ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Καρναβάλι Βενετίας 2022 ξεκινάει

Το Καρναβάλι της Βενετίας 2022 συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές ώστε οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια και σε συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Στην “κανονικότητα” της επιστρέφει όπως φαίνεται η Βενετία αφού φέτος θα ξαναγίνει το μεγαλύτερο event της πόλης και σίγουρα ένα από τα γνωστότερα καρναβάλια του κόσμου, το διάσημο Καρναβάλι της Βενετίας το οποίο ξεκινάει προσεχώς από το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου μέχρι την 1 Μαρτίου 2022.

Η ιστορία του καρναβαλιού

Το Καρναβάλι της Βενετίας με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και καταβολές που αντλούνται από τα ρωμαϊκά Saturnalia και τις ελληνικές διονυσιακές γιορτές, δεν θεωρείται άδικα ένα από τα μακροβιότερα καρναβάλια του κόσμου… Μια από τις πιο θρυλικές παραδόσεις της πόλης ζωντανεύει κάθε χρόνο, δημιουργώντας την ιδανική αφορμή για να την εντάξουμε στην ταξιδιωτική μας ατζέντα.

Το Καρναβάλι της Βενετίας θεωρείται ότι ξεκίνησε το 1162 μετά από μάχη της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας με τον πατριάρχη Ουλρίκο ντι Τρεβέν. Για να γιορτάσει τη νίκη, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται και να χορεύει στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Κατά την περίοδο της Αναγέννησης, το καρναβάλι έγινε επίσημος θεσμός και οι μπαρόκ μεταμφιέσεις θεωρήθηκαν ένας τρόπος επίδειξης του γοήτρου της Βενετίας. Το 1797 το καρναβάλι απαγορεύτηκε από τον βασιλιά της Αυστρίας και οι μάσκες θεωρήθηκαν παράνομες. Επανήλθε μετά από σχεδόν δυο αιώνες, το 1979, και μετατράπηκε στην πιο φαντασμαγορική γιορτή της πόλης.

Κατά το διάστημα του καρναβαλιού, επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου συρρέουν στην πόλη για να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα. Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτονται τη «Γαληνοτάτη» τη συγκεκριμένη περίοδο. Επομένως, αν σχεδιάζετε να απολαύσετε από κοντά το ιστορικό καρναβάλι της ιταλικής πόλης, να είστε προετοιμασμένοι ότι θα συναντήσετε ατέλειωτα πλήθη τουριστών.

Οδηγός για το φετινό Καρναβάλι της Βενετίας – Εκδηλώσεις 2022

Με την ευκαιρία του Καρναβαλιού 2022, ο Δήμος της Βενετίας προτείνει μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη δημοτική περιοχή, σύμφωνα με την κατάσταση της πανδημίας και τη σχετική νομοθεσία αναφοράς, σε συμμόρφωση με τις εθνικές και τοπικές κατευθυντήριες γραμμές. Σχετικά με τις δραστηριότητες, έχει γίνει ένα διάχυτο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αρχαία πόλη, την ενετική ενδοχώρα και τα νησιά της λιμνοθάλασσας.

Το Καρναβάλι 2022 θα είναι μια πολυδιάστατη εκδήλωση, στην οποία η φυσική παρουσία της παραδοσιακής εκδήλωσης αυτοπροσώπως ενσωματώνεται με την εικονική, χρησιμοποιώντας τεχνολογία για τη συμμετοχή όλου του κοινού στο Καρναβάλι, συμπεριλαμβανομένων όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως, από όλο τον κόσμο.

Είναι μια έκδοση «work in progress», αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας που έγινε με τις αρμόδιες αρχές για να προσφέρουν ένα ασφαλές Καρναβάλι. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στη Νομαρχία Βενετίας για τον συντονισμό των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και στις υγειονομικές αρχές για τη συνεχή εποικοδομητική υποστήριξή τους στον προγραμματισμό της εκδήλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο πανδημίας, ορισμένα από τα παραδοσιακά γεγονότα που ιστορικά δημιουργούν συγκεντρώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν. Συγκεκριμένα:
• Το «βενετσιάνικο φεστιβάλ» στο κανάλι Rio di Cannaregio το βράδυ του Σαββάτου και η θαλάσσια παρέλαση στο Μεγάλο Κανάλι το πρωί της Κυριακής.
• Οι μεγάλες σκηνές κινουμένων σχεδίων της Piazza San Marco και της Piazza Ferretto.
• Η πομπή των Μαριών και η παρέλαση του Ταύρου.
• Το πέταγμα του αγγέλου, το πέταγμα του αετού και το πέταγμα του λιονταριού.
• Οι αλληγορικές παρελάσεις σε Lido, Marghera, Campalto, Zelarino, Pellestrina και Burano.

