ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η Ρωσία θα επιβάλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας για πολίτες χωρών που αναφέρονται ως «μη φιλικές» από τη Ρωσία.

Μιλώντας σε συνάντηση με το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία στη Μόσχα, ο Λαβρόφ είπε ότι το σχετικό διάταγμα βρίσκεται υπό επεξεργασία.

«Αυτή η πράξη θα εισαγάγει μια σειρά από περιορισμούς στην είσοδο στο έδαφος της Ρωσίας», είπε ο υπουργός.

Στις 7 Μαρτίου, η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε έναν κατάλογο χωρών που «αναλαμβάνουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, των ρωσικών εταιρειών και των πολιτών», αναφερόμενη στις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, η λίστα περιλαμβάνει την Αλβανία, την Ανδόρα, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των Τζέρσεϊ, Ανγκουίλα, Βρετανικές Παρθένες Νήσους, Γιβραλτάρ, κράτη μέλη της ΕΕ, Ισλανδία, Καναδάς, Λιχτενστάιν, Μικρονησία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Άγιο Μαρίνο, Βόρεια Μακεδονία, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Ταϊβάν, Ουκρανία, Μαυροβούνιο, Ελβετία και Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κήρυξαν «απευθείας» «έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας, συνέχισε ο Λαβρόφ.

«Η Δύση δεν κρύβει τον σκοπό αυτής της αντιπαράθεσης, να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία, να υπονομεύσει την εσωτερική πολιτική σταθερότητα και, τελικά, να αποδυναμώσει σημαντικά τη Ρωσία, να μας ωθήσει στο περιθώριο της διεθνούς ζωής», πρόσθεσε.

Οι δυτικές χώρες έχουν φτάσει στο σημείο της «άμεσης κρατικής ληστείας», της δήμευσης ιδιωτικής περιουσίας και της παραίτησης από υποχρεώσεις στον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα, είπε επίσης ο Λαβρόφ.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έχει συναντήσει διεθνή οργή με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, να εφαρμόζουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Τουλάχιστον 1.119 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία και 1.790 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, με τον πραγματικό αριθμό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν επίσης καταφύγει σε γειτονικές χώρες, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σχολιάστε