Την εκ νέου αναστολή συμβάσεων ξενοδοχοϋπαλλήλων νομοθετεί η κυβέρνηση, όταν μειώνονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, επιλύοντας ένα μείζον θέμα στην λειτουργία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, των οποίων οι πληρότητες «ανεβοκατεβαίνουν», λόγω των ειδικών συνθηκών και των εκτάκτων γεγονότων (απαγόρευση εισόδου στην χώρα, αναστολή πτήσεων, κ.λπ.).
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το υπουργείο Εργασίας, υιοθέτησε το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), να είναι δυνατή η εκ νέου αναστολή συμβάσρων ξενοδοχοϋπαλλήλων, όταν η πληρότητα υποχωρεί κάτω από τα όρια, που έχουν τεθεί.
Προς τούτο αναμένεται άμεσα, ίσως και εντός της εβδομάδας, η κατάθεση σχετικής τροπολογίας στην Βουλή, που θα προβλέπει πολλαπλή αναστολή συμβάσεων, με την προϋπόθεση μείωσης της πληρότητας.
Παράλληλα, θα ψηφισθεί και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, από τις τουριστικές επιχειρήσεις για το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, που πραγματοποιούν το 50% του τζίρου τους την καλοκαιρινή περίοδο.
Η ρύθμιση
Η κυβέρνηση, χρησιμοποίησε το μοντέλο των επαναπροσλήψεων που προβλέπεται σε νόμο του 1983, με προοδευτική επαναπρόσληψη, ανάλογα με τις πληρότητες, στην επαναφορά των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε εργασία από το καθεστώς της αναστολής.
Ωστόσο και δικαίως, ξενοδοχειακές πηγές σχολίασαν στις 15 Ιουνίου, τα εξής: «Ανοίγει το ξενοδοχείο την πρώτη εβδομάδα έχει 20% πληρότητα και προσλαμβάνει το το 1/3 των εργαζομένων την δεύτερη εβδομάδα έχει 52% Πληρότητα και προσλαμβάνει τα 2/3 των εργαζομενων την τρίτη εβδομάδα ξαναπέφτει στο 30% πληρότητα. Μπορεί να ξαναβάλει το ένα τρίτο στην αναστολή»;
Με την τροπολογία που θα κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας, επιλύεται το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, επιτρέποντας την πολλαπλή αναστολή των συμβάσεων, εντός της θερινής περιόδου.