Πώς επηρέασαν το Airbnb, τα πανηγύρια και η μείωση των Ρώσων τουριστών τη φετινή τουριστική σεζόν στο νομό
Η τρέχουσα τουριστική περίοδος που “κλείνει” σε λίγες μέρες βρέθηκε στο επίκεντρο τακτικής της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του Συμβουλίου έκαναν μια αποτίμηση της εικόνας του τουρισμού στο Ρέθυμνο.
Κεντρική παραδοχή ήταν οτι η φετινή σεζόν έκλεισε με θετικό πρόσημο όσον αφορά τις αφίξεις ωστόσο ο αυξημένος αριθμός επισκεπτών δεν οδήγησε σε ανάλογη αύξηση των εσόδων, γεγονός που αποδόθηκε στην μείωση των τουριστών από την Ρωσία που παραδοσιακά ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους.
Κερδισμένοι της φετινής τουριστικής περιόδου ήταν οι καταστηματάρχες στην εστίαση ενώ υπάρχει μια διαφαινόμενη τάση το Ρέθυμνο να αναδειχθεί σε γαστρονομικό προορισμό. Το Airbnb που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα και στο Ρέθυμνο, έχει προκαλέσει προβλήματα στους επαγγελματίες του τουρισμού λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και δυσφήμισης του τουριστικού προϊόντος από τις αμφιβόλου και χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών που συχνά προσφέρονται. Τέλος υπήρξε προβληματισμός και στον τρόπο διοργάνωσης των διαφόρων “πανηγυριών” κυρίως όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών διατάξεων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Δείτε αναλυτικά τον απολογισμό για την φετινή τουριστική σεζόν στο Ρέθυμνο καθώς και τις αποφάσεις του ΔΣ του Επιμελητηριου με τις επόμενες κινήσεις του, για την στήριξη και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο:
1.- Αποτίμησε την τρέχουσα τουριστική περιόδου, η οποία βαίνει στη λήξη της. Κοινές διαπιστώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν:
α) Η τουριστική περίοδος, από άποψη αριθμού αφίξεων, πήγε πάρα πολύ καλά, καλύτερα από την προηγούμενη. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων δεν συνοδευόταν, όμως, από παράλληλη αύξηση των εισπράξεων των επιχειρήσεων, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών κατανάλωσε μικρότερα χρηματικά ποσά, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Η απώλεια των Ρώσσων τουριστών, οι οποίοι καταναλώνουν στις διακοπές τους μεγάλα χρηματικά ποσά, υπήρξε ιδιαίτερα αισθητή.
β) Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης δούλεψαν πάρα πολύ καλά, τόσο από Έλληνες όσο και αλλοδαπούς επισκέπτες και μάλιστα διαφαίνεται η τάση να καθιερωθεί το Ρέθυμνο, ως γαστρονομικός προορισμός, με έμφαση στην Κρητική κουζίνα και τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα. Βέβαια, παραμένουν τα προβλήματα στον κλάδο που αφορούν ιδιαίτερα στον υψηλό συντελεστή του Φ.Π.Α.
γ) Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω της πλατφόρμας του παγκόσμιου κολοσσού Airbnb σημειώνουν, τα τελευταία χρόνια, και στο Ρέθυμνο αυξημένη ζήτηση. Έχουν προκαλέσει προβλήματα στους επαγγελματίες του τουρισμού, κυρίως όσον αφορά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλείται, κυρίως από τη μη φορολόγηση τους, όσον και από τη πιθανή δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος, λόγω της αμφιβόλου ποιότητας, πολλές φορές, των χώρων που προσφέρονται για ενοικίαση. Υπάρχει επιτακτική η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων από την Ελληνική νομοθεσία, τόσον για την προστασία των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, όσο και για την προστασία των άλλων ενοίκων των πολυκατοικιών, τα οποία θα αφορούν στη φορολόγηση των προσφερομένων κατοικιών, τον αριθμό των επιτρεπόμενων ημερών εκμίσθωσης κλπ.
δ) Έντονος προβληματισμός υπήρξε, όσον αφορά και στον τρόπο διοργάνωσης των διαφόρων «πανηγυριών» στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου.
Ο προβληματισμός αφορά, κυρίως, στην τήρηση των υγειονομικών διατάξεων προστασίας της δημόσιας υγείας, στην έκδοση φορολογικών στοιχείων και τον αριθμό των πανηγυριών που διοργανώνονται, στη διάρκεια του έτους, στο ίδιο χωριό και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που συντελείται σε βάρος των επαγγελματιών του κλάδου.
2.- Όρισε τους νέους εκπροσώπους του για την Εφαρμογή της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης (RIS3Crete), κατά τομείς προτεραιότητας, ως εξής:
Ι) Αγροδιατροφικός τομέας: α) Γεώργιος Γιακουμάκης, ως τακτικός, β) Κων/νος Σπυριδάκης, ως αναπληρωματικός,
ΙΙ) Πολιτιστικός – Τουριστικός Τομέας: α) Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, ως τακτικός, β) Μιχαήλ Χριστοφοράκης, ως αναπληρωματικός,
ΙΙΙ) Περιβαλλοντικός Τομέας: α) Θωμάς Παπαδογιάννης, ως τακτικός, β) Αναστασία Μανώλα, ως αναπληρωματικός,
ΙV) Τομέας της Γνώσης: α) Γεώργιος Πολιουδάκης, ως τακτικός, β) Παρασκευή Αραπλή, ως αναπληρωματικός.
Στόχος της της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της έρευνας/καινοτομίας, με την κατάθεση-συζήτηση-επεξεργασία καινοτόμων προτάσεων, αναφορικά με τις παραπάνω δράσεις. Κεντρική επιδίωξη της διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης είναι η αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών (προϊόντων και διεργασιών) και όχι η απλή αναπαραγωγή ήδη υπαρχόντων καθώς και η εστίαση σε περιορισμένο αριθμό στρατηγικών επιλογών που διαθέτουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και εξαγωγών ή καλύπτουν σημαντικά κενά στο τομέα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.
3.- Ενέκρινε την επιχορήγηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ρεθύμνου, με το ποσό των 3.100,00 Ευρώ (τρεις χιλιάδες εκατό) για συμμετοχή στα έξοδα ένταξης του Λιμένα Ρεθύμνου στη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας, με στόχο την προβολή του Ρεθύμνου ως προορισμός διεθνούς κρουαζιέρας.
4.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του «Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης» με το ποσό των 1.000,00 Ευρώ (χιλίων) προκειμένου να συνεχίσει τις αξιόλογες προσπάθειές του για την προώθηση των εξαγωγών.
5.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Ρεθύμνου με το ποσό των 2.000,00 Ευρώ (δυο χιλιάδες), για συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του και την προβολή του τουριστικού προϊόντος του Ρεθύμνου.
6.- Ενημερώθηκε από τα μέλη του: α) Νικόλαο Ρεϊζάκη και β) Μιχαήλ Χριστοφοράκη, αρμόδιους για θέματα παρακολούθησης της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα στις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, για τις εξελίξεις στο θέμα, ύστερα από τη συμμετοχή τους, ως εκπροσώπων, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18/9/2018