Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στη χώρα και η κυβέρνηση παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο αλλά και τα μέτρα που θα ισχύσουν για το φετινό καλοκαίρι του κορονοϊού.
Η έναρξη θα γίνει με τον εσωτερικό τουρισμό που θα τεθεί σε λειτουργία στις 25 Μαΐου με τα σκάφη αναψυχής, ενώ η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία, είναι η 29η Μαΐου, οπότε θα ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ. Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και τα εποχικά καταλύματα.
Στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και οι πόρτες της Ελλάδας και για τους τουρίστες από το εξωτερικό. Το σχέδιο προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει με 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.
Από την 1η Ιουλίου, αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα σε όλους τους επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, εκτός και εάν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα στοιχεία και τα δεδομένα θα εξετάζονται ανά 15 ημέρες.
Αύξηση κρατήσεων για Ελλάδα – Ρίσκο 2ου κύματος από τα ταξίδια;
Το ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα ήταν όπως τα προηγούμενα έγινε σαφές στους Γερμανούς το αργότερο από τις πρώτες ημέρες της κορωνοκρίσης, όταν κατέβασε ρολά η δημόσια ζωή στη χώρα.
Αλλά από τη Δευτέρα μετά τις τοποθετήσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, οι Γερμανοί τουρίστες, που διψούν για μεσογειακό ήλιο, αρχίζουν να ελπίζουν ότι η θερινή σεζόν δεν χάθηκε, και ότι θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές σε χώρες της Μεσογείου το αργότερο από τις 15 Ιουνίου.
Τα στοιχεία
Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Schauinsland Reisen αναφέρει ότι καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων για τη χειμερινή περίοδο 2020/21, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Αντίθετα οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο είναι κάπως περιορισμένες, αλλά υπάρχει η πεποίθηση ότι «όταν ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, η ζήτηση για το φετινό καλοκαίρι θα αναζωπυρωθεί».
Τι θα γίνει όμως με τις τιμές; Όπως φαίνεται σε γενικές γραμμές δεν θα υπάρξουν σε εποχή κρίσης, τουλάχιστον αυτό υποθέτουν εμπειρογνώμονες του κλάδου. Ο Τόρστεν Κίρστγκες, ειδικός σε θέματα τουρισμού από την Ανώτατη Σχολή Jade στο Βιλχλεμσχάφεν δήλωσε ότι ναι μεν εστιατόρια, ξενοδοχεία ή χώροι κάμπινγκ λόγω των μέτρων έχουν μειωμένα έξοδα, αλλά οι πιέσεις από τους ανταγωνιστές είναι τεράστιες και πολλές επιχειρήσεις είναι ήδη καταχρεωμένες.
Αγώνας δρόμου;
Όμως οι προοπτικές σταδιακού ανοίγματος των συνόρων μεταξύ των χωρών της ΕΕ φαίνεται να μετριάζει τη χαρά της προσμονής. Διότι ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA) προειδοποιεί για τις συνέπειες από ένα γρήγορο άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων για τουρισμό.
«Θα συμβούλευα τις κυβερνήσεις να κρατήσουν κλειστά τα σύνορα, και μάλιστα προς τις δύο κατευθύνσεις» υπογράμμισε μιλώντας την Τρίτη σε έντυπα του εκδοτικού ομίλου Funcke. «Από υγειονομικής πλευράς θα ήταν καλύτερο οι άνθρωποι να μείνουν στους τόπους κατοικίας του».
Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη προοπτική άρσης της ταξιδιωτικής προειδοποίησης από πλευράς του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για ταξίδια προς τον ευρωπαϊκό χώρο, ο Γερμανός γιατρός εξέφρασε ενδοιασμούς, μήπως οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο αγώνα δρόμου.
«Τα νέα μέτρα χαλάρωσης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες μου προκαλούν μεγάλη ανησυχία, διότι θα ζήσουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης για το ποια (χώρα) ανοίγει περισσότερο και πιο γρήγορα. Με τα ταξίδια ανεβαίνει το ρίσκο ενός δεύτερου κύματος επιδημίας, το οποίο θα είναι πιο σκληρό από το πρώτο γιατί δεν θα είμαστε τόσο προσεκτικοί όσο την πρώτη φορά».
Ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι θεωρεί επικίνδυνη και τη «νέα ελευθερία για ταξίδια» προς τη Γερμανία. «Εάν ξεκινήσουν και πάλι τουρίστες να έρχονται στη χώρα, θα αυξηθεί ο κίνδυνος μολύνσεων.
Το άνοιγμα των συνόρων έγινε πριν την ώρα του, η κυβέρνηση δρα αποκλειστικά με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα και υποτιμά το υγειονομικό ρίσκο. Δεν είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».