ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΠΝΟ: Νέα 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων – Πότε θα παραμείνουν δεμένα

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προκήρυξε νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ υπάρχει η προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης της απεργίας.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα σε ολόκληρη την Ελλάδα την Πέμπτη (10/12) & Παρασκευή (11/12), , καθώς οι συνομιλίες που είχε η ΠΝΟ με τους ακτοπλόους (ΣΕΕΝ) για το βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ δεν απέδωσαν καρπούς.

Ειδικότερα, η διοίκηση της ΠΝΟ ζητά μισθολογικές αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις για τα έτη 2020 και 2021, αλλά και επίλυση των προβλημάτων του κλάδου όπως ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, εκπαίδευση, Υπηρεσίες Γενικών Μητρώων, ΓΕΝΕ, ανεργία, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, οργανικές συνθέσεις πληρωμάτων, κ.λπ.

Παράλληλα, η ΠΝΟ ζητά την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των εργαζομένων διότι, όπως αναφέρει, «δεν είναι αγώνας που αφορά μόνο τους Έλληνες ναυτεργάτες αλλά αφορά όλη την τάξη των εργαζομένων».

Επιπροσθέτως, το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών αναφέρεται χαρακτηριστικά σε «συνεχή κωλυσιεργία της εργοδοτικής πλευράς» προσθέτοντας ότι «όχι μόνον δεν βελτίωσε, έστω και επ’ ελάχιστο, την αρνητική της θέση, αλλά πεισματικά αρνείται τη χορήγηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς των ναυτεργατών με παραπλανητικά τερτίπια και παραλλαγές».

Ακόμη, με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΝΟ αναφερόμενη στην εργοδοτική πλευρά δηλώνει πως η εργοδοτική πλευρά «προσπαθεί να πείσει για τα “φιλεργατικά της αισθήματα” και ομιλεί για “αυξήσεις” της τάξεως του 0% για το 2020, του 1% χωρίς αναδρομική ισχύ για το 2021 και του 1% για τη σύμβαση του 2022 δημιουργώντας έτσι ευθέως συνθήκες “πολεμικής αντιπαράθεσης”, “ξεχνώντας” να αναφέρει ότι από το 2019 οι ναυτεργάτες όχι μόνο δεν πήραν 1 ευρώ αύξηση αλλά χάρις στη σκληρή δουλειά τους, και χωρίς να πληρώνονται επί μήνες πολλές φορές, με μειωμένες και ελλιπείς συνθέσεις, με πολλαπλάσιες ώρες απασχόλησης από ό,τι προβλέπει ο νόμος, κατάφεραν και κράτησαν όρθιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες».

Τέλος, η ΠΝΟ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και διαμαρτυρίες «και τις αντίστοιχες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των αρμοδίων», σχετικά με τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, «όχι μόνο δεν επιλύονται και δεν βελτιώνονται αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά με αποκορύφωμα τον καταιγισμό σειράς πρόσθετων αντεργατικών νόμων».

Σχολιάστε