Στη πρώτη δεκάδα με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ στην κορυφή της κατάταξης συναντάται, για μία ακόμη χρονιά, η Ιαπωνία, σύμφωνα με την Henley & Partners, η οποία από το 2006 δημοσιεύει, κάθε χρόνο, τη λίστα με τα πιο δυναμικά διαβατήρια στον κόσμο, τα οποία επιτρέπουν στους κατόχους τους την πρόσβαση σε έναν σημαντικό αριθμό χωρών.
Η Henley Passport Index, η έγκυρη κατάταξη όλων των διαβατηρίων του κόσμου, ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους, χωρίς προηγούμενη θεώρηση, βρίσκει την Ελλάδα, στην 8η θέση μαζί με την Νορβηγία, την Τσεχία και τη Μάλτα. Οι κάτοχοι των ελληνικών διαβατηρίων έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε 186 προορισμούς, σε όλο τον κόσμο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, η έκθεση δεν λαμβάνει υπόψιν τους προσωρινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Έτσι, η Ιαπωνία βρίσκεται και πάλι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με το διαβατήριό της να προσφέρει πρόσβαση σε 193 προορισμούς, παγκοσμίως.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της Henley & Partners, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, η διεθνής κινητικότητα έφτασε μόλις στο 12% των επιπέδων προ-κορωνοϊού, που σημαίνει ότι ακόμα και με ένα ισχυρό διαβατήριο τα ταξίδια ανά τον κόσμο παρέμειναν στον “πάγο”.
Στην πραγματικότητα, οι κάτοχοι ιαπωνικών διαβατηρίων έχουν πρόσβαση τώρα σε λιγότερους από 80 προορισμούς -περίπου το ίδιο με την Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται στην 71η θέση της κατάταξης (ενώ οι Σαουδάραβες έχουν σήμερα ταξιδιωτική πρόσβαση σε μόλις 58 προορισμούς).
Το Top 10 των ισχυρότερων διαβατηρίων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο, καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τη Σιγκαπούρη να παραμένει στη δεύτερη θέση (με 192 προορισμούς) και η Νότια Κορέα να βρίσκεται μαζί με τη Γερμανία στην τρίτη θέση (με 191 προορισμούς). Ωστόσο, σε πραγματικούς όρους, τα δεδομένα είναι λίγο διαφορετικά, αφού οι κάτοχοι διαβατηρίων της Σιγκαπούρης μπορούν τώρα να έχουν πρόσβαση σε λιγότερους από 75 προορισμούς (ισοδύναμο με την κατάταξη του δείκτη του Καζακστάν, που βρίσκεται στην 74η θέση).
Ακόμη και χώρες με εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid-19 εξακολουθούν να υπόκεινται σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην έβδομη θέση του δείκτη, μαζί με την Ελβετία, το Βέλγιο και τη Νέα Ζηλανδία -και οι δύο είχαν σταθερή μείωση στην ισχύ των διαβατηρίων τους, από τότε που κατέκτησαν την πρώτη θέση μαζί, το 2014.
Θεωρητικά, οι κάτοχοι διαβατηρίων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 187 προορισμούς, σε όλο τον κόσμο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι “πόρτες” είναι ανοιχτές σε ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου, σε λιγότερους από 60 προορισμούς, ενώ οι ΗΠΑ μόλις προηγούνται με 61 προορισμούς.
Ως συνήθως, στις περισσότερες θέσεις της δεκάδας συναντώνται χώρες της ΕΕ. Έτσι, η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία είναι στην τέταρτη θέση. Η Αυστρία και η Δανία βρίσκονται στο νούμερο πέντε, ενώ η Γαλλία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία και η Σουηδία είναι μαζί στο νούμερο έξι.
Όσον αφορά την ελευθερία των ταξιδιών, οι μεγάλες επιτυχίες της τελευταίας δεκαετίας ήταν η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ειδικότερα, από το 2011, η Κίνα έχει ανέβει 22 θέσεις -από την 90η στην 68η- ενώ τα ΗΑΕ έχουν φτάσει μέχρι το No. 65, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε 174 προορισμούς, σε σύγκριση με τους 67 προορισμούς μια δεκαετίας πριν.
Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2021 είναι:
1. Ιαπωνία (193 προορισμοί)
2. Σιγκαπούρη (192)
3. Γερμανία, Νότια Κορέα (191)
4. Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία (190)
5. Αυστρία, Δανία (189)
6. Γαλλία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σουηδία (188)
7. Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες (187)
8. Τσεχία, Ελλάδα, Μάλτα, Νορβηγία (186)
9. Αυστραλία, Καναδάς (185)
10. Ουγγαρία (184)
Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη σε λιγότερες από 40 χώρες. Αυτές είναι:
108. Βόρεια Κορέα (39 προορισμοί)
109. Νεπάλ (38)
110. Παλαιστινιακά εδάφη (37)
111. Σομαλία (34)
112. Υεμένη (33)
113. Πακιστάν (32)
114. Συρία (29)
115. Ιράκ (28)
116. Αφγανιστάν (26)