Το μέγεθος της ζημίας που υπέστη ο κλάδος ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτυπώνεται πλέον και σε αριθμούς. Η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης του τουριστικού τομέα, είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι απώλειες που υπέστησαν τα τουριστικά καταλύματα και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εστίασης, αγγίζουν τα 4,6 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου.
Πρόκειται για απώλεια τζίρου και αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης. Ειδικότερα, από περίπου 7,43 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο του 2019, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων περιορίστηκε στα 2,87 δισ. ευρώ.
Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, που το πρώτο τρίμηνο, δεδομένων των συνθηκών, ήταν το καλύτερο της χρονιάς. Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 1,11 δισ. ευρώ έναντι 1,26 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019. Στο δεύτερο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε στα 697.411 εκατ. ευρώ έναντι 3,29 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μεγάλες ήταν οι απώλειες και στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, καθώς ο τζίρος περιορίστηκε στο 1 δισ. έναντι 2,87 δισ. ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο του 2019.
Αν εξειδικεύσει κανείς τις απώλειες του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων με καταλύματα που βρέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, αντιλαμβάνεται τη ζημιά που υπέστη ο κλάδος των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κύκλος εργασιών αυτών των επιχειρήσεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου μειώθηκε κατά 3,35 δισ. ευρώ καθώς περιορίστηκε σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ από 4,43 δισ. ευρώ το οκτάμηνο του 2019.