ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Lockdown: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες αίρονται οι περιορισμοί ενόψει Χριστουγέννων

Παρά την έξαρση της πανδημίας πολλές ευρωπαϊκές χώρες διακόπτουν το lockdown και πρόκειται να δεχτούν επισκέπτες τα Χριστούγεννα.

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να ταλαιπωρεί ολόκληρη την Ευρώπη και σχεδόν όλες τις χώρες να έχουν γενικευμένο lockdown, φαίνεται πως τα Χριστούγεννα κάνουν τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν χαλάρωση των μέτρων, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία αλλά και οι πολίτες να ξεκουραστούν από το συνεχόμενο κλείσιμο.

Λονδίνο Χριστούγεννα άρση lockdown Ευρώπη

Ποιες χώρες σταματούν το lockdown τα Χριστούγεννα

Γαλλία

Στη Γηραιά Ήπειρο, η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται, σε σημείο που οι αρχές χαλαρώνουν την πίεση. Όλα τα καταστήματα άνοιξαν από τις 28/11 στη Γαλλία, προκαλώντας ανακούφιση για χιλιάδες εμπόρους καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 21:00, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και θα πρέπει να τηρούν αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Ωστόσο μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.

 

Πολωνία

Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινείται και η Πολωνία, όπου ξανάνοιξαν και πάλι τα εμπορικά κέντρα στις 28/11, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχε λάβει η κυβέρνηση.

Ιρλανδία

Οι Ιρλανδοί, ωστόσο, θα πρέπει αντίθετα να περιμένουν μέχρι την 1/12 για να ξαναπάνε στα καταστήματα. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται η ανάσχεση της επιδημίας. «Οι προσπάθειες και οι θυσίες του καθένα από εμάς λειτούργησαν. Ζωές σώθηκαν», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE ο πρωθυπουργός της χώρας Μίχολ Μάρτιν.

χριστούγεννα εν μέσω κορονοϊού με άρση Lockdown

Βέλγιο

Σε ύφεση βρίσκεται η πανδημία και στο Βέλγιο. Από την 1/12 τα καταστήματα θα μπορούν να υποδεχθούν ξανά τους καταναλωτές, όχι εστιατόρια και μπαρ. «Η κατάσταση στη χώρα μας βελτιώνεται, όμως είναι σημαντικό να κρατήσουμε αυτή την πορεία», δήλωσε Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο.

Ιταλία

Σήμερα, τρεις περιφέρειες της Ιταλίας ήραν τους περιορισμούς τους, επιτρέποντας να ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης. Όμως στις περιφέρειες αυτές, τη Λομβαρδία, το Πεδεμόντιο και την Καλαβρία, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.

Γερμανία

Στη Γερμανία, η οποία ωστόσο θεωρείται ότι διαχειρίζεται ορθά την υγειονομική κρίση, οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Κρατική Όπερα της Βιέννης άρση lockdown στην Αυστρία
Η Κρατική Όπερα της Βιέννης

Τουρκία

Χθες, απαγόρευση της κυκλοφορίας επέβαλε και η τουρκική κυβέρνηση. Ωστόσο, στην Τουρκία η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ βάσει της ηλικίας.

Βρετανία

Στη Βρετανία, η Ουαλία θα αυστηροποιήσει τους περιορισμούς που έχουν στόχο τα παμπ και τα εστιατόρια, για να περιορίσει την κυκλοφορία του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό συμβαίνει έπειτα από ένα νέο lockdown, που αποφασίσθηκε από τη Βόρεια Ιρλανδία και την επιστροφή της Βρετανίας σ’ ένα σύστημα συναγερμού τριών επιπέδων.

Σχολιάστε