ωστόσο τα τέσσερα γήπεδα που υπάρχουν σήµερα στην Κύπρο συνεχίζουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και να βελτιώνουν το προσφερόµενο προϊόν.

Aphrodite Hills

Τον περασµένο Απρίλιο η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε την απόκτηση πλειοψηφικής συµµετοχής (60%) στις εταιρείες Aphrodite Hills Resort Limited και Aphrodite Springs Public Limited. Διαθέτει το 500 στρεμμάτων µοναδικό πιστοποιηµένο PGA National Cyprus γήπεδο γκολφ, το οποίο και είναι ο πυρήνας του πολυβραβευµένου resort στην Πάφο. Στο χώρο του resort βρίσκεται το ξενοδοχείο Aphrodite Hills Hotel by Atlantica µε 290 δωµάτια & σουίτες. Προσφέρει επίσης προς ενοικίαση επαύλεις και διαµερίσµατα από την Holiday Residences που λειτουργούν στη φιλοσοφία των self-catering διακοπών µε καινοτόµες υπηρεσίες. Σκοπός της Πανγαία και των συνεταίρων της είναι το resort να συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς υπάρχει σηµαντικός υπολειπόµενος συντελεστής δόµησης για την ανάπτυξη επιπλέον κατοικιών.

Minthis

To Minthis που βρίσκεται λίγα λεπτά έξω από την πόλη της Πάφου και ανήκει στην εταιρεία Pafilia, αποτελείται από γήπεδο γκολφ 18 οπών, καφεστιατόρια, κέντρα αναψυχής κτλ. Το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις κατασκευής µε την πρώτη φάση να έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ το 2020 αναµένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του έργου. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου, το Minthis θα αποκτήσει µια Πλατεία, η οποία θα περιβάλλεται από ένα πολυµορφικό χώρο, όπου θα µπορεί κανείς να δοκιµάσει παραδοσιακά φαγητά. Την Πλατεία του Mithis θα κοσµούν επίσης, καταστήµατα και γκαλερί υψηλών προδιαγραφών µε έργα τέχνης ζωγραφικής και γλυπτικής, αλλά και παντοπωλείο το οποίο θα προσφέρει παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα. Εντός του 2020 θα δηµιουργηθεί και ένα Κέντρο Ευεξίας έκτασης 2.000 τ.µ., το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πλατεία και σε πολύ κοντινή απόσταση 44 πολυτελείς σουίτες.

  Elea Estate

Το θέρετρο Elea βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόµιο της Πάφου και έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Κύπρου, η οποία τους τελευταίους µήνες βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για πώλησή του σε επενδυτές. Η πρώτη φάση του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Νοέµβριο του 2010 και περιλαµβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών, καφεστιατόρια κ.ά. Η δεύτερη φάση του θερέτρου θα περιλαµβάνει την κατασκευή κατοικιών, ενός δηλαδή µικρού χωριού που θα περιέχει εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, γυµναστήριο, πισίνες και µικρά καταστήµατα. Μεταξύ άλλων στη δεύτερη φάση του έργου θα κατασκευαστεί και ένα boutique hotel, ενώ θα δηµιουργηθούν και περίπου 500 νέες κατοικίες που θα περιλαµβάνουν επαύλεις και διαµερίσµατα.

Secret Valley Golf Resort

Σχεδιασµένο από τους διεθνούς φήµης αρχιτέκτονες Hans – Georg Erhardt και Snorri Vilhjalmsson, το Secret Valley Golf Club που πλαισιώνει το έργο όπως και το υπό σχεδιασµό δεύτερο γήπεδο τα οποία είναι σήµερα υπό τη διαχείριση και διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, αποτελούν την απαρχή της µέχρι σήµερα αναπτυξιακής του πορείας. Πέραν όµως από τα γήπεδα γκολφ µέρος της γύρω ανάπτυξης ανήκει τόσο στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και στην εταιρεία Aristo Developers, η οποία συνεχίζει µε αµείωτους ρυθµούς τις οικιστικές αναπτύξεις και την αναβάθµιση του µεγαλεπήβολου αυτού έργου.

Νέα golf resort

Το Eagle Pine Golf Resort  το οποίο θα δημιουργηθεί µεταξύ της Λεµεσού και της Πάφου θα περιλαµβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών, boutique hotel με 80 δωμάτια, καθώς επίσης και µεγάλο αριθµό πολυτελών επαύλεων. Επιπλέον, το Limassol Greens Golf Resort θα δημιουργηθεί από τον όμιλο Λανίτη κοντά στην πόλη της Λεµεσού και θα περιλαµβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών, εµπορικά καταστήµατα, πολυτελείς κατοικίες, καφεστιατόρια κ.ά.

Τέλος, το Limassol Hills Golf Resort, το οποίο θα είναι επίσης γήπεδο 18 οπών και θα βρίσκεται στη Βάσα Κελακίου σε απόσταση λίγων λεπτών από τη Λεµεσό και το αεροδρόµιο της Λάρνακας. Θα περιλαµβάνει boutique hotel, πολυτελείς κατοικίες, διαµερίσµατα κ.ά.

Πηγή: www.philenews.com (Από το περιοδικό Forbes Κύπρου – τεύχος Ιουνίου 2019)

 

Σχολιάστε