ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΕΣ

Ταξίδι σε COVID εποχή, και άλλα χρήσιμα

Του Κωνσταντίνου Συλιγάρδου
Ταξίδεψα μετά από αρκετό καιρό (λόγω πανδημίας) στο εξωτερικό ( Βαλένθια / Ισπανία ) για επαγγελματικό σκοπό.
Μερικές παρατηρήσεις :
1. Άλλαξα σε τέσσερις μέρες, πέντε αεροδρόμια ( Ηρακλειο,Μόναχο,Βαλένθια, Μαδρίτη , Αθήνα ) Περίπου εξαντλήθηκα. Όλα τα αεροδρόμια γεμάτα ξανά.  Ο κόσμος δεν είναι πια τόσο φοβισμένος. Οι περισσότεροι δε,εμβολιασμένοι πια και με τις δυο ή και τρεις δόσεις.
2. Η Ελλάδα είναι συγχρονισμένη με τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις και δεν νιώθεις να υστερεί σε τίποτα.
3.Παραμένουμε ακριβότεροι σε κάποια πράγματα όπως τα καύσιμα και ο καφές.
4. Είμαστε πολύ μπροστά σε θέματα εξυπηρέτησης του ταξιδιώτη και της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης σε σχέση με την Ισπανία αλλά και την Γερμανία.  Στην Ισπανία έζησα ξανά το ίδιο που είχα ζήσει και τα προηγούμενα χρόνια.  Δεν ξέρουν ούτε το καλημέρα σε άλλη γλώσσα ενώ αδυνατούν να καταλάβουν ακόμα και όταν τους ζητάς Coca Cola Zero!
5. Παραμένουμε εξαιρετικά φιλόξενοι και καταδεκτικοί.
6. Η Ελληνική κουζίνα πλέον,είναι απλά από τις κορυφαίες στον κόσμο σε ένα επίπεδο που απευθύνεται στο μέσο καταναλωτή και πάνω.  Για χαμηλότερες απαιτήσεις δεν το συζητώ, ούτε που μας βλέπουν.
7. Εξακολουθούμε να έχουμε σχετικά γερασμένο στόλο οχημάτων ( ενδεικτικό της οικονομικής πανωλεθρίας των τελευταίων δέκα ετών )
8. Εξακολουθούμε να απέχουμε πολύ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ποιότητας ζωής και βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις μας.
9. Τις αστυνομικές μας ταυτότητες πλέον τις κοιτάζουν με καχυποψία. Πρέπει να αντικατασταθούν σύντομα, ενώ το Ελληνικό διαβατήριο είναι ένα από τα ασφαλέστερα και ισχυρότερα ταξιδιωτικά έγγραφα στον κόσμο.
10. Ας πιστέψουμε ακόμα περισσότερο τα τοπικά μας προϊόντα. Θα έκαναν θραύση στο εξωτερικό με σωστό marketing και μεγαλύτερες ποσότητες.  Δυστυχώς δεν τα έχουμε αγαπήσει και αναδείξει όπως πρέπει. Το περίφημο ας πούμε Ισπανικό λάδι είναι πολλές κατηγορίες κάτω από το Ελληνικό.
11. Χωρίς εμβόλιο, ή πιστοποιητικό νόσησης το ταξίδι είναι μάλλον πολύ δύσκολο…Ακόμα κι αν είστε στις παραπάνω κατηγορίες μην πάτε στο αεροδρόμιο χωρίς να έχετε συμπληρώσει από το σπίτι το PLF. Είναι χρονοβόρο και πολλες φορές δύσκολη η κατάρτιση του. Θα βρεθείτε σε δύσκολες καταστάσεις στα αεροδρόμια, μέχρι που θα χάσετε και πτήση.

Σχολιάστε