Το ταξίδι για το 2021 και από ότι φαίνεται και για το 2022, χαρακτηρίζεται από σημαντικές μεταβολές στις ταξιδιωτικές συνήθειες, στις επιθυμίες και στην γενικότερη ταξιδιωτική συμπεριφορά.
Επί του παρόντος, το μοτίβο δείχνει ότι το ταξίδι διαμορφώνεται διαφορετικά ανά ηλικιακή ομάδα αλλά και ανά βαθμό εμπιστοσύνης.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη μελέτη SAP Concur, το 38% των millennials θέλει να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι ζωής στο εξωτερικό, πριν εκπνεύσει το έτος, ενώ οι ταξιδιώτες ηλικίας από 55 ετών και άνω, προτιμούν προορισμούς πιο κοντά στο σπίτι τους.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Business Travel Trends, το 63% των business ταξιδιωτών που επανέρχονται σταδιακά στο ταξίδι, προτιμούν πλέον να πραγματοποιούν οι ίδιοι τις κρατήσεις τους, κυρίως γιατί αισθάνονται πιο ασφαλείς. Ο κυριότερος λόγος που τους ωθεί στο να σχεδιάζουν ιδιωτικά τις μετακινήσεις τους, είναι οι διαφορετικοί κανονισμοί και περιορισμοί που ισχύουν ανά χώρα και ανά περίοδο, ακόμη και ανά περιοχή. Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού απαιτεί συνεχή ενημέρωση και «μελέτη», γεγονός που παροτρύνει τους ταξιδιώτες να εμπιστεύονται περισσότερο τις δικές τους επικαιροποιημένες έρευνες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι, σήμερα, το 50% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως αποτελείται από millennials, οι οποίοι είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.
Τέλος, μία ακόμη κατηγορία που αναδύεται στο ταξιδιωτικό στερέωμα τον τελευταίο καιρό, είναι οι λεγόμενοι «ταξιδιώτες εξοικείωσης». Πρόκειται για ταξιδιώτες που σχεδιάζουν το ταξίδι τους μετά από σύσταση της οικογένειάς τους, των φίλων τους ή ανθρώπων που εμπιστεύονται και που ταξίδεψαν πρόσφατα στον υπό διερεύνηση προορισμό. Είναι αλήθεια ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει μαζί της και πληθώρα πληροφοριών, συνεπώς οι ταξιδιώτες εξοικείωσης αισθάνονται πιο ασφαλείς εάν η πληροφόρηση για το τι ισχύει στον εκάστοτε προορισμό, προέρχεται από «πρώτο χέρι».