ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

CΝΝ: Ενημερώνει τους αναγνώστες του για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν αν θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το CNN travel δημοσίευσε ένα άρθρο με το οποίο ενημερώνει τους αναγνώστες του που έχουν στα ταξιδιωτικά τους πλάνα την Ελλάδα, σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, τι συμβαίνει στη χώρα μας αυτή τη περίοδο και τι πρέπει να περιμένουν αλλά και να προσέχουν.

Ξεκινάει γράφοντας πως, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:

Τα βασικά

Η Ελλάδα άνοιξε για τουρίστες το καλοκαίρι του 2020, αλλά έκανε ξανά εθνικό lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου του περασμένου έτους, με αυστηρά νέα μέτρα καραντίνας για όλες τις αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων υπηκόων.

Τι προσφέρεται;

Αρχαία μνημεία, μυριάδες νησιά, καταπληκτικές παραλίες και απέραντα βουνά. Η Ελλάδα προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο που αναζητούν μια ηλιόλουστη παραθαλάσσια απόδραση ή ένα ταξίδι με επίκεντρο την ιστορία που εξερευνά το μακρύ και ιστορικό παρελθόν της.
Τα δημοφιλή θέρετρα είναι ιδανικά για πάρτι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά υπάρχει επίσης άφθονος χώρος για να ξεφύγετε από τα πλήθη, και εκτός της καλοκαιρινής περιόδου ενδεχομένως να είστε ο μόνος τουρίστας.

Ποιος μπορεί να πάει;

Οι κάτοικοι από χώρες της ΕΕ (τα 27 κράτη μέλη συν Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο), επιτρέπονται στην Ελλάδα, μαζί με ταξιδιώτες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και τα ΗΑΕ.
Ωστόσο, όλοι πρέπει να μπουν καραντίνα κατά την άφιξη.
Όσοι είναι από άλλες χώρες δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν, εκτός εάν πρόκειται για βασικούς λόγους.
Ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορά της αυτό το καλοκαίρι σε όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αντισώματα ή αρνητικά τεστ στις δοκιμές. Είπε στην ταξιδιωτική έκθεση του ITB Berlin ότι θα μπορούσε να μειώσει τους περιορισμούς στα μέσα Μαΐου.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί;

Όλες οι αφίξεις πρέπει να είναι καραντίνα για επτά ημέρες στο ξενοδοχείο ή στο σπίτι τους.
Όλες οι αφίξεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων πολιτών και των μόνιμων κατοίκων, πρέπει να παρέχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ. Αυτό πρέπει να έχει ληφθεί εντός 72 ωρών από την αναχώρηση, πρέπει να είναι γραμμένο στα Αγγλικά και να περιλαμβάνει το όνομα και τον αριθμό διαβατηρίου του ατόμου που ταξιδεύει. Αυτό δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 10. Για πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τα εργαστήρια που γίνονται δεκτά, δείτε εδώ (ο σύνδεσμος παραπέμπει τους αναγνώστες στην σελίδα της κυβέρνησης για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις).
Οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να κάνουν rapid test κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Οποιοδήποτε αρνητικό τεστ θα απαιτήσει τουλάχιστον 14 ημέρες καραντίνας. Οι αφίξεις από άλλες χώρες ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίζουν αυτές τις απαιτήσεις.
Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο  Passenger Locator Form (PLF) πριν από την αναχώρηση. Αυτό περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πού ήταν το άτομο και τη διεύθυνση που σκοπεύει να μείνει στην Ελλάδα. Κάθε PLF περιλαμβάνει έναν μοναδικό κωδικό QR που πρέπει να σαρωθεί κατά την άφιξη στα ελληνικά σύνορα.
Ο κωδικός QR θα σας πει εάν πρέπει να κάνετε ένα επιπλέον τεστ στο αεροδρόμιο. Εάν το κάνετε, πρέπει να απομονωθείτε μόνοι σας μέχρι να έχετε τα αποτελέσματα – περίπου 24 ώρες.

Ποια είναι η κατάσταση του Covid;

Μετά από ένα lockdown που έγινε μεπολύ χαμηλούς αριθμούς περιπτώσεων στο πρώτο κύμα, η Ελλάδα σημείωσε ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων και των θανάτων από τα τέλη Οκτωβρίου και βρίσκεται σε πλήρη εθνικό lockdown από τις 7 Νοεμβρίου. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερες από 267.000 Covid περιπτώσεις και συνολικά έχει 8.160 θανάτους μέχρι τις 2 Απριλίου. Οι εμβολιασμοί ανέρχονται σήμερα σε περίπου 625.000 – ή 5,82% του πληθυσμού.
Μερικά από τα μέτρα μέτρα έχουν μειωθεί και, από τις 3 Απριλίου, το ταξίδι μεταξύ των δήμων επιτρέπεται, ωστόσο, μόνο τα σαββατοκύριακα. Τα κομμωτήρια έχουν ανοίξει ξανά μόνο κατόπιν ραντεβού. Άνοιξαν επίσης αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Μια εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Νοέμβριο από τις 7 μ.μ. (σε κάποιες περιοχές) έως τις 5 π.μ. αλλά τώρα ξεκινά δύο ώρες αργότερα. Κάποια καταστήματα πααμένουν κλειστά αλλά ανακοινώθηκε στις 31 Μαρτίου η άρση του lockdown για το λιανεμπόριο ενώ οι επισκέψεις πελατών επιτρέπονται κατόπιν ραντεβού
Καθημερινά αναφέρθηκαν περιπτώσεις Covid-19. Εδώ παραθέτει το άρθρο και το αντίστοιχο διάγραμμα:

CΝΝ: Ενημερώνει τους αναγνώστες του για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν αν θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Τι μπορούν να περιμένουν οι επισκέπτες;

Αν και οι καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά σε όλη την Ελλάδα, προσφέρουν πολλές επιλογές φαγητού, take away, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να πιείτε μια μπύρα, παρακολουθώντας τον ήλιο να δύει πάνω από το λαμπερό Αιγαίο.
Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στο κοινό, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Σχολιάστε