Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για 40 χρόνια.
Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για 40 χρόνια στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Μαρίνα Χίου ΑΕ» του επενδυτικού σχήματος «AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED-ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ. ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΕΒΕ – ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ ΑΕ και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».
Την σύμβαση παραχώρησης υπέγραψε εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος και εκ μέρους των επενδυτών, ο Ιωάννης Τέφας, διευθύνων σύμβουλος της «Μαρίνα Χίου ΑΕ», ο Μιχάλης Μπελέγρης, πρόεδρος της «Μαρίνα Χίου ΑΕ» και ο Ιωάννης Σαρόγλου, διευθύνων σύμβουλος της AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED. Παρών στην εκδήλωση υπογραφής ήταν και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.
Πληροφορίες για τη μαρίνα της Χίου
Η μαρίνα της Χίου, η οποία κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, παρέμενε έως σήμερα μη λειτουργική και αναξιοποίητη. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα των ανατολικών ακτών της Χίου, σε απόσταση 2,5 χλμ από το κέντρο της πόλης της Χίου και από τον κεντρικό λιμένα, όπως και σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από το αεροδρόμιο του νησιού. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας περίπου 80.000 τ.μ., περιλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας περί των 28.000 τ.μ. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ., έχει διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο με επιχώσεις θαλασσίου χώρου.
Η εταιρεία «Μαρίνα Χίου ΑΕ» αναμένεται να υλοποιήσει εντός της επόμενης 4ετίας μια σειρά από επενδύσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργική και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί η συνολική εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Στην πλήρη ανάπτυξή της, η μαρίνα θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρας και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού-αναψυχής. Στο πλαίσιο των επενδύσεων προβλέπεται η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, η καθαίρεση του υφάλου στην είσοδο της μαρίνας, η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων, δεστρών και πυργίσκων παροχών στα σκάφη, καθώς και η κατασκευή όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών και των λοιπών διαμορφώσεων στη χερσαία ζώνη με κυριότερη τη διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και της εισόδου, καθώς και των θέσεων στάθμευσης.
Όπως δήλωσε ο κ. Ξενόφος, «η προσέλκυση επενδύσεων στις ελληνικές μαρίνες συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας ολόκληρων περιοχών και την ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας. Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με την ενίσχυση της οικονομίας και απασχόλησης, καθώς μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες εντός και στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ριχάρδος Λαμπίρης ανέφερε πως «η σημερινή υπογραφή μάς κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, καθώς σηματοδοτεί την αξιοποίηση της πρώτης μαρίνας από το Ταμείο, η οποία θα αναβαθμίσει την τουριστική υποδομή της Χίου, προς όφελος της οικονομίας και των κατοίκων της».
Τι δήλωσε ο Υπ. Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αφού στάθηκε και στη συμβολή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού για την υπογραφή της σημερινής παραχώρησης, υπογράμμισε ότι η παρούσα παραχώρηση της μαρίνας θα συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της Χίου και την ίδια στιγμή γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ανάπτυξη των μαρίνων και του θαλάσσιου τουρισμού κατ’ επέκταση.
Ο κ. Θεοχάρης δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του υπουργείου σημείωσε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση να δοθούν κίνητρα για νηολογήσεις νέων σκαφών στην Ελλάδα, να αναπτυχθούν οι μαρίνες της χώρας προκειμένου ο τουρισμός να γίνει το αερόστατο που θα σηκώσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο βήμα στο μέτωπο των μαρίνων είναι η εκμετάλλευση των μαρίνων Πρέβεζας, Αλίμου, Μυκόνου, Σαντορίνης κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειες που θα καταβάλλει η ηγεσία του υπ. Τουρισμού θα κινούνται με γνώμονα την παροχή μιας συνολικής εμπειρίας στους επισκέπτες της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Θεοχάρης.
Κοινή συνισταμένη στις παρεμβάσεις των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, του Αρη Ξενόφου αλλά και του διευθύνοντα συμβούλου Ριχάρδου Λαμπίρη είναι το γεγονός ότι η σημερινή υπογραφή θα αναβαθμίσει την τουριστική υποδομή της Χίου προς όφελος της ελληνικής οικονομίας αλλά και των κατοίκων του νησιού.