ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Βαρόμετρο ETC: Ποιες μακρινές αγορές θα προτιμήσουν Ευρώπη για διακοπές το 2021 – Πότε θέλουν να ταξιδέψουν

Οι ταξιδιώτες από μακρινές αγορές συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, όμως παραμένουν προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή ευρωπαϊκών προορισμών λόγω έλλειψης εναρμονισμένων κανονισμών στα ταξίδια στην περιοχή.

Αυτή την εικόνα αποτυπώνει το Ταξιδιωτικό Βαρόμετρο Μακρινών Αποστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, ETC.

Η διάθεση για ταξίδια στο εξωτερικό παραμένει θετική στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, ωστόσο το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι μόλις 2 στους 5 ερωτηθέντες από αυτές τις αγορές είναι αισιόδοξοι για ταξίδια στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2021.

Καθώς προγραμματίζεται στο σταδιακό άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων τους προσεχείς μήνες, είναι κρίσιμης σημασίας να μεταδοθούν στους διεθνείς ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ευρώπη μηνύματα με συνοχή και σαφήνεια, υπογραμμίζει ο διευθυντής της ETC, Eduardo Santander.

Η επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού το καλοκαίρι του 2021 αποτελεί πλέον ρεαλιστική πιθανότητα, ωστόσο η έρευνά μας δείχνει ότι η έλλειψη σαφήνειας σε συνδυασμό με μια μη συντονισμένη προσέγγιση, κάνει τους ταξιδιώτες να είναι επιφυλακτικοί να επιλέξουν την Ευρώπη ως προορισμό για τις διακοπές τους αυτή τη στιγμή.

Παρόλ’ αυτά, επισήμανε ο κ. Santander, με την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο, έχουν μεγάλες προσδοκίες για τα τέλη του καλοκαιριού και περιμένουμε ισχυρή φθινοπωρινή σεζόν και πρόσθεσε ότι η σωστή επένδυση στην προώθηση των ταξιδιών και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διάσωση του καλοκαιριού.

Για τους ερωτηθέντες της έρευνας στις ΗΠΑ, καταγράφεται θετικός δείκτης ταξιδιωτικής πρόθεσης για μακρινά ταξίδια, ωστόσο όσον αφορά την Ευρώπη, ο δείκτης τους περνά σε αρνητικό έδαφος, κάτι που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες δε πιστεύουν ότι θα είναι εφικτά τα ταξίδια και οι ελεύθερες μετακινήσεις στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Στη Ρωσία, υπάρχει επίσης θετικός δείκτης ταξιδιωτικής πρόθεσης για το εξωτερικό και αρνητικός για την Ευρώπη. Οι Ρώσοι ερωτηθέντες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τον κορωνοϊό στα ταξίδια, όμως είναι προσεκτικοί όσον αφορά τα κόστη που συνδέονται με το ταξίδι, που σημαίνει ότι στα μελλοντικά ταξίδια τους η τιμή θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το 53% των Κινέζων επιθυμούν να ταξιδέψουν και πάλι στο εξωτερικό, όμως μόλις το 26% στην Ευρώπη, όταν τους επιτραπεί, λόγω της αντίληψης που έχουν για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Οι προβλέψεις σε σχέση με την ταξιδιωτική ζήτηση από την Κίνα είναι προς το παρόν δύσκολες και θα εξαρτηθούν από την αναγνώριση των εμβολίων, την συνδεσιμότητα πτήσεων και τις ταξιδιωτικές συστάσεις της Κίνας.

Σε όλες τις αγορές στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα, ο δείκτης πρόθεσης μακρινών ταξιδιών παρουσίασε την αρνητικότερη τάση στην Ιαπωνία, όπου λιγότεροι από έναν στους πέντε δήλωσαν ότι σκέφτονται να ταξιδέψουν σε προορισμό εκτός της Ανατολικής Ασίας από το Μάιο έως τον Αύγουστο του 2021. Το 44% επικαλείται ως λόγο απλώς την έλλειψη σχεδίων για ταξίδια στο εξωτερικό, ενδεικτικό ότι τα ταξίδια δεν αποτελούν προτεραιότητα προς το παρόν, ενώ το 43% ανέφερε λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ενώ όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2021 είναι αβέβαιοι για το πότε θα το κάνουν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των περίπλοκων διαδικασιών στους προορισμούς, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο περιζήτητοι μήνες για διακοπές στην Ευρώπη, με το 31% των Βραζιλιάνων, το 26% των Αμερικανών, το 25% των Κινέζων και το 22% των Ρώσων να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη τον Αύγουστο.

Σχολιάστε