ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Airbnb: Οι νέες 5 τάσεις που αλλάζουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2022 – Πώς μπορείτε να τις αξιοποιήσετε

Τις πέντε νέες τάσεις που διαμορφώνουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά τον κορωνοϊό, παρουσιάζει η πλατφόρμα AirDNA, όπως προκύπτουν μέσα από στατιστικά δεδομένα κρατήσεων στην Airbnb.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Έρευνα Αγοράς της AirDNA, αναδείχθηκαν ενδείξεις ανάπτυξης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και οι κίνδυνοι σε μια εποχή δυνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών καυσίμων.

Έτσι, αναδεικνύονται οι πέντε νέες τάσεις που χρειάζεται να αξιοποιήσει κανείς προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα έσοδα αλλά την εμπειρία των ταξιδιωτών αυτό το καλοκαίρι…

1. Oι κρατήσεις στο ενδιάμεσο της εβδομάδας είναι δημοφιλέστερες από ποτέ

Οι ταξιδιώτες βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν επιλέγουν πια μόνο τα Σαββατοκύριακα, καθώς η ζήτηση για τις υπόλοιπες ημέρες αυξάνεται σημαντικά. Η ζήτηση διαμονή την Τρίτη το βράδυ παρουσίασε αύξηση 5% από το 2019 μέχρι το 2021 και ακολουθούν οι Τετάρτες, οι Δευτέρες και οι Πέμπτες.

Η παλαιότερη λογική των ιδιοκτητών έλεγε ότι οι τιμές θα πρέπει να πέφτουν εντός της εβδομάδας, όμως αυτό πλέον θα σήμαινε ότι χάνονται έσοδα. Είναι πλέον ο κατάλληλος χρόνος για να μεγιστοποιήσει κανείς τη στρατηγική τιμολόγησης στην Airbnb, καθώς οι επισκέπτες νιώθουν πιθανόν πιο άνετα με υψηλότερες τιμές.

2. Οι επισκέπτες ενδιαφέρονται για μεγάλους χώρους

Οι ταξιδιώτες τείνουν να κάνουν κρατήσεις για μεγαλύτερα σπίτια σε σχέση με το παρελθόν. Η μέση κράτηση βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2021 περιλάμβανε 2,3 δωμάτια, έναντι 2,1 δωμάτια το 2019.

Μόλις το 27,3% του συνόλου των ενοικιαζόμενων για τα οποία έγινε κράτηση το 2021 είχαν ένα δωμάτιο, ενώ το 24,4% των κρατήσεων αφορούσαν σπίτια με δύο δωμάτια και το 38,8% τρεις ή περισσότερες κρεβατοκάμαρες. Είτε ταξιδεύουν σε ομάδες είτε επιθυμούν αποκλειστικούς χώρους γραφείου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η διαχείριση ενός σπιτιού Airbnb το 2022 απαιτεί μεγιστοποίηση των χώρων.

3. Πολυτελή σπίτια παρουσιάζουν αύξηση πληρότητας

Ιστορικά, τα πολυτελή σπίτια είχαν μικρότερες πληρότητες έναντι άλλων ειδών σπιτιών, όμως αυτό φαίνεται πως αλλάζει. Τα πολυτελή σπίτια καταγράφουν συστηματικά υψηλότερη πληρότητα κάθε χρόνο από το 2018, με σημαντική αύξηση το 2021. Αυτή την εποχή πέρυσι, τα οικονομικά σπίτια δεν ξεπερνούσαν το 15% σε επίπεδο αύξησης πληρότητας, ενώ τα πολυτελή είχαν διπλάσια.

4. Σε άνθιση οι διαμονές μεγάλης διάρκειας

Οι κρατήσεις που φτάνουν ή ξεπερνούν τις 28 ημέρες παρουσιάζουν την ταχύτερη ανάπτυξη. Πριν τον κορωνοϊό, οι διαμονές αυτές αντιπροσώπευαν το 14%-17% του συνόλου των διανυκτερεύσεων για τις οποίες γινόταν κράτηση, όμως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 το μερίδιό τους στις κρατήσεις ανέβηκε στο 24% και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στο 25%, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο 21%.

Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στη δημοφιλία της εξ αποστάσεως εργασίας.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε αυτό το κομμάτι διαμονών επικεντρώνεται και στις πόλεις, κάτι που καθιστά τα σπίτια κοντά σε σταθμούς μετρό ιδανικά.

5. Η ημερήσια τιμή ανά διαθέσιμο δωμάτιο (ADR) αυξάνεται σε όλους τους τύπους σπιτιών

Οι επισκέπτες πληρώνουν περισσότερα για βραχυχρόνιες μισθώσεις έναντι του 2019. Τα ADR βρίσκονται σε άνοδο σε όλες τις κλίμακες τιμών, με τις τιμές να ανεβαίνουν σχεδόν κατά 30% τον Απρίλιο του 2022, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019.

Ωστόσο, ως οικοδεσπότης ή διαχειριστής, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απλώς να αυξάνετε αυθαίρετα τις τιμές σας. Ένα δυναμικό εργαλείο τιμολόγησης μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε έξυπνα τις αλλαγές στην αγορά και οι μελλοντικές αναλύσεις ρυθμού μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πότε πρέπει να προβλέπετε περαιτέρω αλλαγές, ώστε να είστε πιο προνοητικοί και λιγότερο αντιδραστικοί όσον αφορά τις τιμές σας.

Σχολιάστε