Uncategorized

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Τουαλέτα; Νερό; Πολλά ζητάτε!

Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα μετά το μουσείο της Ακρόπολης. Ενώ ήδη υποδέχεται κύματα χιλιάδων τουριστών, δεν τους προσφέρει τη δυνατότητα ούτε να πάνε στην τουαλέτα! 

Οι τουαλέτες του Μουσείου κλείνουν στις 3 το μεσημέρι αν και το Μουσείο λειτουργεί μέχρι τις 8 το βράδυ και δεν ανοίγουν καθόλου όταν η μοναδική καθαρίστρια έχει το ρεπό της. Οι τουρίστες βλέπουν τις πόρτες κλειστές και μια ανακοίνωση που γράφει “οι τουαλέτες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού καθαριότητας”.

Πλήθος διαμαρτυριών   από τους τουρίστες

Το προσωπικό του Μουσείου γίνεται καθημερινά αποδέκτης διαμαρτυριών από πάρα πολλούς ξένους επισκέπτες, οι οποίοι επισκέπτονται ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό μουσείο, από τα σπουδαιότερα του κόσμου, το οποίο δεν έχει τουαλέτα.

 Τι λέει η διευθύντρια

“Ο κόσμος διαμαρτύρεται και έχει δίκιο, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε αφού δεν υπάρχει επιπλέον προσωπικό παρά μόνο μια καθαρίστρια που πρέπει και εκείνη να πάρει το ρεπό της” είπε η διευθύντρια του Μουσείου κα Μανδαλάκη.

Η ίδια σημείωσε ότι επιπλέον προσωπικό καθαριότητας προβλέπεται να πάει στο μουσείο την 1η Ιουλίου. Τις εικόνες αυτές της ντροπής τις αντικρίζουν οι Ελληνες και ξένοι επισκέπτες από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Κλειστά πωλητήριο  και κυλικείο

Κλειστά παραμένουν ακόμη και το πωλητήριο του Μουσείου από τα τέλη Φεβρουαρίου, γιατί το ΤΑΠ δεν φρόντισε προφανώς να γίνουν έγκαιρα προσλήψεις προσωπικού, ενώ στο Μουσείο εδώ και μήνες δεν λειτουργεί το κυλικείο, αφού ο διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του κηρύχθηκε άγονος.

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε για το θέμα ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλουεπισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

“Δυστυχώς σήμερα, παρά το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα μπουκάλι νερό, αφού από τότε που έληξε η σύμβαση του ιδιώτη (από πέρυσι το Φθινόπωρο) που λειτουργούσε το κυλικείο του μουσείου, δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην λειτουργήσει φέτος κυλικείο εντός του μουσείου.

Επιπλέον δεν λειτουργεί το πωλητήριο αντιγράφων και σουβενίρ και, αν και το Μουσείο, λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 20:00, οι τουαλέτες είναι ανοιχτές μόνο τις ώρες που βρίσκεται σ’ αυτό η μοναδική καθαρίστρια, της οποίας η σύμβαση εργασίας σύντομα  λήγει.

Επειδή καμία απάντηση δεν έχω λάβει στην σχετική ερώτηση μου, που σας έχω καταθέσει από τον Μάρτιο

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα το κυλικείο και το πωλητήριο αντιγράφων και σουβενίρ εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου;

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να επιλυθούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας;»

Στην Ελεύθερνα

Οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν προβλήματα και στο Μουσείο της Ελεύθερνας. Την περασμένη εβδομάδα οι επισκέπτες που πήγαν το βρήκαν κλειστό.  Χωρίς κυλικείο έχει μείνει και η Γόρτυνα και έτσι οι ξένοι μετά από μια μεγάλη εκδρομή προς τα εκεί δεν βρίσκουν να αγοράσουν ούτε νερό.

Επιπλέον οι τουαλέτες δεν καθαρίζονται επαρκώς.

Στους Αρμένους, όπου οι τουρίστες ξεναγούνται στο μινωικό νεκροταφείο, οι τουαλέτες είναι κλειστές.

Το ίδιο ισχύει και για τις τουαλέτες στην Κριτσά, στον χώρο της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να τις καθαρίζει.

 

Πηγή: Patris.gr

Σχολιάστε