ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

GBR Consulting: Χαμηλή πληρότητα και ελάχιστα έσοδα για τα ξενοδοχεία πόλης που λειτούργησαν το α’ τρίμηνο

Μειωμένα κατά 89,5% ήταν τα έσοδα των ξενοδοχείων πόλης που ήταν ανοιχτά το πρώτο τρίμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η GBR Consulting.

Ανοιχτά ήταν το 49% των ξενοδοχείων πόλης σε όλη τη χώρα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των resorts παρέμειναν κλειστά.

Στην Αθήνα το α’ τρίμηνο του 2021 λειτούργησαν το 53% των δωματίων, με πληρότητα 14,5%. Εάν υπολογίσουμε, ωστόσο, τη συνολική δυναμικότητα η πληρότητα πέφτει στο 7,7 %.

Στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο τρίμηνο, λειτούργησαν το 46% των ξενοδοχειακών δωματίων, με πληρότητα 17,7% (που μειώνεται στο 8,2% με βάση τη συνολική δυναμικότητα).

Η ανάλυση της GBR Consulting υπενθυμίζει ότι οι διεθνείς αφίξεις στα κύρια αεροδρόμια της χώρας το α τρίμηνο μειώθηκαν κατά 85,7% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

Όπως επισημαίνεται, ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στα ταξίδια και η εξάπλωση του ιού καθυστερούν την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών. Η κατάσταση στους εμβολιασμούς, πάντως, αναμένεται να βελτιωθεί, με την  εταιρεία Airfinity να προβλέπει ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Γερμανία και στη Γαλλία θα φτάσει στο 75% του πληθυσμού τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ σε ανάλογα επίπεδα θα βρεθούν τα ποσοστά των εμβολιασμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

Οι καθυστερήσεις και οι περιορισμοί, υπενθυμίζει η ανάλυση της GBR Consulting, ώθησαν την ΙΑΤΑ στην αναθεώρηση των προβλέψεων για τις επιδόσεις των αερομεταφορών το 2021, με εκτίμηση για πληρότητα 43% έναντι των επιπέδων του 2019 (από 53% που ήταν η πρόβλεψη τον Δεκέμβριο).

Σχολιάστε