ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΕΣ

Οι προκλήσεις και οι καταστροφικές καθυστερήσεις

Ενώ η Κύπρος από 1η Μαρτίου ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξένους τουρίστες, από 55 και πλέον χώρες, στην Ελλάδα επικρατεί στασιμότητα με το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες από τις τρίτες χώρες και ειδικά από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria news χθές είχε ένα ρεπορτάζ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους τουρίστες από τον Μάρτιο και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τουρισμό και στην πρόθεση να ανοίξει η χώρα μας.

Άλλωστε ο ίδιος είναι άνθρωπος που τις υποσχέσεις του τις κάνεις πράξη.

Ήταν εξαιρετικά επίκαιρη η δήλωση αυτή,γιατί σε τουριστικούς κύκλους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας καταγράφεται η αίσθηση πως δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο από την Ελλάδα.

Ήταν φυσικό να επικρατούσε απογοήτευση και η πεποίθηση πως και το 2021 οι πολίτες των χωρών αυτών δεν θα μπορέσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Δεν αρκούν όμως μόνο οι δηλώσεις αλλά πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες ανοίγματος με ξεκάθαρες διαδικασίες εισόδου στην χώρα μας.

Για παράδειγμα η Κύπρος δήλωσε πως από 1/3 ξεκινάει να εκδίδει βίζες και είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους Ρώσους, Ουκρανούς, Λευκορώσους κλπ.

Γι αυτό το λόγο οι τουρίστες δεν φοβούνται να κάνουν κρατήσεις για την Κύπρο. Η Ελλάδα παρόλο που δηλώνει ότι θα ανοίξει τα σύνορα της για τους πολίτες των τρίτων χωρών δεν έχει δώσει ούτε συγκεριμένες διαδικασίες ούτε την ημερομηνία.

Ο χρόνος πλέον πιέζει αρκετά.

Ήδη είμαστε στα μέσα του Φεβρουάριου και οι Tour Operators δεν μπορούν να κάνουν σωστό προγραμματισμό εάν δεν έχουν τις ημερομηνίες.

Όσο αργούν οι ανακοινώσεις τόσο για πιο αργά μετατίθεται η σαιζόν και κερδίζουν πόντους άλλες χώρες.

Αρκετές χώρες είναι ανοικτές για την Ρωσία.

Η Τουρκία εξακολουθεί και είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός ενώ οι Ρώσοι προωθούν και φέτος πάρα πολύ τον εσωτερικό τουρισμό.

Η Κύπρος κερδίζει έδαφος από τις Ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν κι αλλά εμπόδια όπως το αδύναμο ρούβλι.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή η ισοτιμία ευρώ/ρούβλι ήταν 1 προς 72 περίπου ενώ σήμερα είναι 1 προς 90! Έτσι παρ’ όλο που οι τιμές στην Ελλάδα έχουν μείνει στα περσινά επίπεδα, η Ευρώπη για τους Ρώσους έχει γίνει αρκετά ακριβότερος προορισμός.

Παρά ταύτα οι Ρώσοι θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Είναι βέβαιο πως μπορούμε να στοχεύουμε έστω σε 250.000-300.000 αφίξεις ίσως και περισσότερες ( το 2019 είχαμε περίπου 850.000), εάν το θέμα με το άνοιγμα της Ρωσίας ξεκαθαρίσει σύντομα.

Απ ότι δείχνουν τα πράματα η Ρωσία αντιμετωπίζει με μεγάλη επιτυχία την πανδημία , τα κρούσματα πέφτουν , ο εμβολιασμός πάει και γρήγορα και καλά, όλα δείχνουν πως το ρωσικό εμβόλιο δείχνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ζωή στην Ρωσία επιστρέφει στην κανονικότητα.

Επίσης στα επίπεδα Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν οι Ρώσοι που έχουν εμβολιαστεί με το Ρωσικό εμβόλιο ή αυτοί που έχουν νοσήσει, με ένα τεστ αντισωμάτων, μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς αρνητικό test PCR 72 ωρών , το πολύ να γίνεται random test στις πύλες εισόδου μόνο.

Όπως αναφέραμε ξανά, στην Ρωσία ξεκίνησε μαζικός εμβολιασμός και προχωρά με αρκετά γρήγορους ρυθμούς και αυτοί που θέλουν να ταξιδεύουν σίγουρα θα κάνουν το εμβόλιο, άρα εάν η ΕΕ δεν θα το αναγνωρίζει, θα είναι ανασταλτικός παράγων στο να επιλέξουν την Ελλάδα και τότε θα επιλέξουν άλλες χώρες όπως Τουρκία, Κύπρος κ.λπ.

Δημήτρης Χαριτίδης – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της TEZ TOUR Greece

Σχολιάστε