ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

Κοινωνικός Τουρισμός 2020: Πως θα γίνουν οι επιδοτήσεις στα ακτοπλοϊκά; (Αναλυτικά πίνακες)

Ο εσωτερικός τουρισμός, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, αποτελεί οξυγόνο για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, ενός προγράμματος με έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Τι θα ισχύσει στο νέο πρόγραμμα

  • Τριπλασιάζουμε τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.
  • Υπερδιπλασιάζουμε τους ωφελούμενους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού από 140.000 σε 300.000, οι οποίοι θα λάβουν τις αντίστοιχες επιταγές κοινωνικού τουρισμού.
  • Για πρώτη φορά υπάρχει ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για διακοπές στην νησιωτική Ελλάδα, στα νησιά μας καθώς μέχρι τώρα επιδοτούνταν μόνο η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα.
  • Αυξάνουμε την συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής και παράλληλα μειώνουμε την συμμετοχή των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.
  • Αυξάνεται η επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.6. Διατηρούμε το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και εντάσσουμε σε αυτό, για πρώτη φορά, το νομό του Έβρου.
  • Αυξάνεται κατά 20% η μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια. Μειώνεται την υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25%. Δίνεται διπλή μοριοδότηση και καλύπτονται πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ.
  • Παρατείνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το υφιστάμενο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 και τις εναπομένουσες 113.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να αξιοποιηθούν και αυτές, ενώ το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 που θα ξεκινήσει 1η Αυγούστου.

Πως θα γίνει η επιδότηση των ακτοπλοϊκών

Φέτος μέσα από το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2020», η επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων θα είναι υποχρεωτική.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ Πρωτοψάλτη. «Το πιο πιθανό σενάριο είναι να εκδίδεται ένας δεύτερος κλειδάριθμος για τα ακτοπλοϊκά, πέραν εκείνου που θα χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι με τα ξενοδοχεία. Με τον αριθμό αυτό θα μπορούν να κάνουν κράτηση εισιτηρίων διαδικτυακά, δίχως να χρειάζεται να προσκομίσουν κάποιο δικαιολογητικό στην ακτοπλοϊκή εταιρεία».

Πλοίο στην θάλασσα

Να σημειωθεί ότι για τα παιδιά έως 5 ετών η έκπτωση στα ακτοπλοϊκά θα είναι στο 100%, ενώ παιδιά για 5 έως 10 ετών στο 75%. Για ΑμΕΑ θα ισχύει έκπτωση 100%, την οποία θα επιμερίζονται ο ΟΑΕΔ και οι εταιρείες. H έκπτωση, ωστόσο, δεν αφορά τα οχήματα, για τα οποία θα πρέπει να καταβάλλεται το ποσό στο ακέραιο.

Ωστόσο, μετά την μείωση του ΦΠΑ θα υπάρξει μείωση κόστους και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα παραδείγματα

πίνακες με παραδείγματα κοινωνικός τουρισμός
ποσά για τον κοινωνικό τουρισμό

Σχολιάστε