Uncategorized

Βράβευση καινοτόμων ιδεών από το “GreenTecLab”

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με στόχο τη στήριξη των «πράσινων» start-ups και σκοπό την προώθηση της προστασίας του κλίματος και της βιωσιμότητας στις καινοτόμες περιοχές της Ευρώπης, ανέλαβε την εκπόνηση του έργου “GreenTecLab”, του οποίου συντονιστής είναι το Ινστιτούτο Έρευνας FIAP (Ερευνητικό Ινστιτούτο για την καινοτόμα Σχεδίαση Επαγγελμάτων και την Πρόληψη). Το έργο άρχισε τον Νοέμβριο του 2020 και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2023.

“Είναι μία αρχή για να καταφέρουμε αυτό που ακούμε συχνά, έχω μία ιδέα, αυτούς που έχουν αυτή την ιδέα, όποια και αν είναι αυτή σε σχέση με περιβάλλον και καινοτομία, να τους στηρίξουμε. Είχαμε από όλη την Κρήτη συμμετοχές και αυτό είναι πολύ βασικό. Βραβεύτηκαν οι πέντε καλύτεροι, που θα στηριχτούν και να αρχίσουν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα.”, τόνισε ο υπεύθυνος συντονισμού “Green Tec Lab στην Κρήτη, Γιώργος Μανουσάκης.

Ο αντιπρόεδρος Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Γρηγόρης Αβραάμ, δήλωσε:

Θα ήθελα να συγχαρώ όσους συμμετείχαν στο εργαστήριο της πράσινης επιχειρηματικότητας. Θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί που συνεργαζόμαστε με το Γερμανοελληνικό Επιμελητήριο και μπορούμε να υλοποιούμε τέτοια προγράμματα που βοηθούν στην ανάπτυξη των σύγχρονων επιχειρηματικών τάσεων και την προβολή της Κρήτης.”

Στην Ανδαλουσία, την Αττική, την Κρήτη και την Μπρατισλάβα, κατά τη διάρκεια του έργου θα δημιουργηθούν δομές για την υποστήριξη πράσινων επιχειρήσεων και καινοτόμων δράσεων. Το “GreenTecLab” χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κλίματος (EUKI) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας. Οι υπόλοιποι εταίροι του έργου είναι το Πανεπιστήμιο του Καντίθ, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Δημαρχείο του Καντίθ και η Pedal-Consulting από τη Σλοβακία.

Το Green Tec Lab είναι πολύ ενδιαφέρον και συμβαδίζει με τα ενδιαφέροντα της Περιφέρειας, με στόχο να στηρίξουμε την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Αυτή η διαδικασία είναι μεγάλη εμπειρία, είδαμε νέους ανθρώπους με ωραίες ιδέες. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με τους παράγοντες του προγράμματος στο μέλλον στις δράσεις της Περιφέρειας.”, πρόσθεσε η Κατερίνα Ρουσάκη, όπυ εργάζεται στην Περιφέρεια Κρήτης στην διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού.

Στην Ελλάδα το έργο λαμβάνει χώρα στην Αθήνα και Κρήτη. Στην Κρήτη έχουν πραγματοποιηθεί τα σεμινάρια και χτες, Πέμπτη 24 Ιουνίου διεξήχθη ο διαγωνισμός των ιδεών, όπου βραβεύτηκαν 5 από αυτές.

Ο βιολόγος ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο θαλασσίων ερευνών Κρήτης, Παναγιώτης Κασαπίδης, ένας εκ των 5 βραβευμένων μίλησε στο Flashnews.gr για την ιδέα του. “Η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε καινοτόμες τεχνολογίες για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την ποιότητα των υδάτινων οικοσυστημάτων με μεθόδους περιβαλλοντικού dna, ουσιαστικά το περιβαλλοντικό dna είναι το dna που απελευθερώνουν οι οργανισμοί στο περιβάλλον που ζουν. Για παράδειγμα εμείς μπορούμε να φιλτράρουμε κάποια λίτρα νερού και να προσδιορίσουμε τι είδη ζουν μέσα σε ένα οικοσύστημα. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν μπορούμε να εκτιμήσουμε και την ποιότητα των υδάτων και αυτή η ιδέα μπορεί να έχει διάφορες εφαρμογές για δημόσιους φορείς, να μπορούν να γνωρίζουν τι υπάρχει στις θάλασσες, ποια είναι η ποιότητα τους, πόσο αλλάζει στον χρόνο αλλά και για ιδιώτες, όπως ξενοδοχεία, όπου θα μπορούσαμε μέσω πιστοποιητικού ή application να μπορούν να βλέπουν οι τουρίστες, οι πολίτες.”

Ο αγροποιός, Χουρδάκης Βαγγέλης μίλησε για την βραβευμένη ιδέα του. “Η ιδέα μου είναι η κομποστοποίηση στα δυτικά Αστερούσια και η εκμετάλλευση οργανικών υπολειμμάτων.”

Ο διπλωματούχος μηχανολόγος και αεροναυπηγός μηχανικός, Φακιδάρης Νεκτάριος ανέφερε: “Έρχομαι από το Ρέθυμνο για να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας. Είναι πολύ ωραίο να βρισκόμαστε σε ένα χώρο με φανταστικούς ανθρώπους, όπου έχεις μία ιδέα και μπορούν να σε βοηθήσουν. Η ιδέα μου είναι η εκμετάλλευση των κλαδεμάτων για την επεξεργασία το τυρόγαλο, από τα τυροκομεία, το οποίο το πετάνε και να φτιάξουμε ένα καταπληκτικό ποιοτικό προϊόν.”

Σχολιάστε