Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveler στην ηλεκτρονική έκδοσή του έφτιαξε και δημοσίευσε μια λίστα με τις 22 πιο «υποτιμημένες» ευρωπαϊκές πόλεις, τις οποίες δεν θα έπρεπε να «προσπερνούν» οι τουρίστες. Μάλιστα, μία από αυτές βρίσκεται στην Ελλάδα.
Η Ευρώπη είναι γεμάτη με εκπληκτικούς προορισμούς που ξεπερνούν ακόμα και προσδοκίες των επισκεπτών τους, οι οποίες, ωστόσο, δεν βρίσκονται καν στις ταξιδιωτικές λίστες των περισσότερων τουριστών. Η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει 22 περισσότερο ή λιγότερο γνωστές ευρωπαϊκές πόλεις και μεταξύ αυτών όπως αναφέραμε μια ελληνική που μάλιστα είναι μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις. Ο λόγος για τη μοναδική Θεσσαλονίκη.
Η λίστα των «υποτιμημένων» ευρωπαϊκών πόλεων:
- Τρόντχαϊμ, Νορβηγία
- Τίρανα, Αλβανία
- Θαμόρα, Ισπανία
- Τρόγκιρ, Κροατία
- Ναρμπόν, Γαλλία
- Πέτγουορθ, Αγγλία
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
- Οχρίδα, Βόρεια Μακεδονία
- Κορκ, Ιρλανδία
- Γκντανσκ, Πολωνία
- Skanor και Falsterbo, Σουηδία
- Τεργέστη, Ιταλία
- Μόσταρ, Βοσνία
- Ίνσμπρουκ, Αυστρία
- Βίλνιους, Λιθουανία
- Ρίγα, Λετονία
- Τιφλίδα, Γεωργία
- Βίλα Ρεάλ ντε Σάντο Αντόνιο, Πορτογαλία
- Βέρνη, Ελβετία
- Οπατία, Κροατία
- Λιλ, Γαλλία
- Απίνγκενταμ, Ολλανδία
Συγκεκριμένα όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, ο συντάκτης του άρθρου γράφει:
«Η Θεσσαλονίκη μπορεί ακόμα να χάνει από την Αθήνα όσον αφορά στους τουρίστες, αλλά η δεύτερη πόλη της Ελλάδας αξίζει μια επίσκεψη. Ελάτε για την πόλη με το παγκόσμιας κλάσης φαγητό, η οποία πήρε τον τίτλο της «Πόλης της Γαστρονομίας» από την UNESCO τον Νοέμβριο του 2021. Και μείνετε για τη διασκέδαση, τη δημιουργική ατμόσφαιρα (εν μέρει λόγω του μεγάλου φοιτητικού πληθυσμού). Ενώ η ιστορική της προσφορά είναι ίσως λίγο λιγότερο μεγαλειώδης από την Ακρόπολη, δεν είναι λιγότερο πλούσια».
Και συνεζίζει μιλώντας για την πόλη:
«Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για την πόλη – και, πράγματι, αγνοούσα μέχρι να ζήσω πραγματικά εκεί – είναι η πλούσια πολυπολιτισμική της κληρονομιά. Στις αρχές του 20ου αιώνα, για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη είχε τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη και η κληρονομιά αυτής της εβραϊκής κοινότητας (ιδιαίτερα όσον αφορά την αρχιτεκτονική) είναι παντού, αν ξέρετε πού να ψάξετε».
Ο αρθρογράφος μάλιστα δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στην «ξεκάθαρα χαλαρή οπτική» των Θεσσαλονικέων:
«Οι κάτοικοι της Αθήνας χρησιμοποιούν συχνά αστειευόμενοι τον όρο «χαλαρά» μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, για να τονίσουν τη χαλαρή ατμόσφαιρα της πόλης και τον πιο αργό ρυθμό ζωής».