EΚΘΕΣΕΙΣ

WTM 2018 | Ο ποιοτικός τουρισμός όπλο των ευρωπαϊκών πόλεων κατά του υπερ-τουρισμού

Σε αναζήτηση ποιοτικών επισκεπτών, υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης, με διαφορετικά ενδιαφέροντα και με αγάπη για τον πολιτισμό, βρίσκονται οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το μαζικό τουρισμό, σύμφωνα με έκθεση του Euromonitor International που παρουσιάστηκε στην έκθεση WTM 2018 του Λονδίνου.

Οι τουριστικές επιτροπές στους προορισμούς έχουν επιδοθεί σε ένα σαφάρι για τον σωστό επισκέπτη, αποκαλύπτει η έκθεση, καθώς ψάχνουν λύσεις για να αποφύγουν τον υπερ-τουρισμό.

Οι πόλεις θα πάψουν να δίνουν προτεραιότητα στον αριθμό των επισκεπτών και θα επιδιώκουν την αυξανόμενη αξία που φέρνουν διαφορετικοί τύποι τουριστών.

Στοχεύοντας σε νέες αγορές τουριστών που λατρεύουν τα σπορ, τον πολιτισμό, την περιπέτεια και την ευεξία, ο λόγος ποιότητας/τιμής τείνει να αυξάνεται, καθώς οι επισκέπτες αυτοί νοιάζονται λιγότερο για την τιμή, κάτι που βελτιώνει την ποιότητα της προσφοράς, δήλωσε η επικεφαλής Ταξιδίων του Euromonitor International, Caroline Bremner.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ευρωπαϊκός τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός παρά τις οικονομικές και πολιτικές αναταραχές, την μεταναστευτική κρίση και τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων. Συνεχίζει να καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη παρότι η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη παρουσιάζει μείωση.

Επίσης, η έκθεση εντόπισε τάση των ταξιδιωτών για σεβασμό της τοπικής κουλτούρας και των κατοίκων.

Μάλιστα, προβλέπονται αλυσιδωτές επιπτώσεις μετά την έξοδο του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ το Μάρτιο του 2019, καθώς ο εξερχόμενος τουρισμός της Βρετανίας θα επηρεαστεί άμεσα από τα αποτελέσματα των εμπορικών συζητήσεων.

Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό σύμβουλο του Euromonitor, Wouter Geerts, ο εξερχόμενος τουρισμός της Βρετανίας θα επηρεαστεί σημαντικά, καθώς οι δαπάνες των Βρετανών στο εξωτερικό σε σχέση με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας έχουν αναλογία 2 προς 1.

Όπως είπε, το διακύβευμα είναι 10 δισ. δολάρια δαπανών εξερχόμενου τουρισμού, τα οποία θα επηρεαστούν ανάλογα με τον τρόπο εξόδου από την ΕΕ. Ενώ ένα ομαλό Brexit θα ενισχύσει τις δαπάνες στο εξωτερικό, το σενάριο της μη συμφωνίας συνεπάγεται τη συγκράτηση της ανάπτυξης.

Σχολιάστε