Το θέμα

Η έκδοση του 2022 θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου έως την Τρίτη 1 Μαρτίου υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Massimo Checchetto, σκηνογράφου του Teatro La Fenice.

Remember the Future” είναι ο τίτλος που επιλέχθηκε για αυτήν τη φετινή γιορτή και είναι εμπνευσμένος από ένα απόσπασμα του Salvador Dalì: Και πάνω από όλα θυμάμαι το μέλλον.

«Περπατώντας στη Βενετία, ακόμα και με συγκεκριμένο προορισμό, αναγκάζεται κανείς να αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση, το δρομάκι τελειώνει σε μια στροφή. πίσω από ένα σημείο καμπής μια έκπληξη, συχνά ένα θαύμα, σχεδόν πάντα ένα μέλλον. Για το θέμα του φετινού Καρναβαλιού της Βενετίας, σκέφτηκα το μέλλον μας, το μέλλον που αυτή η πόλη γεμάτη παρελθόν απελευθερώνει σε όσους τη ζουν. Είναι, πραγματικά, ένα μέρος σε διαρκή αντίφαση, όπου τα όνειρα και η πραγματικότητα συγχωνεύονται» – δηλώνει ο Massimo Checchetto.

Το Καρναβάλι είναι ένα σουρεαλιστικό παιχνίδι, πέρα ​​από τη λογική. Η ανάμνηση του μέλλοντος μοιάζει κάτι παράδοξο, αλλά αυτό ανταποκρίνεται ακριβώς στο πιο αυθεντικό πνεύμα του Καρναβαλιού: μια ανατροπή νοήματος που σας επιτρέπει να «ανοίξετε» το μυαλό και πιθανά απροσδόκητα σενάρια. Ένα ενδοσκοπικό και δημιουργικό ταξίδι που ο καθένας μπορεί να αναλάβει για να ανακαλύψει τις πιο κρυφές επιθυμίες και τις πιο κρυφές πτυχές της προσωπικότητάς του. Με την ελευθερία της ανωνυμίας, γιατί σήμερα πίσω από μια μάσκα κρύβεται μια άλλη μάσκα.
Το Καρναβάλι της Βενετίας γίνεται, επομένως, μια εξαιρετική ευκαιρία για έρευνα και αποκάλυψη που καθρεφτίζεται στον περίπλοκο ιστό της αστικής του δομής. Calli και campielli, γέφυρες και κανάλια, sotoporteghi και fondamenta, καθώς και στοές και πλατείες, όλα επιβάλλουν μια συνεχή αλλαγή ρυθμού, συνεχή επανεξέταση και δισταγμούς που όμως οδηγούν σε εκπληκτικά αποτελέσματα.
Νέα οράματα που αποκλίνουν από την καθημερινότητα και σε μεταφέρουν σε μια διάσταση που προβάλλεται σε ένα φανταστικό μέλλον. Ένα ταξίδι, ένα σύνολο ιδεών για να αγκαλιάσετε το όνειρο της ομορφιάς.

«Θέλαμε πολύ να κάνουμε αυτό το Καρναβάλι, να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας ειδικά στα παιδιά – δηλώνει ο δήμαρχος της Βενετίας, Luigi Brugnaro – Θα είναι ένα ανοιχτό Καρναβάλι, με πολλά θεάματα και καταστάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές περιοχές, εκτός από εκδηλώσεις και διαγωνισμούς σε streaming, που θα συντροφεύουν μικρούς και μεγάλους σε αυτές τις μέρες γιορτής. Ευχαριστώ όλους όσους εργάζονται για την οργάνωση της εκδήλωσης. Καλό Καρναβάλι σε όλους!».

Σχολιάστε