ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Κορονοϊός: Η Ελλάδα 2η σε αρνητές μετά τη Νιγηρία!

Μια αρνητική πρωτιά κατακτήσαμε ως χώρα, με τους αρνητές του κορονοϊού και της μάσκας να μας τοποθετούν στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης!

Είτε το πιστεύετε είτε όχι το 46% των Ελλήνων είναι αρνητές του κορονοϊού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο! “Ο κορονοϊός φτιάχτηκε από ανθρώπους”, “Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει πολύ λιγότερους ανθρώπους απ’ όσους λένε τα επίσημα νούμερα”, “Ο κορονοϊός δεν υπάρχει”, αυτές είναι φράσεις άρνησης που λέει σχεδόν το μισό των Ελλήνων!

Αρνητές κορονοϊού Ελλάδα

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν το YouGov και ο Guardian σε 26.000 ανθρώπους από 25 χώρες, η Ελλάδα παραλίγο και θα είχε τα πρωτεία σε αρνητές του κορονοϊούΜας ξεπέρασε η Νιγηρία, με το 59% των κατοίκων της να δηλώνουν πως πιστεύουν σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω θεωρίες συνωμοσίας.

 

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα του Guardian, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 38%, στην Ιταλία 30%, στη Γερμανία 28% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 22%. Σε όλες σχεδόν τις χώρες, ένας στους πέντε ερωτηθέντες εξέφρασε αμφιβολίες ή/και ανησυχίες σχετικά με τα πολυαναμενόμενα εμβόλια.

Η αιτία της άρνησης

Γιατί όμως οι άνθρωποι πιστεύουν πρόθυμα τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας; “Κάθε τρομακτικό γεγονός –μια πανδημία, μια μαζική δολοφονία– που στερεί από τους ανθρώπους την αίσθηση του ελέγχου, σίγουρα δημιουργεί θεωρίες συνωμοσίας”, εξηγεί στον Guardian o Stephan Lewandowsky, γνωσιακός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ειδικός σε θέματα παραπληροφόρησης, και συμπληρώνει:

Ελλάδα αρνητές κορονοϊού γυναίκα με μάσκα

“Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν στους ανθρώπους μια αίσθηση ασφάλειας, ότι δεν βρίσκονται στο έλεος του απρόβλεπτου και του τυχαίου. Είναι επικίνδυνες σε κάθε περίπτωση, αλλά ακόμα περισσότερο σε μια πανδημία, αν κάνουν τους ανθρώπους να αγνοούν τις επίσημες συμβουλές και τους κανόνες”.

Μια άλλη παράμετρος που θέτει ο ψυχολόγος, είναι ότι πολλές φορές, οι θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Οπότε όταν δεν υπάρχει αξιοπιστία, το έδαφος είναι πρόσφορο για να γεννηθούν όλες αυτές οι θεωρίες!

Σχολιάστε