ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

WTTC | Πάνω από 100 εκατ. θέσεις εργασίας μπορεί να ανακτηθούν το 2021 στον παγκόσμιο τουρισμό

Πάνω από 100 εκατ. θέσεις εργασίας ενδέχεται να ανακτηθούν στον παγκόσμιο κλάδο ταξιδίων και τουρισμού το 2021, με την ανάκαμψη από την πανδημία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

Το καλοκαίρι αναμένεται να καταγραφούν ισχυρές επιδόσεις στον παγκόσμιο τουρισμό καθώς ο κλάδος διανύει το δρόμο προς την ανάκαμψη, με πολλές ταξιδιωτικές εταιρίες να «βλέπουν» σημαντική αύξηση των προκρατήσεων.

Η αναζωογόνηση του κλάδου αποτυπώνεται και στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις του WTTC, που δίνουν μεγαλύτερες ελπίδες για το επόμενο έτος σε επιχειρήσεις και εκατομμύρια ανθρώπους που απασχολούνται στον κλάδο παγκοσμίως.

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας, το WTTC προειδοποίησε ότι 174 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κλάδο ταξιδίων και τουρισμού παγκοσμίως κινδυνεύουν. Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη ανάλυσή του, το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει την ανάκτηση 111 εκατ. θέσεων εργασίας – μειωμένες κατά 17% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, αντιπροσωπεύοντας 54 εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας.

Το αισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει την έναρξη της ανάκαμψης στα τέλη Μαρτίου, περιλαμβάνει εκτεταμένα προγράμματα εμβολιασμών και άμεση υιοθέτηση ολοκληρωμένων πολιτικών τεστ ανίχνευσης συνυφασμένα με συνεχή, ισχυρό διεθνή συντονισμό από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, η πιο συντηρητική πρόβλεψη περιλαμβάνει την ανάκτηση 84 εκατ. θέσεων εργασίας δηλαδή μειωμένες κατά 25% από τα επίπεδα του 2019, με ανάκτηση 82 εκατ. λιγότερων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Τα εμβόλια θα διατεθούν σταδιακά, επιβραδύνοντας την άρση των παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών που ισχύουν σήμερα, μειώνοντας παράλληλα τη ζήτηση για ταξίδια και μειώνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει οτι στο καλύτερο σενάριο, η συμβολή του κλάδου ταξιδίων και τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 17% έναντι των επιπέδων του 2019, στα 7,4 τρισ. δολάρια. Το WTTC εκτιμά οτι το σενάριο αυτό είναι εφικτό εάν εφαρμοστούν τα τεστ στην αναχώρηση, γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και διεξάγονται παγκοσμίως τα προγράμματα εμβολιασμών.

Στο πιο συντηρητικό σενάριο της βραδείας ανάκαμψης, η συμβολή του κλάδου θα μειωθεί πάνω από 27%, στα 6,5 τρισ. δολαρία.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος και CEO του WTTC, Gloria Guevara, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί με τον εφησυχασμό καθώς η ανάκαμψη δεν αποτελεί δεδομένη κατάληξη. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και θα συναντήσουμε πολλά εμπόδια μπροστά μας. Οι εμβολιασμοί στις μεγάλες αγορές εξερχόμενου τουρισμού όπως το Ην. Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την πανδημία και να οδηγηθούμε σε έναν κόσμο όπου τα ταξίδια θα βρίσκονται και πάλι σε άνθιση.

Υπογράμμισε δε οτι δε μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο σε μια λύση και στην κυκλοφορία των εμβολίων για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδίων. Τα τεστ στην αναχώρηση, αναφέρει, είναι κρίσιμης σημασίας στην αποκατάσταση των ταξιδίων ενώ παράλληλα τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας και αποκαθίστανται όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας στον κλάδο και την ευρύτερη οικονομία.

Σχολιάστε