ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τετράωρη στάση εργασίας των αρχαιοφυλάκων το Μ. Σάββατο

Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας αποφάσισαν για το Μ. Σάββατο οι αρχαιοφύλακες, προμηνύοντας μεγάλες καθυστερήσεις και ουρές έξω από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας.

Η στάση εργασίας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην έναρξη της πρωινής βάρδια 08:00 έως 12:00, για θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Σε επικοινωνία του TornosNews με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, η στάση εργασίας που έχει εξαγγελθεί από την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) δεν διαψεύδεται αλλά ούτε και επιβεβαιώνεται.

Τα τουριστικά γραφεία από την πλευρά τους αναμένουν οτι, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη πληροφόρηση για το πότε οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία θα λειτουργήσουν, θα υπάρξει ταλαιπωρία των τουριστών-πελατών τους, οι οποίοι μπορεί να αναγκασθούν να περιμένουν σε ουρές έξω από αυτά.

Τα αιτήματα της ΠΕΥΦΑ, όπως αναφέρονται και στην εξώδικη πρόσκληση που εστάλη στην Πολιτική Ηγεσία, είναι:

1. Η συνέχιση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΤΑΠΑ και η απρόσκοπτη και τακτική καταβολή των εξαιρεσίμων και πέραν πενθημέρου των αρχαιοφυλάκων από αυτό.

2. Διεκδικούμε η 6η ημέρα εργασίας μας να υπολογίζεται και συνταξιοδοτικά αφού κανένα δημοσιονομικό κόστος δεν θα υπάρξει από μια τέτοια ρύθμιση.

3. Κανονιστικό πλαίσιο για τις παντός τύπου εκδηλώσεις εκτός ωραρίου που πραγματοποιούνται σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους. 

4. Ανάκληση της απόλυσης των 5 αρχαιοφυλάκων αορίστου χρόνου.

5. Άμεση πρόσληψη των 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τον Δεκέμβριο του 2016, με δέσμευση του, να έχουν προσληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017. Οι ανάγκες στη φύλαξη είναι τεράστιες και υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ασφάλεια και λειτουργία των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.

6. Η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και του κοινωνικού του έργου, προς όφελος των εργαζομένων.

Τα αιτήματά μας αναλυτικά είναι τα εξής: 

1.Πληρωμή Κυριακών –αργιών και πέραν πενθημέρου  

Είναι γνωστό ότι το ΤΑΠΑ βάση νόμου , μας καταβάλει αυτές τις αμοιβές τακτικά. Αυτό γίνεται ως  ανταποδοτική ενέργεια, διότι το ΤΑΠΑ εισπράττει τα έσοδα από τα εισιτήρια των Αρχαιολογικών Χώρων και των Μουσείων. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και επίσης ζητάμε την συνέχιση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΤΑΠΑ. 

2.Εκδηλώσεις

Η ΠΕΥΦΑ θέλει ανοικτά Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους προς το κοινό. Θέλει να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις οι οποίες να σέβονται και να αναδεικνύουν τον Πολιτισμό μας οι οποίες θα αποφέρουν έσοδα προς το δημόσιο και αμοιβή στην υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων. Πρέπει λοιπόν να σταματήσει η ανεξέλεγκτη χρήση και  να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει όρους και προϋποθέσεις και να λαμβάνει υπ’όψην του την ασφάλεια και την λειτουργία των Αρχαιολογικών Χώρων. Δεν είναι αποδεκτό να γίνονται εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα όπως ( γάμοι-βαφτίσια-γεύματα κλπ) εντός Αρχαιολογικών Χώρων, όπως επίσης δεν γίνεται να πραγματοποιούνται ΄΄συναυλίες καλλιτεχνών΄΄ οι οποίοι εισπράττουν εισιτήριο στην είσοδο του Αρχ/κου Χώρου και το δημόσιο τίποτα η ελάχιστα. 

3.Απόλυση 5 αρχαιοφυλάκων 

Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης των 5 αρχαιοφυλάκων αορίστου χρόνου που το 2009 μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο ως αορίστου χρόνου υπάλληλοι και το 2018 χωρίς καμιά αλλαγή του υπηρεσιακού τους φακέλου και  χωρίς κανένα πρόσθετο στοιχείο απολύονται. Εδώ και 2 μήνες το γνωρίζει το θέμα η πολιτική ηγεσία και δεν έχει προβεί σε καμιά έμπρακτη αποτελεσματική ενέργεια. 

4.Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Πάγια θέση της ΠΕΥΦΑ, εκφρασμένη και καταγεγραμμένη συνεχώς είναι η καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλους τους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία, μικρά ή μεγάλα. Συγκεκριμένα, είναι απαράδεκτο να λεγόμαστε Ευρωπαϊκή Χώρα και να μην μπορεί ο επισκέπτης ο οποίος προγραμματίζει τις διακοπές του στην Ελλάδα, να  εκδώσει ένα εισιτήριο και να αναγκάζεται να περιμένει στην ουρά με τις ώρες για να μπορέσει να επισκεφτεί τα Μνημεία μας. Επίσης η καθιέρωση αυτού του εισιτηρίου θα απεγκλωβίσει θέσεις αρχαιοφυλάκων οι οποίες θα αξιοποιηθούν στην φύλαξη, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη”. 

Σχολιάστε