ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

Το όραμα του Γιάννη Μπουτάρη για τη Θεσσαλονίκη του 2030

Το όραμα του για τη Θεσσαλονίκη του 2030 “μεταφέρει” ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μέσα από μήνυμα του, ενόψει της αυριανής ημερίδας «Θεσσαλονίκη 2030 – Παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης», που θα διεξαχθεί από τις 11.00 έως τις 14.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Πρόκειται, όπως αναφέρει ο κ. Μπουτάρης, για μια παραθαλάσσια εξωστρεφή πόλη, που εμπνέει τους κατοίκους και επισκέπτες της και επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, ενισχύοντας την τοπική της οικονομία και με σεβασμό στους φυσικούς της πόρους.

Ένα όραμα για την πόλη

«Θεσσαλονίκη, μια παραθαλάσσια εξωστρεφής πόλη, που εμπνέει τους κατοίκους και επισκέπτες της και επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, ενισχύοντας την τοπική της οικονομία και με σεβασμό στους φυσικούς της πόρους».

Θεσσαλονίκη 2030: Στρατηγική για την αστική ανθεκτικότητα

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη-λιμάνι με μακρά ιστορία και πλούσιο πολιτισμό η οποία όμως στα 2.500 χρόνια της παρουσίας της έχει υποστεί σημαντικές κρίσεις κατά τη διάρκεια των οποίων τόσο η ίδια όσο και οι κάτοικοί της επέδειξαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα: αρχής γενομένης από παγκόσμιους πολέμους και πληθυσμιακές αλλαγές και φτάνοντας μέχρι μεγάλες πυρκαγιές και ισχυρούς σεισμούς. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη είναι μια ζωντανή, πολυδιάστατη πόλη που προσελκύει νεολαία, τουρίστες και διεθνές ενδιαφέρον.

Παράλληλα όμως, η Θεσσαλονίκη προσπαθεί να ανακάμψει από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη συγκρότηση μιας μακρόπνοης στρατηγικής για την πόλη αντικατοπτρίζει και το πώς θέλει η πόλη να είναι: ανοιχτή και συμμετοχική, με τοπικές και διεθνείς συνεργασίες, στραμμένη προς το μέλλον αλλά και με γνώση για το παρόν της.

Η Θεσσαλονίκη έγινε μέλος του δικτύου των «100 Ανθεκτικών Πόλεων» το 2014 και αξιοποίησε την ευκαιρία αυτή, για να διαμορφώσει έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό που ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και τις ενδεχόμενες μελλοντικές προκλήσεις. Περισσότεροι από 40 φορείς και 2.000 πολίτες συμμετείχαν στον διάλογο για την αστική ανθεκτικότητα της πόλης, μέσα από επιτροπές, εργαστήρια, θεματικές συζητήσεις και εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό.

«Για να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πραγματικά ανθεκτική πόλη απαιτείται σκληρή δουλειά και συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και κοινοτήτων. Η Στρατηγική αυτή είναι μια δήλωση των αξιών της πόλης και ένας οδικός χάρτης που περιγράφει τον τρόπο και τις περιοχές εστίασης για την οικοδόμηση μιας δυναμικής Θεσσαλονίκης για τις επόμενες δεκαετίες, μέσω ενός κοινού οράματος για το αύριο».

Σχολιάστε