Θετικά είναι τα μηνύματα για την κρουαζιέρα το 2017, καθώς εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών ομίλων του κλάδου έκαναν γνωστό ότι έχουν προγραμματιστεί για την Ελλάδα προσεγγίσεις μεγαλύτερων πλοίων με υψηλότερες πληρότητες σε σχέση με το 2016.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη προχωρήσει σε νέες επαφές και συνεργασίες με κορυφαίους tour operators και εταιρείες κρουαζιέρας της Ευρώπης, που έχουν καλύτερη αντίληψη για την πραγματική εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ήδη καταγράφεται υψηλότερη ζήτηση.
Αυτά υποστήριξε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά κατά τη διάρκεια της 3ης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και στην οποία έγινε πλήρης αποτίμηση του έργου της Επιτροπής.
Η ενημέρωση από τους εκπροσώπους των διεθνών ομίλων κρουαζιέρας έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας και του ΕΟΤ στη διεθνή έκθεση «SeaTrade Cruise Global» στη Φλόριντα των ΗΠΑ τον Μάρτιο.
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι ενέργειες και τα συμπεράσματα τεσσάρων θεματικών ομάδων που συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο της Επιτροπής για την καταγραφή όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κρουαζιέρας, των αιτημάτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και των προτάσεων επίλυσης, τα οποία θα προωθηθούν στις ιεραρχίες των αρμόδιων υπουργείων για αξιολόγηση.
Σε όλες τις συνεδριάσεις υπήρξε μεγάλη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και των παραγωγικών κλάδων, οι οποίοι προχώρησαν σε ουσιαστικό διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής από την πλευρά του τόνισε ότι η κρουαζιέρα είναι τομέας που έχει δυναμική ανάπτυξη παγκοσμίως, με σκληρό ανταγωνισμό και συχνά αθέμιτο. «Αρα -σημείωσε- ο τρόπος που πρέπει να εργαστούμε περαιτέρω πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογραμμίζοντας ότι «η λογική πάντα σε αυτά τα ζητήματα είναι πως υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές». «Αρα οι δικές μας πορτοκαλιές πρέπει να είναι περιποιημένες και καλύτερες των άλλων», πρόσθεσε.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε εκτενής αναφορά από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων στην ιεράρχηση των έργων υποδομής στις λιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου τα λιμάνια υποδοχής κρουαζιέρας να γίνουν ελκυστικότερα.
Παρουσιάστηκαν οι πολιτικές προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της κρουαζιέρας και συζητήθηκαν οι επιμέρους ναυτιλιακές και οικονομικές δυνατότητες βελτίωσης.
Εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές ενδυνάμωσης των υπηρεσιών πλοήγησης, αλλά και απλούστευσης των διαδικασιών ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων των επιβατών και των πληρωμάτων (διαβατήρια, βίζες και πάσα πληρωμάτων).
Πηγή: efsyn.gr