ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

Με επιτυχία η πρώτη ημέρα του συνέδριου για τις σύγχρονες προσεγγίσεις διοίκησης και ανάπτυξης λιμένων

Συνέδριο με θέμα τις σύγχρονες προσεγγίσεις διοίκησης και ανάπτυξης λιμένων πραγματοποιείται στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και την συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το 1ο συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο “Μέγαρον” ξεκίνησε την Τρίτη 28 Απριλίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 30 Ιουλιου, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε αλιευτικά καταφύγια.

Βασίλης Λαμπρινός: “Στον διάλογο για το μέλλον του λιμανιού, ο Δήμος θα έχει ενεργό ρόλο”

«Θεωρούμε ότι σήμερα ανοίγει ο διάλογος για το μέλλον του λιμανιού και σε αυτόν τον διάλογο ο Δήμος Ηρακλείου δηλώνει “παρών”». Ενώ συνέχισε, “Εμείς στον Δήμο Ηρακλείου τα τελευταία 6 χρόνια, υπηρετούμε αυτό το μοντέλο και έτσι διασφαλίσαμε ότι οι παρεμβάσεις μας αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου δεκαετούς σχεδίου το οποίο καταρτίσαμε μετά από μια μεγάλη διαβούλευση το 2016. Με την ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών εταίρων της πόλεως, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, καταρτίσαμε το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) που βασίζεται στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες του Δήμου. Στον προαναφερόμενο διάλογο συμμέτοχος ήταν και ο ΟΛΗ ο οποίος και θα χρηματοδοτηθεί από την ΒΑΑ του Δήμου, για υλοποιήσει ένα έργο προστασίας του προσήνεμου μόλου με προϋπολογισμό περίπου 2.000.000,00 € . Ακόμη, είχαμε συνεργασία με τον ΟΛΗ και το Υπουργείο Πολιτισμού για την ολοκλήρωση των μελετών προκειμένου να είναι εφικτή η αποκατάσταση και του υπόλοιπου τμήματος του παραλιακού μετώπου που είναι η συνέχεια της ενετικής οχύρωσης του Χάνδακα, και που αποτελείται από το παράκτιο τείχος και το εμβληματικό ενετικό μνημείο Rocca a Mare ή «Κούλε», από τον Δερματά έως τον δυτικό μόλο του λιμανιού. Ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 1.850.00 ευρώ περίπου. Από την ανάληψη των καθηκόντων μας επίσης συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και ενεργοποιήσαμε το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμένα στον Δήμο και σήμερα βρισκόμαστε στον τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης της διοικητικής διαδικασίας και της οριστικής έγκρισης της”.

Ενώ διαδικτυακό χαιρετισμό απηύθηναν ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποοδομών, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Στην συνέχεια μίλησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Γιώργος Αλεξάκης και ο Πρόεδρος του ΟΛΗ ΑΕ, Ιωάννης Βαρδαβάς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΗ ΑΕ, Μηνάς Παπαδάκης δήλωσε: “Mε μεγάλη χαρά ξεκινάμε σήμερα το 1ο συνέδριο διοίκησης και οργάνωσης λιμένων. Μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα, την παγκόσμια οικονομία, τον κλάδο των μεταφορών και τους λιμένες, πιστεύω ότι οι μεγάλες κρίσεις δημιουργούν τις μεγάλες ευκαιρίες. Έτσι ξεκινήσαμε ένα συνέδριο ανταλλαγής και καταγραφής απόψεων. Το λιμάνι Ηρακλείου, είναι από τα λίγα πολυθεματικά λιμάνια της χώρας μας, μαζί με τον Πειραια, το Λαύριο, το οποίο έχει δραστηριότητα σε όλους τους τομείς. Παραδοσιακά την ακτοπλοϊα, την κρουαζιέρα, το εμπορικό κομμάτι, την ναυπηγοσωστική ζώνη και τον θαλάσσιο τουρισμό. Θέλουμε να εστιάσουμε στο κομμάτι της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού.”

Ο σύμβουλος σε θέματα κρουαζιέρας, Πυθαγόρας Νάγος τόνισε: ” Το σημερινό συνέδριο θα δώσει μία καλή εικόνα για τι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τομείς που ακουμπάει τον Νομό Ηρακλείου και σε ευρύτερο βαθμό όλη την Ελλάδα. Τα πράγματα προτού να βελτιωθούν θα μείνουν στάσιμα. Δεν πιστέυω ότι θα χειροτερέψουν. Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε έναν καλό προγραμματισμό και να αποφασίσουμε για το μέλλον ποιά είναι τα ανταγωνιστικά πελονεκτήματα στα οποία θέλουμε να στηριχτούμε. Η Κρήτη έχει την εύνοια να έχει να δώσει εξαιρετικό αφήγημα στο κομμάτι και του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και του τουρισμού γενικότερα. Αυτό το οποίο σήμερα είναι η νέα τάση είναι οι άνθρωποι να ταξιδεύουν σε μικρά γκρούπ και να ψάχνουν να βρούν το αυθεντικό, το βιωματικό ενδιαφέρον. Η Κρήτη έχει τα πάντα. Έχει θάλασσα, βουνά, παράδοση, ιστορία, γαστρονομία, οτιδήποτε θέλει ο σύγχρονος ταξιδιώτης να δει και να πάρει μέρος σε αυτό.”

Σχολιάστε