ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Μετά το lockdown θα μείνετε σε hostel; Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε κράτηση!

Με την πρώτη ευκαιρία και μόλις επέρθει η πολυπόθητη κανονικότητα στην ταξιδιωτική μας ζωή (οσονούπω, ελπίζουμε) θα κάνετε ένα ταξίδι. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Πού, εσείς θα επιλέξετε. Όσο για τη διαμονή σας; Το hostel φαντάζει καλή και οικονομική ιδέα, ιδιαίτερα προσφιλής τρόπος διαμονής στα ταξίδια, ωστόσο έχουν κι αυτά τα (σκοτεινά) μυστικά τους!

Φιλικά προς το… πορτοφόλι και με free-style χαρακτήρα που ταιριάζει πολύ σε κάποιον που θέλει να ταξιδέψει όσο το δυνατόν πιο πολύ, ακόμα και με… κόστος τις ανέσεις, δεν είναι τυχαίο που τα hostels κερδίζουν ολοένα την προτίμηση μιας πιο… low-budget ομάδας ταξιδιωτών και κυρίως των νέων.

Η διαμονή συνήθως προϋποθέτει να έχεις αποδεχτεί το γεγονός ότι θα συγκατοικήσεις ουσιαστικά με μια ομάδα ανθρώπων (του ίδιου ή και του άλλου φύλου), που μπορεί να μοιράζονται το ίδιο πάθος με εσένα (το ταξίδι δηλαδή), αλλά τελικά δεν παύει ποτέ να είναι… ετερόκλητη (και γι’ αυτό το λόγο και ενδιαφέρουσα ασφαλώς).

Hostel διαμονή

Η ενοικίαση αφορά ένα κρεβάτι (ενδεχομένως και σε κουκέτα) σε μια τύπου εστία, την κοινή χρήση του μπάνιου, του σαλονιού και, εφόσον παρέχεται, και της κουζίνας. Σίγουρα, όχι μια εμπειρία για αγοραφοβικούς.

Η χαρά της επικοινωνίας με νέους ανθρώπους και οι ανταγωνιστικές τιμές των hostels είναι σαφώς τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα, μιας και έχουν μηδενικά κόστη λειτουργίας για τους ιδιοκτήτες, γεγονός που αντανακλάται και στα πόσα θα βγουν τελικά από το πορτοφόλι. Μήπως όμως τα… χαρίσματά τους σταματούν εδώ;

Ο κατάλογος που ακολουθεί στόχο έχει να σας προϊδεάσει για όσα δυσάρεστα μπορεί να σας περιμένουν κατά την εκεί διαμονή σας και επ’ ουδενί να σας αποτρέψει από τη συγκεκριμένη επιλογή. Η έκπληξη, εξάλλου, είναι σύμφυτη έννοια της γοητείας του ταξιδιού και οι ξενώνες αυτού του τύπου την προσφέρουν σε γενναίες ποσότητες.

1. Ποτέ μην ξεγελιέστε από την περιγραφή των υποδομών

Όταν διαβάζετε πως το συγκεκριμένο hostel έχει «22 κρεβάτια σε κοιτώνες», μην περιμένετε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό. Αν στα φοιτητικά σας χρόνια δεν μείνατε ποτέ σε εστία, σκεφτείτε αν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα είναι περίπου αυτό που θα ζήσετε.

Το γεγονός ότι η περιγραφή σας φαίνεται συμπαθητική και, επειδή είστε από τη φύση σας καλοπροαίρετοι, πιστεύετε πως θα τα «κουτσοβολέψετε», να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι ακόμα κι αν γράφουν ότι χωρούν τόσα κρεβάτια, στην πραγματικότητα, μπορεί ο μηχανικός που τα έχτισε να μην ονειρεύτηκε ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του αυτή τη χωρητικότητα. Για να αποφύγετε τη «σαρδελοποίηση», δώστε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό.

2. Να δίνετε σημαντική προσοχή στο πού βρίσκονται οι ξενώνες

Δεν είναι λίγες οι φορές που η δελεαστική τιμή οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια κακόφημη ή επικίνδυνη περιοχή εκεί κοντά. Συναφές με αυτό είναι και η παραπλανητική περιγραφή, που περιγράφει το κατάλυμα κοντά σε σημαντικά αξιοθέατα, όταν στην πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτά.

Hostel λόγοι επιλογής

3. Μην περιμένετε cleaning services, τουλάχιστον σε μόνιμη βάση

Φροντίστε εσείς οι ίδιοι την υγιεινή και την καθαριότητα των προσωπικών σας ειδών. Να είστε προετοιμασμένοι πως τα κοινόχρηστα ντους είναι η χαρά των… βακτηρίων! Αν δεν θέλετε να αποτελούν μέρος των αναμνήσεών σας από την απόδρασή σας, φροντίστε να έχετε μαζί σας ειδικά απολυμαντικά-βακτηριοδιοκτόνα και αν αυτά δεσμεύουν το χώρο των αποσκευών σας, το λιγότερο που οφείλετε να κάνετε είναι να καθαρίζετε την περιοχή με υγρά μαντίλια που προορίζονται για αυτόν το σκοπό. Επίσης, είναι αναμενόμενο να πρέπει να πληρώσετε τη χρήση πετσετών μετά το μπάνιο.

4. Δεν υπάρχουν ηλικιακές ή φυλετικές διακρίσεις στα δωμάτια των hostels

Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ο άνθρωπος με τον οποίο μοιράζεστε την κουκέτα σας να έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και να γίνεται εγκάρδιοι φίλοι. Μπορεί όμως και το άκρως αντίθετο…

Hostel κήπος

5. Μην έχετε απαιτήσεις πολυάστερου ξενοδοχείου σε σχέση με το πρωινό σας

Συνήθως αυτά που παρέχονται είναι ξηρά δημητριακά, καφές και, στις ευτυχέστερες περιπτώσεις, κάποια τυποποιημένα σνακ.

6. Μπορεί να έχετε “απρόσκλητη” παρέα στο ταξίδι σας

Μπορεί εσείς να είστε ένας «μοναχικός ταξιδιώτης», αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να σας συμπαθήσει υπέρ το δέον και να θελήσει να συνταξιδέψει μαζί σας, φυσικά… απρόσκλητος!

7. Δύσκολο να αποφύγετε τους μεθυσμένους συγκατοίκους

Δεν είναι λίγες οι αναφορές για μεθυσμένους hostelers, που τα «έτσουξαν» λιγάκι παραπάνω στο μπαρ του ξενώνα και παρεκτράπηκαν.

8. Προσοχή στις προσφορές που σας παρέχουν

Μερικές φορές οι ξενώνες συνεργάζονται με συγκεκριμένα νυχτερινά κέντρα ή εταιρείες που τους δίνουν κάποια «αμοιβή» για τους πελάτες που τους διασφαλίζουν. Ακόμα κι αν αυτό είναι προς το συμφέρον σας (εκπτώσεις, συμφέρουσες τιμές), καλό είναι να γίνεται εν γνώσει σας.

Hostel καθιστικό

9. Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε για να αποθηκεύσετε τις αποσκευές σας σε ένα μικρό δωμάτιο

Μερικές φορές υπάρχουν χώροι κάτω από το κρεβάτι και θα πρέπει να αγοράσετε κλειδαριές, ώστε να μπορέσετε να κρύψετε τα πράγματά σας εκεί για να μην σας τα κλέψουν.

10. Ορισμένοι ξενώνες δέχονται μόνο μετρητά

Στις μέρες μας δύσκολα το συναντάς, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο…

Σχολιάστε