ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Όμιλος Grimaldi: Παραγγελία 1 δις ευρώ για πέντε πλοία

Ο όμιλος Grimaldi της Ιταλίας συνεχίζει ταχύτατα το φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του στόλου του, με την τελευταία του παραγγελία για πέντε + πέντε πλοία χωρητικότητας 9.000 CEU που θα είναι έτοιμα για αμμωνία στο ναυπηγείο Jiangsu της China Merchants Heavy Industry.
Η αξία της σύμβασης για τα πέντε επιβεβαιωμένα πλοία και τα πέντε ακόμα που έχει σαν επιλογή ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Τα νέα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων και θα λάβουν τον χαρακτηρισμό κλάσης «Ammonia-ready» από τον ιταλικό νηογνώμονα RINA, ο οποίος πιστοποιεί ότι τα συγκεκριμένα πλοία έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να μετατραπούν αργότερα σε πλοία που θα χρησιμοποιούν την αμμωνία ως καύσιμο.
Επιπλέον, τα νέα πλοία Κινεζικής κατασκευής θα είναι εξοπλισμένα με μεγάλα συστήματα μπαταριών ιόντων λιθίου, καθώς και ηλιακούς συλλέκτες και συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά, που θα επιτρέψουν στα πλοία να επιτύχουν τον βαθμό μηδενικών εκπομπών όταν βρίσκονται στο λιμάνι.
Άλλες καινοτομίες που θα χρησιμοποιούνται στα νέα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων περιλαμβάνουν τη χρήση υποβρύχιου συστήματος λίπανσης αέρα κύτους, βελτιστοποιημένη σχεδίαση γάστρας και καινοτόμο σύστημα πρόωσης.
Τα πέντε επιβεβαιωμένα PCTC θα παραδοθούν μεταξύ του 2025 και του τέλους του 2026 και θα ικανοποιήσουν τις νέες απαιτήσεις της αγοράς του ομίλου Grimaldi, λειτουργώντας μεταξύ Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Άπω Ανατολής.
Νωρίτερα φέτος, η νορβηγική Höegh Autoliners παρήγγειλε οκτώ + οκτώ PCTC χωρητικότητας 9.100 CEU κατηγορίας Aurora στο ίδιο ναυπηγείο. Τα
α Höegh Autoliners της Νορβηγίας διαθέτουν επίσης οκτώ + οκτώ PCTC χωρητικότητας 9.100 CEU κατηγορίας Aurora κατά παραγγελία στο ίδιο ναυπηγείο. Έχουν τη σήμανση από τον DNV ότι είναι έτοιμα για αμμωνία και μεθανόλη.

Σχολιάστε