Πολυτεχνείο Κρήτης και ΕΟΤ σχεδιάζουν την επόμενη μέρα του τουρισμού στην Ελλάδα.
Αυτό αποκάλυψε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης.
Όπως τόνισε ο ίδιος το Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Προβλέψεων παρουσίασε μία μελέτη με την καμπύλη του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τις προβλέψεις να επιβεβαιώνονται από τα δεδομένα που ανακοινώνονται καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή στα μέσα Μαϊού αναμένεται να δούμε «εξαφάνιση» των κρουσμάτων στη χώρα μας.
«Στόχος της μελέτης ήταν να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες πως η εφαρμογή των μέτρων έχει αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Ατσαλάκης ο οποίος συμπλήρωσε πως «δεν είναι καθόλου δύσκολο τα δεδομένα αυτά να ανατραπούν τις ημέρες του Πάσχα και για αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.»
Ένας ακόμη λόγος που εκπονήθηκε η μελέτη είναι για να προβλεφθεί ο χρόνος του τέλους της επιδημίας στη χώρα μας και ταυτόχρονα ο χρόνος επανεκκίνησης της οικονομίας.
«Στο Εργαστήριο έχουμε αναλάβει να συμβουλεύουμε το Υπουργείο Τουρισμού. Τα μοντέλα που «τρέχουμε» για την Ελληνική πραγματικότητα τα «τρέχουμε» και για άλλες χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας», σημείωσε ο κ. Ατσαλάκης.
Τα στοιχεία αυτά στέλνονται στον ΕΟΤ και με βάση αυτά ο οργανισμός προγραμματίζει την επόμενη ημέρα του τουρισμού στη χώρα.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη στόχος είναι να φτάσουν στη χώρα μας τουρίστες από χώρες στις οποίες το φαινόμενο του κορωνοϊού θα «τελειώσει» στον ίδιο περίπου χρόνο με την Ελλάδα.
Οι μέχρι τώρα προβλέψεις δείχνουν ότι οι χώρες αυτές θα είναι η Ιταλία και η Αγγλία, «με μία μικρή επιφύλαξη», αναφέρει ο κ. Ατσαλάκης, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, ίσως και η Φιλανδία.
Σε αυτές τις χώρες θα απευθυνθεί αρχικά ο ΕΟΤ, ωστόσο ο κ. Ατσαλάκης τονίζει πως η επανεκκίνηση του τουρισμού πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
«Πρέπει να διευκρινιστεί αν τα αεροπλάνα θα έρχονται γεμάτα ή με αρκετές κενές θέσεις για να κρατούνται οι αποστάσεις ανάμεσα στους επιβάτες», ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε «ευχόμαστε να βρεθεί τρόπος τα αεροπλάνα να έρχονται γεμάτα αλλά κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ήδη κάποιες εταιρίες κάνουν σχετικές κινήσεις.»
Ωστόσο και ο τρόπος που θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, θα πρέπει να αλλάξει.
«Οι ανάγκες των τουριστών έχουν αλλάξει. Οι τουρίστες πλέον ζητούν ασφάλεια και εμείς με τη σειρά μας ως χώρα θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των τουριστών αλλά και των ντόπιων. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα σύστημα στα αεροδρόμια, ένα σύστημα εισόδου στη χώρα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στα ξενοδοχεία για την ασφάλεια τουριστών, εργαζομένων και ντόπιων», ανέφερε.
Ο κ. Ατσαλάκης εκτίμησε πως αν καταφέρει η Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τουριστών, θα έχουμε μία καλή για τον τουρισμό χρονιά από τον Ιούλιο και μετά.
Τέλος σημείωσε πως αυτό το αίσθημα ασφάλειας θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί από τον τουρισμό της χώρας.
«Οι tour operators θα ζητήσουν μείωση στις τιμές. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας για τους τουρίστες το οποίο όμως θα έχει και ένα κόστος», κατέληξε.
Πηγή: Creta24.gr