ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Κλείνει αεροπορική εταιρία με μισό αιώνα ιστορίας…

Κατεβάζει ρολά η αεροπορική εταιρία Stobart Air, μετά από μισό αιώνα δραστηριοποίησης, σταματώντας να διαπραγματεύεται και παραχωρώντας τις περιφερειακές πτήσεις που λειτουργούσε στην Aer Lingus και την BA City Flyer. Ο αερομεταφορέας, αφού δεν κατέστη δυνατό να βρει αγοραστή, ανακοίνωσε την παύση των δραστηριοτήτων του, αφήνοντας στον αέρα 500 εργαζόμενους και αρκετούς “εγκλωβισμένους” επιβάτες. 

Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας, αφού δεν κατάφερε να βρει αγοραστή κάλεσε τους εκκαθαριστές να αναλάβουν δράση, κάτι που στους κύκλους της Aer Lingus ήταν γνωστό από αργά την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές της αεροπορικής εταιρίας.

Η Aer Lingus θα αναλάβει πέντε διαδρομές και η BA City Flyer θα λειτουργήσει δύο. Ειδικότερα, η Aer Lingus  θα πραγματοποιεί πτήσεις από το Δουβλίνο προς το Εδιμβούργο και το Μάντσεστερ, καθώς και πτήσεις από το Μπέλφαστ Σίτι, για την επόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον, σύμφωνα με πηγές της αεροπορικής εταιρίας. Ωστόσο, το μέλλον πολλών άλλων διαδρομών παραμένει αβέβαιο.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Stobart Air, αυτή ήταν μια “αναπόφευκτη και δύσκολη απόφαση”, μετά από μια προτεινόμενη πώληση, η οποία δεν ευοδώθηκε.

“Τον περασμένο Απρίλιο, η Stobart Air ανακοίνωσε ότι είχε προσδιοριστεί ένας νέος ιδιοκτήτης. Ωστόσο,  η χρηματοδότηση για την υποστήριξη αυτής της συναλλαγής δεν είναι πλέον σε ισχύ και ο νέος ιδιοκτήτης δεν είναι πλέον σε θέση να ολοκληρώσει τη συναλλαγή”, ανέφεραν σχετικά στελέχη της αεροπορικής εταιρίας.

“Ελλείψει εναλλακτικών αγοραστών ή πηγών χρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Stobart Air πρέπει να λάβει την αναγκαία, αναπόφευκτη και δύσκολη απόφαση να επιδιώξει να διορίσει εκκαθαριστή”, είπαν οι ίδιοι.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ιδιοκτήτης της Stobart Air, Esken, είχε συμφωνήσει για την πώληση του αερομεταφορέα στην εταιρία αεροπορικών εταιριών Ettyl. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ettyl, διαπιστώθηκαν οικονομικές παρατυπίες σε έναν από τους χρηματοοικονομικούς υποστηρικτές της, με συνέπεια να μην μπορέσει να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή.

Η  αεροπορική  Stobart Air ξεκίνησε πριν από πενήντα χρόνια, όταν το 1970, με έναν μικρό στόλο BN-2 Islanders, ο James Coen και ο Ralph Langan άρχισαν να λειτουργούν αξιόπιστες πτήσεις για τους χίλιους κατοίκους του Inishmore, ενός μικρού νησιού στις ανεμοδαρμένες δυτικές ακτές της Ιρλανδίας.

Μέχρι σήμερα, η Stobart Air εκτελούσε, κάθε εβδομάδα, έως και 940 πτήσεις, σε 43 διαδρομές, σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, με τον συνεργάτη της, την Aer Lingus, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων από Δουβλίνο, Κορκ, Σάνον, Ντόνεγκαλ και Κέρυ.

Σχολιάστε