ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ETC: Απελευθέρωση των ταξιδιών προς και εντός Ευρώπης – Πώς πρέπει να λειτουργεί το πιστοποιητικό COVID

Η συμμαχία Ευρωπαϊκό Μανιφέστο για τον Τουρισμό που αντιπροσωπεύει τον ευρωπαϊκό κλάδο ταξιδίων και τουρισμού, χαιρετίζει την πρόοδο στη αναθεώρηση των ρυθμίσεων για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID και ενώ στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών, κατά την τρέχουσα φάση, στο να αφαιρέσουν προοδευτικά τους περιορισμούς, επισημαίνει ότι είναι χρήσιμο να διατηρηθεί το πιστοποιητικό σε περίπτωση δυνητικής αναζωπύρωσης της κατάστασης. Tην ανακοινωση της συμμαχίας δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, ETC.

Η συμμαχία σημειώνει ακόμα ότι το πλαίσιο ρυθμίσεων για το πιστοποιητικό αποτελεί διεθνές πρότυπο στο οποίο μετέχει αυξανόμενος αριθμός τρίτων χωρών. Η επιτυχία του προσφέρει οικονομικά και διοικητικά οφέλη στην ΕΕ, παρέχοντας αξία σε μια συνεργατική και ενοποιητική προσέγγιση στα διασυνοριακά διαπιστευτήρια υγείας, συνεισφέροντας ανθεκτικότητα στον κλάδο σε περίπτωση που επανεμφανιστεί η ανάγκη για υγειονομικούς ελέγχους.

Καθώς οι θεσμικές διαπραγματεύσεις προχωρούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες, η συμμαχία καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, να έχουν υπόψη τους τα ακόλουθα σημεία:

– Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, αναβάλλοντας για λίγες ημέρες μόνο ένα νέο κύμα πανδημίας. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογράμμισε την αποτυχία των ταξιδιωτικών περιορισμών να περιορίσουν τη διεθνή εξάπλωση της παραλλαγής Omicron και επισήμανε την «αναποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων με την πάροδο του χρόνου».

-Οι έλεγχοι για το πιστοποιητικό δεν χρησιμοποιούνται ως λόγος επιβολής πρόσθετων περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία, όπως η προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Η χρήση του θα πρέπει να διακοπεί μόλις υπάρξει σαφής ένδειξη ότι ο ιός έχει φτάσει σε διαχειρίσιμο επίπεδο μετάδοσης που δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

-Για να διευρυνθεί το εύρος των εμβολίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την έκδοση του πιστοποιητικού, όλα τα εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης χρήσης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον, τα άτομα που έλαβαν εμβόλιο που δεν βρίσκεται επί του παρόντος στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ή του ΠΟΥ θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν πλήρως αποδεκτό πιστοποιητικό, εάν έχει γίνει αναμνηστική δόση εμβολιασμού με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ ή τον EMA.

-Εάν τα κράτη μέλη επαναλάβουν τη χρήση του πιστοποιητικού στα ταξίδια ή επιτρέψουν την πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, μουσεία, τοποθεσίες, αίθουσες συναυλιών, εμπορικά κέντρα και άλλους χώρους, είναι σημαντικό οι εθνικοί κανόνες να αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις των συνόρων και των ταξιδιών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποδεχθούν όλα τα πιστοποιητικά (εμβολιασμός, ανάρρωση, τεστ) που γίνονται δεκτά στα σύνορα σε εθνικό επίπεδο, καθώς αυτό θα υποστηρίξει περαιτέρω την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα της ΕΕ και θα προσφέρει σαφήνεια στους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ.

-Επιπλέον, το πιστοποιητικό θα πρέπει να γίνει δεκτό με συνέπεια από τα κράτη μέλη, ιδίως όσον αφορά τους κανόνες για παιδιά και νεαρούς ενήλικες κάτω των 18 ετών.

Επιπλέον, η συμμαχία καλεί την Κομισιόν να δημοσιεύσει την έκθεσή της για τον COVID, που αναμενόταν στις 30 Απριλίου. Ενόψει της εξέλιξης της επιδημιολογικής κατάστασης, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός της ΕΕ και τα διεθνή ταξίδια, που εγκρίθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αντίστοιχα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του κύματος Omicron.

Όσον αφορά τα ταξίδια εντός ΕΕ, εάν η απαίτηση για πιστοποιητικό COVID εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη εισόδου στα σύνορα από τα κράτη μέλη για επιδημιολογικούς λόγους, θα πρέπει να αρθεί ο περιορισμός εισόδου για ταξιδιώτες τρίτων χωρών και να αναγνωριστεί επί ίσοις όροις η πιστοποίηση εμβολίων/ανάρρωσης/τεστ.

Η «Λευκή Λίστα» θα πρέπει να διακοπεί και να υπάρξει πλήρης μετάβαση σε μια ατομική προσέγγιση. Οι επικαιροποιημένες Συστάσεις θα πρέπει επίσης να προβλέπουν την άρση όλων των περιορισμών για ταξίδια εντός και προς την ΕΕ, μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την επερχόμενη περίοδο που είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη του κλάδου.

Σχολιάστε