ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

Παρατείνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι περιορισμοί των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων (ΦΕΚ)

Παρατείνεται η ισχύς των μέτρων του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού COVID-19, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ B’ 3951/15.09.2020.

Αναλυτικά η ΚΥΑ:

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α’ 42) και ιδίως των περ. γ) και δ) της παρ. 2 και της περ. β) της παρ. 4 αυτού, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76),

β. του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148),

γ. του π.δ. 123/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» (Α’ 151),

δ. του π.δ. 13/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α’ 26),

ε. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121) και

στ. της υπό στοιχεία ΔΝΣα’/οικ.59172/7775/ΦΝ 459/ 19.7.2019 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννη Κεφαλογιάννη» (Β’ 3058).

2. Την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.52963/27.8.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3582), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.54841/7.9.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών (Β΄ 3767).

3. Την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.52835/27.8.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Επιβολή του μέτρου του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και του προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού COVID-19» (B’ 3557), όπως εκάστοτε ισχύει.

4. Την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50896/13.8.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών «Επιβολή του μέτρου του κατ’ οίκον προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται στη Χώρα από τα συνοριακά σημεία ελέγχου της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3402), όπως εκάστοτε ισχύει.

5. Την εξακολούθηση της συνδρομής επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, ενόψει των επιδημιολογικών δεδομένων σε διάφορες χώρες, που καθιστά αναγκαίο τον προσωρινό περιορισμό των χερσαίων, αεροπορικών και θαλασσίων συνδέσεων της Χώρας, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

6. Την από 11.9.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

7. Την υπό στοιχεία Β1,Β2/οικ.56410/14.9.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο πρώτο

Προσωρινός περιορισμός των χερσαίων συνδέσεων της Χώρας

1. Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των χερσαίων (οδικών και σιδηροδρομικών) συνδέσεων προς και από τη Χώρα για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID‐19 στην ελληνική Επικράτεια, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων στην ελληνική Επικράτεια μέσω των ανωτέρω συνδέσεων, εκτός αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρούσας.

2. Η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται για πρόσωπα, τα οποία:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος

αα) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα,

αβ) από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας,

β) φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

3. Η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια μέσω άλλων συνοριακών σημείων ελέγχου επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις και πάντως υπό την προϋπόθεση αρνητικής διάγνωσης των εισερχομένων προσώπων σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης σύμφωνα με την παρ. 2:

α) Έλληνες πολίτες, κάτοχοι άδειας παραμονής, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα δύνανται να εισέρχονται στη Χώρα μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Νυμφαίας και Κήπων.

β) Κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς δύνανται να εισέρχονται στη Χώρα μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής.

γ) Η είσοδος οχημάτων νοσοκομειακής διακομιδής προερχόμενων από το Κόσοβο που εισέρχονται στην Επικράτεια για νοσηλεία των μεταφερόμενων ασθενών, οι οποίοι ανήκουν στο διπλωματικό, στρατιωτικό ή διοικητικό προσωπικό κρατών μελών της ΕΕ και της EULEX στο Κόσοβο, καθώς και των μελών των οικογενειών αυτών, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δυνατή μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Ευζώνων.

Για τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Νυμφαίας, Ορμενίου και Κήπων, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρούσας, η διέλευση είναι δυνατή καθημερινώς μόνο από τις 7 π.μ. έως τις 11:00 μ.μ.

Ειδικώς, από το συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς επιτρέπεται η είσοδος κατ’ ανώτατο όριο επτακοσίων πενήντα (750) ατόμων την ημέρα και από το συνοριακό σημείο ελέγχου Κρυσταλλοπηγής κατ’ ανώτατο όριο τριακοσίων (300) ατόμων την ημέρα.

3Α. Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Προμαχώνα, Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Νυμφαίας, Ορμενίου, Κήπων και Εξοχής, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των προϋποθέσεων των παρ. 2 και 3. Ειδικώς από το συνοριακό σημείο ελέγχου Εξοχής επιτρέπεται, στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, η διέλευση ενός (1) μόνο επιβάτη ανά όχημα.

4. Πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις και στη συνέχεια εξέρχονται αυτής, δεν μπορούν να επανεισέλθουν στην ελληνική Επικράτεια εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας. Έλληνες πολίτες, κάτοχοι άδειας παραμονής, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα και Κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς που εξέρχονται της ελληνικής Επικράτειας από τη δημοσίευση της παρούσας και επιθυμούν να επανεισέλθουν σε αυτή εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας, υποχρεούνται να προβούν προ της εξόδου σε σχετική αναγγελία, συμπληρώνοντας ηλεκτρονική φόρμα μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.

5. Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα μέσω χερσαίων συνδέσεων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στη διαδικτυακή πύλη https://travel.gov.gr με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη Χώρα και να επιδεικνύουν στο συνοριακό σημείο ελέγχου την απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον ταξιδιώτη από το σύστημα.

Άρθρο δεύτερο

Επιβολή προληπτικών ελέγχων στα σημεία εισόδου στη Χώρα μέσω αεροπορικών συνδέσεων με συγκεκριμένες χώρες

1. Την επιβολή προληπτικών ελέγχων στα σημεία εισόδου στη Χώρα μέσω αεροπορικών συνδέσεων με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μάλτα, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουγγαρία, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID‐19 στην ελληνική Επικράτεια.

2. Η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια επιτρέπεται μόνο:

α) υπό την προϋπόθεση αρνητικής διάγνωσης των εισερχομένων προσώπων σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου πρώτου της παρούσας. Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται στον έλεγχο της εν λόγω βεβαίωσης πριν από την επιβίβαση του ταξιδιώτη και ελλείψει αυτής απαγορεύουν την επιβίβαση. Σε περίπτωση, δε, παραβίασης της υποχρέωσης αυτής φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.

β) φέρουν συμπληρωμένη την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα την προηγούμενη ημέρα από την άφιξή τους στη χώρα. H απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται στον έλεγχό του πριν από την επιβίβαση του ταξιδιώτη, σε περίπτωση δε παραβίασης της υποχρέωσης αυτής φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους. Έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, θεωρείται αναγκαία για την είσοδο σε κάθε πύλη εισόδου της Χώρας.

Άρθρο τρίτο

Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού των αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με συγκεκριμένες χώρες

1. Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, καθώς και των θαλάσσιων συνδέσεων με τη χώρα αυτή. Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία.

2. Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ως προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, πλην του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

3. Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των θαλάσσιων συνδέσεων με την Αλβανία. Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία.

4. Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των αεροπορικών συνδέσεων με την γεωγραφική περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία.

Άρθρο τέταρτο

Ισχύς

1. Σε κάθε περίπτωση, σε πρόσωπα που προέρχονται από τις χώρες του άρθρου πρώτου, δεύτερου και τρίτου είναι δυνατόν να εφαρμόζονται τα μέτρα των περ. (β), (γ) και (ε) της παρ. 2 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), εφαρμοζόμενης αναλόγως της υπό στοιχεία Δ1α/ Γ.Π.οικ.52835/27.8.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Επιβολή του μέτρου του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και του προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού COVID-19» (B’ 3557), όπως εκάστοτε ισχύει.

2. Η παρούσα δεν εμποδίζει την εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών.

3. Οι διατάξεις της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50896/ 13.8.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών «Επιβολή του μέτρου του κατ’ οίκον προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται στη Χώρα από τα συνοριακά σημεία ελέγχου της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής, προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3402), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

4. Η παρούσα αντικαθιστά, από την έναρξη ισχύος της, την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.52963/27.8.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3582), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.54841/7.9.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών (Β΄ 3767).

5. Η παρούσα ισχύει από την 16η Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 00:01 έως και την 30η Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59. Ειδικώς για την επιβολή προληπτικών ελέγχων στα σημεία εισόδου στη Χώρα μέσω αεροπορικών συνδέσεων με την Ουγγαρία, η ισχύς της παρούσας άρχεται από την 18η Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 00:01.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Υπουργοί

Υγείας

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Υποδομών και Μεταφορών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

Σχολιάστε