EΚΘΕΣΕΙΣ

Έντονη η ελληνική παρουσία στην Expo2020 στο Ντουμπάι

Διάχυτο ήταν το άρωμα Ελλάδας στην Expo 2020 η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα της έκθεσης, έλαβαν χώρα σημαντικές εκδηλώσεις και δράσεις, με έντονη την Ελληνική παρουσία.

Ειδικότερα,  η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, προσκεκλημένη της ετήσιας Διεθνούς Διάσκεψης World Government Summit, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Επιχειρηματικότητας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αρμόδιο για τουριστικό κλάδο, Δρ. Ahmad Belhoul Al Falasi, καθώς και συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Wizz Air Abu Dhabi.

Από πλευράς της, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, μεταξύ άλλων συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της αεροπορικής Emirates, καθώς και των δύο μεγαλύτερων εμιρατινών tour operators Emirates Holidays και Dnata.

Περαιτέρω, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. K. Ζήκος, και Γενική Διευθύντρια, κα Σ. Λαζαρίδου, πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους της αεροπορικής Emirates, καθώς και εκπροσώπους των ταξιδιωτικών εταιρειών Wego, Emirates Holidays, Al Rais Travel & Shipping Agencies.

Στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Περιπτέρου, έλαβαν χώρα πλούσιες εκδηλώσεις με την παρουσίαση,μεταξύ άλλων, των τουριστικών προϊόντων των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής,  Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Αναλυτικά,  η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Τουριστικοί Προορισμοί Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και αντικείμενο την προώθηση του προσφερόμενου τουριστικού και γαστρονομικού προϊόντος της.

Στην εκδήλωση,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Αθ.Τσώνης, παρουσίασε ενδελεχώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας αναφορικά με την προσέλκυση τουριστών, κάνοντας αναφορά στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά επιλεγμένων περιοχών, που περιελάμβαναν φυσική ομορφιά, υποδομές αλλά και παραδοσιακές γεύσεις.

Παράλληλα,  η Περιφέρεια Αττικής, πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Ανακαλύψτε την Αττική, τη Χώρα των Ευκαιριών», η οποία είχε ως αντικείμενο την προώθηση συγκεκριμένων τομέων της Περιφέρειας, όπως είναι ο αγροδιατροφικός τομέας, οι σύγχρονες τουριστικές υποδομές, τα μεγάλα έργα σχεδιασμένα βάσει της αρχής της βιωσιμότητας αλλά και τα πολιτιστικά μνημεία της.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. ΓΓ ΔΟΣ & Εξωστρέφειας και Γενικός Επίτροπος της Ελλάδας σε Expo 2020, κ. Ιωάννης Σμυρλής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Ελληνικό Περίπτερο σηματοδοτεί με τους 600.000 και πλέον επισκέπτες του την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τα προβλήματα με αποτελεσματικότητα και ανακαλύπτει δημιουργικές διεξόδους από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο πλανήτης. Επίσης, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη για την προώθηση της Αττικής ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διεθνώς για κάθε εποχή του χρόνου, μέσω της ανάδειξης του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου, της υψηλής γαστρονομίας, αλλά και των υπερσύγχρονων δομών της Περιφέρειας.

Ακολούθως, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Δρ. Ελένη Δουνδουλάκη, δήλωσε ότι ο πολιτισμός ως συνδυασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς, της σύγχρονης δημιουργίας, αλλά και της δημιουργικής οικονομίας παίζει καθοριστικό ρόλο σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, η κα Δουνδουλάκη υπογράμμισε ότι η γαστρονομία, ιδίως όταν πληροί τις υψηλές προδιαγραφές που διέπουν τα αγριοδιατροφικά προϊόντα της Αττικής, δεν αποτελεί απλώς ένα θέμα γεύσεων, αλλά τεκμήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εντάσσεται στην πολιτιστική ταυτότητα κάθε περιοχής. Υπογράμμισε επίσης ότι τα προϊόντα της Αττικής αποτελούν στο σύνολό τους βασικούς πυλώνες της μεσογειακής διατροφής που έχει εγγραφεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και πρόσθεσε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί πλέον μια διεθνώς κυρίαρχη τάση και σε αυτόν τον τομέα η Περιφέρεια Αττικής είναι πρωτοπόρος.

Περαιτέρω, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, πραγματοποίησε εκδήλωση η οποία είχε ως αντικείμενο την προώθησή της ως γαστρονομικός και τουριστικός προορισμός.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Επικεφαλής Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής, κ. Λ. Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Θ. Βασιλόπουλος, μίλησε για την πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της Περιφέρειας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε γεύμα, όπου οι προσκεκλημένοι συστήθηκαν σε παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα πιάτα της Περιφέρειας, προετοιμασμένα με πρώτες ύλες της περιοχής.

‘Οσον αφορά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με επικεφαλής την Περιφερειάρχη, κα Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, πραγματοποιήθηκαν  δύο εκδηλώσεις με θέμα «Γυναίκες των ΗΑΕ και των Ιονίων Νήσων μοιράζονται τις ιστορίες τους» και «Πρωταθλητές των Ιονίων Νήσων: Αυθεντικότητα, Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολυτέλεια, Καινοτομία και Αειφορία». Η εν λόγω εκδήλωση είχε ως αντικείμενο την προώθηση των Ιονίων Νήσων, όχι μόνον ως τουριστικού προορισμού, αλλά και ως γαστρονομικού, όπως, επίσης, και ως κοιτίδας καινοτομίας και πρωτοπορίας σε θέματα βιωσιμότητας και καλών πρακτικών όσον αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προβλήθηκαν βίντεο σημαντικών θαλάσσιων καταφυγίων και εθνικών δρυμών όπως του Γεωπάρκου ΑΙΝΟΥ,  του Θαλάσσιου Πάρκου χελώνας Καρέτα- Καρέτα και του Ναυαγίου της Ζακύνθου αλλά και σημείων αναφοράς, όπως η παλιά πόλη της Κέρκυρας και η Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ντουμπάι.

Σχολιάστε