ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Lockdown: Όλα τα μέτρα για τις γιορτές – Με ποιο SMS θα… κάνουμε ρεβεγιόν & οι 4 εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι το δίχως άλλο διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα, με την πανδημία να μας περιορίζει στα σπίτια μας για τις γιορτές. Ρεβεγιόν με SMS, λίγα άτομα στο γιορτινό τραπέζι και μετακινήσεις εκτός νομού με εξαιρέσεις…

Με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια τρίτη έξαρση του κορονοϊού τον Ιανουάριο εάν δεν προσέξουμε και δεν μείνουμε στο σπίτι τις γιορτές, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να λύσει τον… γόρδιο δεσμό των μετακινήσεων για τα Χριστούγεννα και το ρεβεγιόν, εντός και εκτός νομών.

Ρεβεγιόν με… SMS

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως τα ρεβεγιόν φέτος δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα έτη, με μόνο 9 άτομα να συγκεντρώνονται γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Νομίζω όμως ότι στο τέλος καθένας από εμάς, ακόμα κι αν θέλει να καλέσει κόσμο στο σπίτι του, θα σκεφτεί πρωτίστως την ασφάλειά του», πρόσθεσε.

Χριστούγεννα μετακίνηση ρεβεγιόν

Το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, αναφέρει πως ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 31/12/2020 και 1/1/2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 άτομα που προέρχονται από έως 2 οικογένειες. Παράλληλα, τονίζεται ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών από τις 5.00 έως τις 22.00.

Φυσικά για να παραβρεθεί κάποιος σε ένα ρεβεγιόν πρέπει να στείλει το αντίστοιχο SMS με τον κωδικό 6 στο 13033, ώστε να μην του επιβληθεί πρόστιμο σε τυχών έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι η μετακίνηση θα γίνει με περιορισμούς στους χρόνους, αφού το ρεβεγιόν θα τελειώσει φέτος νωρίς.

Με click away και drive through οι αγορές στις γιορτές

Όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες αγορές, ισχύουν και σε αυτές -εκτός από τα ρεβεγιόν- νέα δεδομένα, καθώς επιχειρήσεις λιανεμπορίου και καταναλωτικό κοινό καλούνται να προσαρμοστούν στις μεθόδους click away και drive through, μέτρα που θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Στο click away η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία, είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο. Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω e-mail και να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Ταυτόχρονα απαιτείται και αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 2.

Χριστούγεννα αγορές click away

Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων, ενώ στην ουρά μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.

Όσον αφορά στο drive through, πρόκειται για μια νέα μέθοδο αγορών που δίνει τη δυνατότητα στα εμπορικά κέντρα, μόνο όσα έχουν ανοιχτό χώρο, να παραδίδουν εμπόρευμα στον πολίτη, με σταντ σε εξωτερικά σημεία. Όπως έχει γίνει γνωστό, η μέθοδος λειτουργεί με τους καταναλωτές να φτάνουν σε εξωτερικό συγκεκριμένο χώρο των εμπορικών με το αυτοκίνητο, έχοντας μαζί την ταυτότητα και αποδεικτικό της αγοράς. Αφού επιδείξουν τα παραπάνω, θα παραλαμβάνουν την παραγγελία τους χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητο, θα υπογράφουν έγγραφο παραλαβής και θα φεύγουν.

4 εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

Τα Χριστούγεννα θα παραμείνει σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, προκειμένου να μην προκληθεί νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού. Παρά ταύτα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού, δηλαδή μετάβασης σε άλλη Περιφέρεια.

Χριστούγεννα μετακίνηση από νομό σε νομό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να επανενωθούν οικογένειες με μέλη που εργάζονται σε διαφορετικούς νομούς. Όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 ή το Ε9 για να αποδείξουν ποιος είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Όσον αφορά στους φοιτητές που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους πριν από την επιβολή του νέου lockdown μάλλον θα… ανοίξει κάποιο παράθυρο για τη διευκόλυνσή τους.

Οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:

  1. επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  2. επανένωση οικογενειών
  3. λόγους υγείας
  4. επαγγελματικούς λόγους

Σχολιάστε